Raklet: Švajcarsko jelo koje morate probati

Čuvena švajcarski raklet se jede širom sveta.

Šta je to?

Raklet je švajcarsko jelo, takođe popularno u drugim alpskim zemljama, zasnovano na zagrevanju sira i struganju otopljenog dela, a zatim se obično služi sa kuvanim krompirom. Raklet sir je istorijski jelo poreklom iz kantona Vale u Švajcarskoj. Švajcarski favorit je takođe popularan u Francuskoj i drugim alpskim regionima.

Prema legendi, vinogradar po imenu Leon izmislio je raklet.

„Jednoga hladnog dana zagrejao je parče sira na otvorenoj vatri, umesto da ga jede sirovog, i nastala je ova poslastica iz Valea“, kaže turistička zajednica Valea.

Prema rečima stručnjaka, sir u Valeu datira iz 4. veka pre nove ere. Alpski sir je bio poznat u rimskom periodu, a kasnije se često koristio kao sredstvo plaćanja, umesto plate radnicima ili kao izvozni proizvod. Topljenje sira je evidentno u Valeu još 1574. godine.

Termin „raclette“ potiče iz lokalnog francuskog dijalekta (racler znači strugati), a zvanično ime za ovaj sir postao je 1874. godine.

„Do danas, proizvođači sira u Valeu prate recept koji se prenosi generacijama, uzimajući sirovo mleko i praveći najbolji i najautentičniji proizvod koji Valais može da ponudi.

U jelu se obično uživa zimi kada su spoljašnje temperature niže, definitivno će vam pomoći da zamenite te kalorije nakon dugog dana na stazama.

Sa čime da ga jedem?

Sir se može jesti narezan kao deo namaza,

Ali najpoznatiji je po tome što se uživa u rastopljenom. Uz njega se najčešće dodaju kuvani krompir, luk i kiseli krastavci, mada se često dodaju meso i drugo povrće.

Postoji švajcarsko verovanje da nikada ne treba piti vodu sa rakletom.

Obično ga prati oštra čaša belog vina.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.