Recept za voćnu tortu od borovnica sa jogurtom

Voćne torte su idealan izbor za osveženje tokom toplih letnjih dana, a torta od borovnica sa jogurtom je savršen primer. Kombinacija sočnih borovnica i kremastog jogurta stvara lagan i ukusan desert koji će osvojiti vaše nepce. Pogledajte naš recept za voćnu tortu od borovnica sa jogurtom:

Sastojci

Kora:

  • 200g mlevenog keksa (digestiv ili sličan)
  • 100g otopljenog putera
  • 2 kašike šećera

Fil:

  • 500g grčkog jogurta
  • 200g kisele pavlake
  • 100g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250ml slatke pavlake
  • 10g želatina u prahu
  • 4 kašike vode

Preliv:

  • 300g svežih borovnica (ili zamrznutih, odmrznutih)
  • 100g šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika gustina

Priprema

Recept za voćnu tortu od borovnica

Priprema kore:

  1. Pripremite kalup za tortu: Obložite dno kalupa (prečnika oko 24 cm) papirom za pečenje.
  2. Napravite koru: U velikoj posudi pomešajte mleveni keks, otopljeni puter i šećer dok ne dobijete ujednačenu smesu. Smesu pritisnite na dno kalupa za tortu, formirajući ravnomeran sloj. Stavite kalup u frižider da se kora stegne dok pripremate fil.

Priprema fila:

  1. Pripremite želatin: U manjoj posudi pomešajte želatin sa 4 kašike vode i ostavite da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga lagano zagrejte na pari ili u mikrotalasnoj pećnici dok se potpuno ne otopi.
  2. Napravite kremu: U velikoj posudi pomešajte grčki jogurt, kiselu pavlaku, šećer u prahu i ekstrakt vanile. Mikserom umutite smesu dok ne postane glatka.
  3. Umutite slatku pavlaku: U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Pažljivo je umešajte u smesu sa jogurtom.
  4. Dodajte želatin: Polako dodajte otopljeni želatin u smesu, stalno mešajući da se ravnomerno rasporedi.
  5. Sipajte fil: Fil sipajte preko pripremljene kore, ravnomerno ga rasporedite. Vratite kalup u frižider da se torta stegne (najmanje 4 sata, a najbolje preko noći).

Priprema preliva:

  1. Skuvajte borovnice: U šerpi na srednjoj vatri pomešajte borovnice, šećer i limunov sok. Kuvajte dok borovnice ne puste sok i šećer se otopi (oko 5-10 minuta).
  2. Zgusnite preliv: Razmutite gustin sa malo vode i dodajte ga u smesu od borovnica. Kuvajte još nekoliko minuta dok se preliv ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  3. Prelijte tortu: Ohlađeni preliv ravnomerno rasporedite preko stegnutog fila na torti. Vratite tortu u frižider na još sat vremena da se sve dobro sjedini.

Serviranje

Izvadite tortu iz kalupa i pažljivo je prebacite na poslužavnik. Isecite na parčiće i poslužite hladnu. Ova torta je savršena kombinacija kremaste teksture i osvežavajućeg voćnog ukusa, idealna za sve prilike. Uživajte!

Pridružite se našoj Viber grupi!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.