Korejski čajni kolačići se odlično slažu sa toplom šoljom čaja. Blago su aromatizovani susamom, pirinčanim sirupom i medom.
Sastojci:
- 1 šolja susama, pečenog (110 g / 4 oz) ili 1/2 šolje praha od susama (beli ili crni susam)
- 1⁄8 kašičice morske soli, ili po ukusu
Za medeni sirup:
- 1⁄2 šolje pirinčanog sirupa
- 3⁄4 šolje meda
- 1⁄2 šolje šećera (7 oz / 100 g)
- 2 kašike vode
Korejski čajni kolačići – uputstvo:
- Ako vaš susam nije pečen, pecite ga u tavi 3 do 5 minuta na srednjoj temperaturi. Često mešajte da ne bi zagoreo.
- Rastopite šećer i vodu u šerpi na srednjoj temperaturi. Kada se šećer potpuno rastopi, dodajte med i pirinčani sirup.
- Povećajte temperaturu na srednje visoku i često mešajte dok ne provri. Isključite vatru i ostavite da se ohladi. Nemojte prekuvati.
- Fino sameljite susam u blenderu.
- U posudu dodajte prah od susama i pospite morskom solju odozgo.
- Dodajte 1,5 kašiku medenog sirupa u pola šolje praha od susama i dobro promešajte. Trebalo bi da se pretvori u kompaktnu smesu koja zadržava oblik, slično kao plastelin.
- Uzmite malo smese i oblikujte je u kuglu.
- Utisnite smesu u svaki kalup i proverite da li je ispunjen do vrha, da bude ravno sa okvirom.
- Kolačići će sada izvirivati iz kalupa i mogu se pažljivo ukloniti.
1 Comments