Predlozi za ručak

Šta ću danas za ručak? Koliko puta ste samo pomislile ili izgovorile ovu rečenicu? Ukoliko je ponavljate gotovo svakog dana ovo je odličan prelog za vas. Ukoliko i vi mučite ovakvu muku, mi imamo rešenje za vas. Ovo su predlozi za vaš ručak!

Vegeterijanska musaka od tikvica

Potrebno je:

1 kg mladih tikvica 3 – 4 struka mladog luka 1 šargarepa 150 g kuvanog integralnog pirinča 2 jajeta 200 ml pavlake 2 – 3 kašike peršuna 2 čena belog luka 100 g rendanog sira

Potrebno vreme za pripremu jela: 45 min

Tikvice oprati, oljuštiti i naseći na kolutove ili listove, posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste vodu, oprati ih pod mlazom hladne vode. Pirinač skuvati i ocediti od vode. Vatrostalnu posudu podmazati sa vrlo malo ulja, staviti red tikvica, preko tikvica pola povrća, preko povrća naseckan peršun i narendani sir, opet tikvice pa ostatak povrća, peršuna i narendanog sira. Na kraju završiti sa tikvicama. Peći u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo peršuna i time preliti musaku, staviti malo vegete odozgo i vratiti u rernu još 5 minuta da se zapeče. Prijatno!

Ćufte u sosu od mirođije

Potrebno je:

400 g mlevenog mesa jedna glavica luka jedno jaje šolja pirinča začini

Sos:

jedna vezica mirođije 6 dcl mleka 1 dcl pavlake 0,5 dl ulja 3 kašike brašna

Potrebno vreme za pripremu jela: 45 – 60min

Zamesiti ćufte i male kuglice skuvati u slanoj vodi – oko 30 minuta. Za to vreme skuvati i pripremiti pire krompir koji može da se služi kao prilog.

Sos od mirođije: Na ulju kratko popržiti mirođiju uz dodatak malo peršuna. Dodati brašno i popržiti uz stalno mešanje i dodavanje mleka i na kraju soli. Kad je sos gotov dodati pavlaku i dobro promešati – sos treba biti ređi nego inače jer u njega treba staviti ćuftice.

Bataci iz rerne 

Sastojci:

  • 2 komada pileća bataka i karabataka
  • so
  • biber
  • začini
  • Priprema:
  1. Za mene je ovo jedna od najbržih varijanti ručka, a i spremanja obroka za poneti mojim momcima. Ne znam koliko se da primetiti na slici, ali u pitanju su batak i karabatak zajedno bez kostiju i kože. Pošto ih pečem u rerni, samo malo četkicom namažem tepsiju sa uljem i stavim batake.
  2. Kada ih poređam u tepsiju, posolim i pospem začinima koje momci zahtevaju za taj dan i ubacim u rernu zagrejanu na 220C.
  3. Pošto je piletina u pitanju, ne treba mnogo vremena da se ispeče. Batake ne pokrivam, ne diram dok se peče, niti prevrćem. Kada dobije lepu boju i kada viljuška lako prolazi kroz meso, gotovo je. Isto tako se zna da je gotovo kada se sva voda ukuva što je izašla iz mesa. Uz obilnu salatu, ručak je fenomenalan.

Najbolje je da tepsija bude knap za količinu mesa. Ako je veća, onda ima praznog prostora i voda brže ispari, pa meso ne bude fino sočno.

Ostavite komentar