Ljudi širom sveta često traže nova iskustva, a hrana je jedan od načina da se to postigne. Egzotična hrana se razlikuje po ukusu, teksturi i sastojcima u odnosu na ono što smo navikli da jedemo. Mnogi ljudi vole da probaju egzotičnu hranu kako bi upoznali nove kulture i tradicije, a istovremeno zadovoljili svoju radoznalost i avanturistički duh.
Egzotična hrana često dolazi iz dalekih krajeva sveta, što može biti izazovno za ljude koji nisu navikli na takvu hranu. Međutim, za one koji su spremni da se otvore novim iskustvima, probanje egzotične hrane može biti jedinstveno iskustvo koje se pamti ceo život.
Takođe, egzotična hrana može biti veoma ukusna i nutritivno bogata. Mnoge egzotične namirnice su punjene korisnim hranjivim materijama koje mogu poboljšati zdravlje i dobrobit organizma. Primera radi, azijska kuhinja koristi puno povrća i voća koje sadrži vitamine i minerale.
Probanje egzotične hrane može biti izazovno, ali i veoma nagradno iskustvo. Kroz probanje egzotične hrane, možemo upoznati nove kulture i tradicije, a istovremeno uživati u jedinstvenim ukusima i nutritivnoj vrednosti.
Svaki kutak sveta ima svoju jedinstvenu kuhinju i jela koja se razlikuju po ukusu, mirisu i načinu pripreme. Evo nekih predloga za egzotična jela iz različitih delova sveta:
1. Pad Thai – tajlandski nacionalni specijalitet od rezanaca, povrća, kikirikija, limete, ribe ili piletine i začina.
2. Biryani – indijsko-pakistanski pilaf od začinjenog pirinča, mesa, ribe ili povrća, često poslužen sa raitom ili indijskim jogurtom.
3. Peking patka – kineski delikates od hrskave patke poslužene sa tankim palačinkama, prelivom od šećera, soja sosa, mladog luka i krastavaca.
4. Moussaka – grčki specijalitet slojevitog jela od krompira, patlidžana, mlevenog mesa, paradajza i belog sosa, zapečen u rerni.
5. Ceviche – peruansko-japansko jelo od sirove ribe marinirane u limunovom soku, začinima i povrću.
6. Jerk piletina – jamajkanski začinjeni roštilj od piletine mariniran u smeši začina i začinjenog ulja.
7. Kimchi – korejska fermentisana salata od kupusa, začina i ribe ili škampi.
1. Pad Thai
Pad Thai je popularno tajlandsko jelo od rezanaca, povrća, kikirikija, limete, ribe ili piletine i začina. Evo detaljnog recepta za Pad Thai za četiri osobe:
Sastojci:
– 200 g pirinčanih rezanaca
– 2 kašike ulja
– 2 čena belog luka, sitno iseckana
– 2 kašike riblje sosa
– 1 kašika šećera
– 1 kašika tamarind paste
– 1/2 kašičice kajenskog bibera
– 200 g piletine, iseckane na kockice (ili 200 g morskih plodova)
– 2 jaja
– 1 šolja klica soje
– 1 šolja iseckanog povrća po izboru (šargarepa, paprika, praziluk, kineski kupus)
– 1/2 šolje kikirikija, iseckanog
– Limeta, isečena na kriške za garniranje
– Sveži listovi korijandera, za garniranje
Uputstvo:
– Potopite pirinčane rezance u hladnu vodu i ostavite ih 30 minuta. Nakon toga, ocedite vodu i ostavite ih sa strane.
– U dubokoj tiganju ili woku, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte beli luk i pržite 30 sekundi.
– Dodajte piletinu ili morske plodove i pržite dok ne postanu zlatno smeđi, oko 5-7 minuta. – Sklonite sa vatre i ostavite sa strane.
– U maloj posudi, pomešajte riblji sos, šećer, tamarind pastu i kajenski biber.
– U tiganju ili woku, dodajte rezance i prelijte ih smesom iz posude. Pržite ih 2-3 minuta dok ne postanu mekani.
– Pomaknite rezance na jednu stranu tiganja, razbijte jaja na drugoj strani i pržite ih dok ne postanu čvrsti.
– Dodajte povrće, klice soje i kikiriki i pržite još 2-3 minuta dok povrće ne omekša.
– Vratite piletinu ili morske plodove u tiganj i sve dobro izmešajte.
Uživajte u ovom ukusnom tajlandskom jelu!
