Pripremite klasično francusko jelo za vrelo doba godine sa ovim receptom za letnji Ratatouille. Uživajte u kriškama žutih tikvica, tikvica i paradajza sa mlevenim svinjskim mesom.
Sastojci:
- 500g mlevenog svinjskog mesa
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 1 paprika, iseckana na kockice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 tikvica, velika, iseckana na kockice
- 2 žute tikvice, srednje veličine, iseckane na kolutove debljine 1 inč
- 1 kašika belog luka, sitno iseckanog
- 800g konzerviranog seckanog paradajza
- 1 kašika suvog peršuna
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašika soli
- 1 kašika mlevenog crnog bibera
- 1 ¼ šolje izmrvljenih krekera
- 1 ¼ šolje rendanog parmezana
- 16 unci rendanog mozzarelle sira
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Lagano premažite veliki vatrostalni sud maslacem ili uljem.
- Stavite mleveno svinjsko meso u veliki tiganj i kuvajte na srednjoj temperaturi, mešajući da se izmrvlja, dok ne bude ravnomerno proprženo.
- Izvadite meso iz tiganja pomoću šupljeg kašika, ostavljajući masnoću da ostane u tiganju, i stavite ga u posudu. Dodajte crni luk i papriku u tiganj i kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne postanu staklasti i mekani. Stavite ih u istu posudu sa mlevenim svinjskim mesom.
- Dodajte maslinovo ulje u isti tiganj, prelivajući da obloži dno tiganja. Dodajte tikvicu, žutu tikvicu i beli luk. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 4 minuta, ili dok ne postanu mekani.
- Dodajte paradajz, peršun, origano, so i biber. Krčkajte na srednjoj temperaturi 10 minuta.
- Dodajte svinjsko meso i luk. Krčkajte još 5 minuta.
- Pomešajte izmrvljene kreker i rendani parmezan u posudi. Stavite na stranu.
- Rasporedite polovinu smeše povrća i mesa po dnu pripremljenog sud, pospite mozzarelom.
- Rasporedite preostalu smešu povrća i mesa preko sira. Ravnomerno pospite smesu kreker i parmezan sira preko svega.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, ili dok vrh ne postane zlatno smeđ.
- Poslužite i uživajte!