Sezona tikvica je u punom jeku, a ove ukusne i hranljive biljke su dostupne u izobilju na pijacama i u baštama.Tikvice su višenamenske namirnice koje se mogu koristiti u raznim receptima. Bilo da želite brz ručak, lagani obrok ili prilog uz večeru, ova jela će zadovoljiti vaš ukus i pružiti vam nove načine da uživate u sezonskim tikvicama.
Rendane tikvice sa sirom iz rerne
Sastojci:
- 1kg tikvice,
- 200g sira,
- 2 supene kašike prezle,
- 2 supene kašike maslinovog ulja,
- mirođija,
- beli luk,
- so,
- suvi začin,
- 1 jaje

Priprema:
- Očistite tikvice i krupnije izrendajte. Posolite ih i ostavite da se ocede.
- Razbijte jedno jaje, dodajte prezle i suvi začin.
- Dodajte sir /izmrvljen ili izrendan. Promešajte.
- Odgovarajući pleh za pečenje pospite maslinovim uljem. Sipajte smesu.
- Ponovo pospite maslinovim uljem.
- Jelo pecite ugrejanoj rerni do 200 stepeni, dok ne dobije braonkastu boju.
- Gotovo jelo pospite svežom mirođijom i belim lukom.
Tikvice punjene mesom:
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- 250 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili pileća)
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 1 šolja rendanog sira
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- So i biber po ukusu
- Maslinovo ulje za pečenje

Priprema:
- Tikvice operite i isecite na pola, pa izdubite sredinu kašičicom ostavljajući koru.
- U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite luk i beli luk dok ne omekšaju.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo.
- Dodajte izdubljene delove tikvica i pržite ih zajedno s mesom dok ne omekšaju.
- Sklonite tiganj sa šporeta i dodajte rendani sir, so i biber po ukusu.
- Napunite izdubljene tikvice smesom od mesa i sira.
- Stavite punjene tikvice u pleh za pečenje i prelijte malo maslinovog ulja preko njih.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok tikvice ne omekšaju i dobiju lepu zlatno smeđu boju.
Poslužite tople kao glavno jelo uz salatu ili prilog po želji.
Krem čorba od tikvica
Sastojci:
- 500 g tikvica,
- 50 ml ulja,
- 1 glavica luka,
- 150 g šargarepe,
- 600 ml vode,
- 350 ml mleka,
- 1 kašičica belog luka u prahu,
- 1 kašičica mirođije,
- so,
- biber

Priprema:
- Tikvice, šargarepu, crni luk i krompir oljuštite, pa isecite na sitne kockice.
- U veću šerpu sipajte ulje i stavite luk da se dinsta, a zatim dodajte ostalo povrće, kao i so i biber.
- Kada povrće omekša sipajte vodu i promešajte sve zajedno, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 20 minuta.
- Blenderom ili štapnim mikserom umutite sve sastojke, postepeno sipajte mleko i dodajte mirođiju, beli luk i dodajte još začina ukoliko ima potrebe.
- Servirajte uz malo prepečenog hleba.
Zapečena testenina sa tikvicama i sirom
Sastojci:
- 500g testenine
- 10g soli (za skuvati testeninu)
- 3 velike kašike ulja (za umešati sa skuvanom testeninom)
- tikvica
- 5g soli (za posoliti narendanu tikvicu)
- 500g svežeg kravljeg sira
- 1 kiseča pavlaka
- 5g soli (za nadev sa sirom)
- 3 jaja
- malo maslaca za premazati pleh

Priprema:
- Skuvati testeninu al dente u posoljenoj vodi prema količini navedenoj gore u popisu sastojaka
- Procediti i dodati ulje pa promešati i ostaviti poklopljeno do upotrebe
- Tikvicu narendati pa posoliti i ostaviti da tako stoji 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi pustila vodu
- Nakon proteka vremena tikvicama ocediti vodu
- Pomešati kravlji sir, kiselu pavlaku, sol, oceđene tikvice, jaja i sve dobro promešati
- Dodati u smesu testeninu, promešati pa istresti na pleh prethodno premazan sa malo maslaca
- Poravnati i peći pola sata na 200 C
1 Comments