Recepti za najjednostavnija jela sa tikvicama

Sezona tikvica je u punom jeku, a ove ukusne i hranljive biljke su dostupne u izobilju na pijacama i u baštama.Tikvice su višenamenske namirnice koje se mogu koristiti u raznim receptima. Bilo da želite brz ručak, lagani obrok ili prilog uz večeru, ova jela će zadovoljiti vaš ukus i pružiti vam nove načine da uživate u sezonskim tikvicama.

Rendane tikvice sa sirom iz rerne

Sastojci: 
  • 1kg tikvice,
  • 200g sira,
  • 2 supene kašike prezle,
  • 2 supene kašike maslinovog ulja,
  • mirođija,
  • beli luk,
  • so,
  • suvi začin,
  • 1 jaje
Priprema: 
  • Očistite tikvice i krupnije izrendajte. Posolite ih i ostavite da se ocede.
  • Razbijte jedno jaje, dodajte prezle i suvi začin.
  • Dodajte sir /izmrvljen ili izrendan. Promešajte.
  • Odgovarajući pleh za pečenje pospite maslinovim uljem. Sipajte smesu.
  • Ponovo pospite maslinovim uljem.
  • Jelo pecite ugrejanoj rerni do 200 stepeni, dok ne dobije braonkastu boju.
  • Gotovo jelo pospite svežom mirođijom i belim lukom.

Tikvice punjene mesom:

Sastojci:
  • 2 veće tikvice
  • 250 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili pileća)
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 1 šolja rendanog sira
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje za pečenje
Priprema:
  • Tikvice operite i isecite na pola, pa izdubite sredinu kašičicom ostavljajući koru.
  • U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i propržite luk i beli luk dok ne omekšaju.
  • Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo.
  • Dodajte izdubljene delove tikvica i pržite ih zajedno s mesom dok ne omekšaju.
  • Sklonite tiganj sa šporeta i dodajte rendani sir, so i biber po ukusu.
  • Napunite izdubljene tikvice smesom od mesa i sira.
  • Stavite punjene tikvice u pleh za pečenje i prelijte malo maslinovog ulja preko njih.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta ili dok tikvice ne omekšaju i dobiju lepu zlatno smeđu boju.

Poslužite tople kao glavno jelo uz salatu ili prilog po želji.

Krem čorba od tikvica

Sastojci:
  • 500 g tikvica,
  • 50 ml ulja,
  • 1 glavica luka,
  • 150 g šargarepe,
  • 600 ml vode,
  • 350 ml mleka,
  • 1 kašičica belog luka u prahu,
  • 1 kašičica mirođije,
  • so,
  • biber
Priprema:
  • Tikvice, šargarepu, crni luk i krompir oljuštite, pa isecite na sitne kockice.
  • U veću šerpu sipajte ulje i stavite luk da se dinsta, a zatim dodajte ostalo povrće, kao i so i biber.
  • Kada povrće omekša sipajte vodu i promešajte sve zajedno, pa kuvajte na jačoj vatri dok ne provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 20 minuta.
  • Blenderom ili štapnim mikserom umutite sve sastojke, postepeno sipajte mleko i dodajte mirođiju, beli luk i dodajte još začina ukoliko ima potrebe.
  • Servirajte uz malo prepečenog hleba.

Zapečena testenina sa tikvicama i sirom

Sastojci:
  •  500g testenine
  •  10g soli (za skuvati testeninu)
  •  3 velike kašike ulja (za umešati sa skuvanom testeninom)
  •  tikvica
  •  5g soli (za posoliti narendanu tikvicu)
  •  500g svežeg kravljeg sira
  •  1 kiseča pavlaka
  •  5g soli (za nadev sa sirom)
  •  3 jaja
  •  malo maslaca za premazati pleh
Priprema:
  1. Skuvati testeninu al dente u posoljenoj vodi prema količini navedenoj gore u popisu sastojaka
  2. Procediti i dodati ulje pa promešati i ostaviti poklopljeno do upotrebe
  3. Tikvicu narendati pa posoliti i ostaviti da tako stoji 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi pustila vodu
  4. Nakon proteka vremena tikvicama ocediti vodu
  5. Pomešati kravlji sir, kiselu pavlaku, sol, oceđene tikvice, jaja i sve dobro promešati
  6. Dodati u smesu testeninu, promešati pa istresti na pleh prethodno premazan sa malo maslaca
  7. Poravnati i peći pola sata na 200 C

Ostavite komentar