Sinigang na Baboi je filipinska supa od svinjskih rebara sa bujonom od tamarinda koji daje slan ukus ovom ukusnom jelu.
Sastojci:
- 900g svinjskih rebara, isečenih na komade od 5 cm
- 8 šolja vode
- 2 paradajza, velika, presečena na četvrtine
- 1 crni luk, srednji, oljušten i presečen na četvrtine
- 2 kašike ribljeg sosa
- 6 gabi (vrsta taro korena), oljuštenih i prepolovljenih, u zavisnosti od veličine
- 1 beli luk (labanos), 15 cm, oljušten i isečen na kolutove debljine 1/2 cm
- 2 ljute papričice (siling haba)
- 1/2 snopa dugačkih zelenih mahuna (sitaw), krajevi odsečeni i isečeni na komade dužine 7-8 cm
- 1 patlidžan, krajevi odsečeni i isečen na kolutove debljine 1/2 cm
- 6 okra, krajevi odsečeni
- 15 plodova tamarinda (veliki), ili 1 1/2 (1,41 unce svaki) pakovanja praha od tamarinda
- so, po ukusu
- biber, po ukusu
- 1 snop bok choya (ili pechaya), krajevi odsečeni i listovi odvojeni
Uputstvo:
- Ispirajte svinjska rebra i dobro ocedite.
- U šerpu na srednjoj vatri, stavite svinjska rebra i dovoljno vode da ih prekrije. Pustite da proključa, skidajući penu koja se nakuplja na površini.
- Kada se bujon pročisti, dodajte paradajz, luk i riblji sos. Smanjite vatru i krčkajte oko 1 do 1 1/2 sata ili dok meso ne omekša, dodajući više vode po potrebi kako biste održali oko 8 šolja tečnosti.
- Dodajte gabija i kuvajte oko 4 do 6 minuta ili dok ne omekšaju.
- Dodajte ljute papričice i beli luk. Nastavite da krčkate još oko 2 do 3 minuta.
- Dodajte dugačke zelene mahune. Nastavite da kuvate još oko 2 minuta.
- Dodajte patlidžan i okru, i kuvajte još 1 do 2 minuta.
- Ako koristite pakovani prah od tamarinda, dodajte ga u šerpu i promešajte dok se potpuno ne rastvori.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Dodajte bok choy i kuvajte još oko 1 minut. Poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom filipinskom jelu koje kombinuje slano meso sa svežim povrćem i kiselkastim ukusom tamarinda!