Korejski čajni kolačići (Dasik)

Korejski čajni kolačići se odlično slažu sa toplom šoljom čaja. Blago su aromatizovani susamom, pirinčanim sirupom i medom.

Sastojci:

  • 1 šolja susama, pečenog (110 g / 4 oz) ili 1/2 šolje praha od susama (beli ili crni susam)
  • 1⁄8 kašičice morske soli, ili po ukusu

Za medeni sirup:

  • 1⁄2 šolje pirinčanog sirupa
  • 3⁄4 šolje meda
  • 1⁄2 šolje šećera (7 oz / 100 g)
  • 2 kašike vode


Korejski čajni kolačići – uputstvo:

  1. Ako vaš susam nije pečen, pecite ga u tavi 3 do 5 minuta na srednjoj temperaturi. Često mešajte da ne bi zagoreo.
  2. Rastopite šećer i vodu u šerpi na srednjoj temperaturi. Kada se šećer potpuno rastopi, dodajte med i pirinčani sirup.
  3. Povećajte temperaturu na srednje visoku i često mešajte dok ne provri. Isključite vatru i ostavite da se ohladi. Nemojte prekuvati.
  4. Fino sameljite susam u blenderu.
  5. U posudu dodajte prah od susama i pospite morskom solju odozgo.
  6. Dodajte 1,5 kašiku medenog sirupa u pola šolje praha od susama i dobro promešajte. Trebalo bi da se pretvori u kompaktnu smesu koja zadržava oblik, slično kao plastelin.
  7. Uzmite malo smese i oblikujte je u kuglu.
  8. Utisnite smesu u svaki kalup i proverite da li je ispunjen do vrha, da bude ravno sa okvirom.
  9. Kolačići će sada izvirivati iz kalupa i mogu se pažljivo ukloniti.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.