Švajcarska je zemlja koja je poznata po svom kvalitetnom i raznovrsnom gastronomskom nasleđu. Od bogatih sireva do ukusnih čokolada, švajcarske namirnice su osvojile srca gurmana širom sveta.Osim svetski poznatog sira i čokolade u zemlji, postoje brojna nacionalna i regionalna jela koja treba istražiti širom njenih kantona.
Mesni fondi, takođe poznat kao Fondue Chinoise, ili kineski fondi, je klasičan švajcarski božićni i novogodišnji obrok. Ovo jelo se uglavnom sastoji od mesa, povrća i ukusnih sosova koji se kuvaju 1-2 minuta potapanjem u vruću čorbu ili ulje. Pravljenje fondua od govedine kod kuće je lako i zabavno! Pregled kultne švajcarske hrane ne bi bio potpun bez pominjanja ovog ukusnog jela. Fondue Chinoise je jedno od najpopularnijih jela za zabavu i porodicu u Švajcarskoj.
Fondue Chinoise (Hot pot)
Opšte pravilo pri serviranju vrućeg lonca je da bujon bude blag, a umaci začinjeni. Lepota ove kombinacije je što omogućava gostima da začine hranu po sopstvenom ukusu. S druge strane, nema čvrstih pravila. Slobodno prilagodite osnovni recept po želji.

Priprema:
Isecite govedinu na pravougaone kriške tanke kao papir. (Zamrznite govedinu na 1 do 2 sata da biste olakšali rezanje, ili zamolite mesara da je iseče za vas.)
Pripremite priloge, operite i ocedite povrće. Isecite pečurke na komade veličine zalogaja. Zelenu salatu iseckajte ili iseckajte po želji.
Položite govedinu i priloge na odvojene tanjire na stolu. Stavite sosove za potapanje na sto u malim pojedinačnim činijama.
Uverite se da svaki gost ima kompletnu postavku mesta, uključujući viljušku za potapanje i malu činiju za stavljanje kuvane hrane.
Pomešajte vodu i goveđi bujon i stavite da provri. Smanjite na laganoj vatri i dodajte belo vino, soja sos, zeleni luk i đumbir. Prebacite dovoljno bujona tako da lonac za fondi bude otprilike 2/3 do 3/4 pun. (Koliko vam je potrebno čorbe zavisiće od veličine lonca za fondi .)
Stavite lonac za fondi na gorionik i držite ga da se krčka tokom obroka. Preostali bujon držite da se zagreva na ringli.
Koristite viljuške za potapanje da kuvate hranu u vrelom bujonu, a zatim umočite u sosove po želji.

Za čorbu:
- 1 litar goveđeg bujona
- 1 lovorov list
- 1 karanfilić
- grančice timijana i ruzmarina
- 1 čašica konjaka
Za potapanje:
Prokuvajte goveđi bujon sa lovorovim listom i karanfilićem oko sat vremena. Pre serviranja dodajte čašicu konjaka.
- 200 g mesa po osobi
- šargarepa, narezana
- pečurke, narezane
- karfiol, u cvetovima
- brokoli, u cvetovima
Za najbolje rezultate, prethodno blanširajte povrće.
Umočite u razne sosove:
Za koktel sos;
- 150 gr jogurta
- 40 gr majoneza
- 40 gr kečapa
- Vrlo malo limunovog soka
- Sol, biber, crvena paprika

Kari sos;
- 150 gr jogurta
- 25 gr majoneza
- 1 banana
- 1 mala jabuka
- 1 kašika kari praha
- Malo limunovog soka
- So biber
Tartar sos;
- 150 gr jogurta
- 40 gr majoneza
- 1 kuvano jaje
- 3 kisela kornišona
- 1 kašika limunovog soka
- Prstohvat šećera
- So biber