Važna veza između doslednih obroka i zdravijeg sna

Da li ste znali da kreiranje doslednog rasporeda obroka može poboljšati kvalitet vašeg sna i koja je veza između njih?

Vaš apetit i metabolizam su važan deo vašeg cirkadijalnog ritma – prirodnog ciklusa spavanja i buđenja. U stvari, sat za ishranu vašeg tela i sat za spavanje su usko povezani i vaši obroci i vreme obroka mogu imati veliki uticaj na vaš opšti san.

Anketa Nacionalne fondacije za spavanje pokazuje da je dosledno vreme obroka značajno povezano sa zdravijim snom.

Među ispitanicima, ljudi koji su rekli da jedu svaki dan u isto vreme imali su bolji san od onih sa nedoslednijim rasporedom obroka.Oni sa doslednim rasporedom obroka takođe su imali 14 procenata veću verovatnoću da će prijaviti niži nivo stresa – za koji je opšte poznato da ima pozitivan efekat na san i zdravlje.

Procenite vreme obroka

Ako ne održavate dosledan raspored obroka, postoji velika šansa da takođe ne spavate onako kako želite.

Samo tako što ćete konzistentne obroke učiniti deolom vaše rutine, možete se podesiti da dobijete san koji želite i koji vam je potreban. Neka vaš telesni sat bude na pravom putu uz merenje vremena obroka.

Jelo kada vaše telo očekuje da jedete važan je deo vašeg zdravlja spavanja – podstičući zdrave obrasce spavanja.Poput otvaranja roletni i puštanja svetlosti da sija u vaš prozor svakog jutra, hrana može pomoći vašem telu da zna da je vreme da se probudi.

Ako doručak postane deo vašeg redovnog rasporeda, pomaže vam da ubrzate dan i dajete telu do znanja da je vreme da bude budano. Jedenje obroka u različito vreme svakog dana može zbuniti sat vašeg tela, što otežava održavanje redovnog rasporeda spavanja i buđenja.

Ovo se posebno odnosi na noćno vreme – tako da ćete možda želeti dvaput da razmislite pre nego što rezervišete kasnu večeru ili posegnete za ponoćnom užinom.Lagana večera 2-3 sata pre spavanja pomaže vašem telu da polako pređe u režim spavanja. Teški obroci noću, kao i ona primamljiva noćna čaša, mogu vam poremetiti san.

Baš kao što vas iznenadno uključivanje jakog svetla u mračnoj prostoriji može upozoriti, pa čak i zaprepastiti, večera kasno uveče govori vašem telu da je u budnom režimu. Ovo otežava vašem telu da uđe u režim spavanja.

Zdraviji san je ukorenjen u zdravoj rutini – a to svakako uključuje šta i kada jedete. Jedenje obroka u isto vreme svakog dana je pametan i jednostavan način da poboljštate vaš san.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.