2. Biryani
Biryani je aromatično indijsko jelo od pirinča, mesa, povrća i začina. Postoje različite vrste biryanija, uključujući mesni i vegetarijanski. Evo detaljnog recepta za piletinu Biryani za četiri osobe:
Sastojci:
– 500 g pilećeg mesa, iseckanog na kockice
– 2 šolje basmati pirinča
– 2 kašike ulja
– 2 velika crna luka, iseckana na kockice
– 2 kašike sveže iseckanog đumbira
– 4 čena belog luka, sitno iseckana
– 1 kašika mlevenog kumina
– 1 kašika karija u prahu
– 1/2 kašičice kurkume
– 1/2 kašičice kajenskog bibera
– 1/2 kašičice cimeta
– 2 zelene kardamom kapsule
– 2 crna karanfilića
– 2 lista lovora
– 2 šolje vode
– 1 šolja jogurta
– 1 šolja iseckane sveže nane
– So po ukusu
– Limun, isečen na kriške za garniranje
Uputstvo:
– U posudu sa toplom vodom, potopite pirinač i ostavite sa strane.
– U dubokoj tiganju ili woku, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi, oko 5-7 minuta.
– Dodajte piletinu i pržite dok ne postane zlatno smeđa, oko 10 minuta. Sklonite sa vatre i – ostavite sa strane.
– U drugoj posudi, zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte đumbir i beli luk i pržite 30 sekundi.
– Dodajte kumin, kari, kurkumu, kajenski biber, cimet, kardamom, karanfilić i listove lovora. – Pržite začine oko 30 sekundi, dok ne osetite njihovu aromu.
– Dodajte vodu, jogurt i nanu i dobro promešajte. Smanjite temperaturu i kuvajte smesu oko 5-7 minuta dok se ne zgusne.
U tiganju ili woku, dodajte pirinač i prelijte ga smesom sa začinima i jogurtom. Dodajte soli po ukusu i dobro izmešajte.
– Poklopite tiganj ili wok i kuvajte pirinač oko 10 minuta, dok ne postane mekan.
– Vratite piletinu u tiganj i poklopite ga. Kuvajte još 5-7 minuta dok se piletina ne skuva do kraja.
– Kada je Biryani gotova, sklonite tiganj sa vatre i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta. Pre serviranja, pospite svežim iseckanim peršunom ili korijanderom.
Uživajte u ukusnom pilećem Biryani jelu!
3. Peking patka
Peking patka je kinesko jelo poznato po hrskavoj kori i sočnom mesu. Evo detaljnog recepta i uputstva kako da pripremite Peking patku kod kuće:
Sastojci:
– 1 cela patka (oko 2-2,5 kg)
– 2 kašike soli
– 1 kašika šećera
– 2 kašike sakea (japanski alkohol, može se zameniti belim vinom)
– 2 kašike meda
– 1 kašika tamarija (japanski soja sos, može se zameniti običnim soja sosom)
– 1 kašika ulja od susama
– 1 kašika đumbira, sitno iseckanog
– 2 kašike šećera od smeđe trske
– 1 kašika brašna
– 1 kašika vode
– 8-10 tankih palačinki (možete ih kupiti u azijskim prodavnicama)
– 4-5 mladih lukova, iseckanih na tanke trake
– 1 krastavac, iseckan na tanke trake
Uputstvo:
– Pripremite patku tako što ćete je očistiti i osušiti, a potom izbušiti rupu na dnu patke i izvaditi creva. Potom utrljajte mešavinu soli, šećera i sakea u kožu patke iznutra i spolja. Ostavite patku da stoji u frižideru preko noći.
– Zagrejte rernu na 200°C. Prebacite patku u veliku šerpu i prelijte vrućom vodom da prekrije patku. Kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta, a zatim isperite patku hladnom vodom i ostavite da se patka ocedi.
– Stavite patku u veliku tepsiju za pečenje sa rešetkom i premažite patku mešavinom meda i soja sosa. Pečite patku u rerni oko 45 minuta, s tim da okrenete patku na pola vremena.
– Izvadite patku iz rerne i ostavite je da se ohladi malo. Potom iseckajte patku na tanke komade, a kožu patke izrežite na male komade.
– Zagrejte palačinke prema uputstvu sa pakovanja. Na svaku palačinku stavite nekoliko iseckanih komada patke, kožu patke, nekoliko traka mladog luka i krastavac.
– Preklopite palačinku tako što ćete presaviti donji deo, a potom levu i desnu stranu. Poslužite uz preostali luk i sos po želji.
