Kako napraviti sveže vijetnamske rolnice
Sastojci
- 200 g kineskih rezanaca (pirinčanih rezanaca)
- 8 listova rižinog papira
- listovi zelene salate, što mekši, to bolje
- klice graška
- sveži korijander, bez stabljika
- kozice, kuvane, prepolovljene po dužini
- 1 šoljica hoisin umaka
- ¼ šoljica kremastog kikiriki maslaca
- 1 kašičica rižinog vinskog sirćeta
- ½ kašičice belog luka u prahu
- 2 kašičica seckanih kikirikija
- Za opcionalne nadjeve:
- svinjetina, narezana, kuvana
- krastavac, narezan na trakice
- šargarepa, narezana na trakice
- shitake gljive
- sveže začinsko bilje, poput bosiljka, mente ili vietnamskog korijandera
Uputstvo
- Stavite srednje veliki lonac sa vodom da proključa. Kuvajte pirinčane rezance oko 3 do 5 minuta, ili dok ne budu al dente, zatim procedite.
- Napunite veliku posudu toplom vodom i pažljivo umočite jedan list rižinog papira u vodu oko 3 do 5 sekundi da omekša. Izvadite ga i stavite na ravnu površinu.
- U horizontalnom redu preko sredine lista stavite listove zelene salate, ostavljajući barem 5 cm prostora sa desne i leve strane. Zatim dodajte pirinčane rezance, nekoliko sočnica, 3 do 4 polovine kozica i korijander preko salate.
- Čvrsto presavijte gornji dio lista preko smese, zatim presavijte desnu i levu stranu, i na kraju zamotajte sve preostale sa donje strane. Ponovite postupak sa preostalim sastojcima.
- U manjoj posudi umutite hoisin umak, kremasti kikiriki maslac, rižino vinsko sirće i beli luk u prahu dok ne dobijete glatki umak. Pospite seckanim kikirikijem.
- Nožem prerežite rolnice pod uglom, poslužite i uživajte!