Napomena: Ukoliko želite da patka bude još hrskavija, možete je ostaviti u frižideru bez pokrivanja nekoliko sati pre pečenja kako bi se koža osušila. Takođe, u ovom receptu se može koristiti i specijalni Peking patka sos koji se može kupiti u azijskim prodavnicama.
4. Moussaka
Moussaka je jelo tradicionalne grčke kuhinje koje se obično priprema slojevima mlevenog mesa, krompira i patlidžana, prelivene bešamel sosom i pečene u rerni. Evo detaljnog recepta i uputstva kako da pripremite moussaku:
Sastojci:
– 3 srednje velika patlidžana
– 4 srednje velika krompira
– 500g mlevenog mesa (jagnjeće, goveđe ili mešano)
– 2 glavice crnog luka, iseckane
– 3 čena belog luka, iseckana
– 2 paradajza, iseckana
– 1 kašika paradajz paste
– 1 kašika maslinovog ulja
– 1 kašičica soli
– 1/2 kašičice bibera
– 1/2 kašičice cimeta
– 1/4 kašičice muskatnog oraščića
– 1 šolja vode
Za bešamel sos:
– 60g putera
– 60g brašna
– 500ml mleka
– 1/4 kašičice muskatnog oraščića
– 1 kašičica soli
– 1/4 kašičice bibera
Uputstvo za spremanje bešamel sosa:
– Zagrejte puter u šerpi na srednjoj vatri dok se ne otopi.
– Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Kuvajte smesu 1-2 minuta, neprestano mešajući.
– Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući da se smesa ne zgrudva. Smanjite vatru i kuvajte 5-7 minuta dok se sos ne zgusne.
– Skinite sos sa vatre i dodajte muskatni oraščić, so i biber po ukusu.
– Bešamel sos je spreman za upotrebu.
Uputstvo:
– Isecite krompire i patlidžane na tanke kolutove. Posolite ih i ostavite da odstoje 30 minuta. Nakon toga, isperite ih pod mlazom vode i osušite.
– Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju i pržite patlidžane dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite ih na tanjir.
– U istom tiganju dodajte još ulja i prodinstajte sitno iseckani crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne dobije smeđu boju.
– Dodajte paradajz pire, so, biber, cimet i origano i kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta, dok se sos ne zgusne.
– U podmazanu vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, zatim sloj prženih patlidžana, a potom i sloj mlevenog mesa.
– Prelijte sloj bešamel sosa preko njih, a zatim ponavljajte sa slojevima dok ne potrošite sve sastojke, s tim da završite slojem krompira.
– Zagrejte rernu na 180 stepeni. Umutite jaja sa mlekom i prelijte preko poslednjeg sloja krompira.
– Pecite u rerni oko 45 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre služenja.
– Poslužite moussaku dok je još topla, ukrasite listovima peršuna i poslužite uz grčku salatu i kriške limuna.
Napomena: Ovaj recept se može prilagoditi ukusu, na primer, možete dodati sir ili zameniti meso sa povrćem za vegetarijansku varijantu.
5. Ceviche
Ceviche je popularno jelo u Latinskoj Americi, posebno u Peruu, koje se sastoji od sveže morske hrane marinirane u citrusnom soku. Evo jednostavnog recepta za ceviche:
Sastojci:
– 500 g sveže morske ribe (koristite ribu koju preferirate, poput lososa, tune ili bele ribe)
– 1 crveni luk, iseckan
– 1 čili papričica, iseckana
– 1/2 šolje sveže ceđenog limunovog soka
– 1/2 šolje sveže ceđenog soka od limete
– 2 kašike iseckanog svežeg korijandera
– so i biber po ukusu
– avokado za serviranje (opciono)
– krekere za serviranje (opciono)
Uputstvo:
– Očistite i iseckajte ribu na kockice veličine zalogaja.
– Stavite iseckanu ribu u posudu i prelijte limunov i limetin sok preko nje. Smesa soka treba da prekrije ribu u potpunosti. Ostavite ribu u soku oko 15-20 minuta, dok ne postane bela i čvrsta.
– Dodajte iseckani crveni luk i čili papričicu u posudu sa ribom i sokom. Promešajte sve sastojke zajedno.
– Dodajte iseckan korijander u posudu sa ribom i promešajte.
– Posolite i pobiberite po ukusu.
– Servirajte ceviche u tanjirima ili zdjelama. Možete servirati sa avokadom ili krekere.
Napomena: Budući da ceviche koristi sirovu ribu koja se marinira u kiselom soku, važno je koristiti samo svežu i kvalitetnu ribu. Takođe, važno je ostaviti ribu u soku dovoljno dugo kako bi se riba marinirala i sigurno konzumirala.
6. Jerk piletina
Da biste napravili ukusnu Jerk piletinu, sledite sledeći recept:
Sastojci:
– 4 pileća fileta (oko 700g)
– 2 kašičice mlevenog kumina
– 2 kašičice mlevene paprike
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica mlevenog korena đumbira
– 1 kašičica češnjaka u prahu
– 1 kašičica mlevenog kardamoma
– 1/2 kašičice cimeta
– 1/4 kašičice kajenskog bibera
– 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
– 2 kašike maslinovog ulja
Uputstvo:
– U velikoj činiji pomešajte kumin, papriku, so, koren đumbira, češnjak u prahu, kardamom, cimet, kajenski biber i karanfilić.
– Dodajte maslinovo ulje i dobro promešajte da se začini sjedine.
– Dodajte pileće filete u činiju sa začinima i utrljajte ih tako da se dobro prekriju začinima. Ostavite da se mariniraju u frižideru najmanje jedan sat, a idealno bi bilo ostaviti ih preko noći.
– Zagrejte roštilj ili gril tiganj na srednje jakoj vatri. Kad je dovoljno vruće, dodajte pileće filete i pecite ih oko 6-7 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu zlatno smeđu boju i potpuno se ne ispeku.
– Kad su pileći fileti gotovi, izvadite ih sa roštilja i ostavite ih da se odmore nekoliko minuta pre nego što ih isečete na komade i poslužite.
Jerk piletina se najčešće služi sa pirinčem ili salatom, ali možete je kombinovati sa bilo kojim prilogom po vašem izboru.
7. Kimchi
Kimchi je fermentirana korejska salata koja se obično pravi od kupusa i raznih začina. Evo recepta za osnovni Kimchi:
Sastojci:
– glavica kineskog kupusa
– 2 šargarepe, iseckane na tanke štapiće
– 4-5 zelenih lukova, iseckanih na kolutove
– 1/2 šolje soli
– 1 kašičica šećera
– 1 kašika đumbira, rendanog
– 3 čena belog luka, sitno iseckana
– 3 kašike gochugaru (korejski ljuti biber u prahu)
– 2 kašike ribljeg sosu
– 2 kašike škroba od pirinča
– 1 šolja vode
Uputstvo:
– Kupus dobro operite pod hladnom vodom i secite ga na krupnije komade. Dodajte šargarepu i zeleni luk i pospite sa solju. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi oko 2 sata dok ne pusti sok.
– Nakon 2 sata, isperite povrće pod hladnom vodom i dobro ga ocedite.
– U velikoj činiji pomešajte šećer, đumbir, beli luk, gochugaru i riblji sos. Dodajte povrće i dobro promešajte tako da se sve sjedini.
– U maloj posudi pomešajte škrob od pirinča sa vodom i dodajte smesi od povrća. Promiješajte dok se smjesa ne zgusne.
– Prebacite smjesu u veliku teglu ili staklenku za konzerviranje. Dobro pritisnite smjesu u tegli tako da nema vazduha i zatvorite teglu čvrsto.
– Ostavite da se fermentira na sobnoj temperaturi 1-2 dana, a zatim prebacite u frižider.
Napomena: Ako želite da Kimchi bude manje ljut, koristite manje gochugaru. Možete takođe dodati različite sastojke poput ribe, škampa, korejske rotkve i drugih povrća kako bi prilagodili ukus po vašem ukusu.
Zaključak
Uživanje u egzotičnoj hrani moze biti veliko iskustvo jer ne samo da mozete da uživate u novim ukusima i teksturama, već i da otkrijete različite kulture i običaje. Hrana je ključni deo kulture i način na koji se ljudi hrane odražava istoriju, geografski položaj, prirodne resurse i kulturne uticaje.
Probavanje egzoticne hrane može vam pomoći da shvatite i uvažite kulturu iz koje ta hrana potiče i upoznate različite tradicije, običaje i načine života ljudi širom sveta.
Na našem sajtu ćemo i dalje nuditi razne recepte za egzotičnu hranu iz celog sveta kako biste mogli da probate nove ukuse i otkrijete različite kulture i običaje. Probajte nove stvari i uživajte u otkrivanju sveta kroz hranu!