Rižoto je omiljeno jelo mnogih širom sveta, a njegovu popularnost možemo zahvaliti njegovoj jednostavnosti, ukusu i mogućnosti da se prilagodi različitim ukusima i preferencijama. Ovaj kremasti, bogati i zadovoljavajući obrok može biti pripremljen na različite načine, koristeći sveže sastojke kao što su povrće, meso, morski plodovi i začini. U ovom članku, predstavićemo vam nekoliko recepata za ukusne rizoto varijante, koje možete lako pripremiti kod kuće. Bez obzira da li ste ljubitelj morskih plodova, povrća ili ste u potrazi za nečim novo i drugačijim, ovi recepti će vas sigurno inspirisati i dati vam ideje za kreiranje vašeg savršenog rižota.
Rižoto sa škampima i špargama
Evo jednostavnog recepta za rižoto sa škampima i šparogama:
Sastojci:
– 1 štap celera
– 1 srednja glavica crnog luka
– 1 češanj belog luka
– 350g pirinča(arborio, carnaroli ili vialone nano)
– 1 šoljica belog vina
– 1 l povrtnog ili pilećeg bujona
– 500g škampa (oljuštenih i očišćenih)
– 1 vezica šparge
– maslinovo ulje
– So i biber po ukusu
– 1/4 šoljica rendanog parmezana
– sveži peršun
Priprema:
– Uklonite tvrdu spoljnu koru s celera i narežite ga na sitne komadiće. Naseckajte luk i beli luk.
– U velikom tiganju zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte celer, luk i beli luk, pa pržite dok ne omekšaju.
– Dodajte pirinač i pržite dok ne postane staklast, oko 2 minuta.
– Dodajte belo vino i mešajte dok se većina alkohola ne ispari.
– Dodajte 1/2 šoljice bujona i kuvajte dok se većina tečnosti ne apsorbuje, oko 10-15 minuta. Ponavljajte dodavanje bujona po 1/2 šoljice dok pirinač ne postane kremast, ali još uvek al dente (oko 20-25 minuta).
– Dok se pirinač kuva, narežite špargu na manje komadiće, te ih kratko blanširajte u posoljenoj vodi. Ocedite i stavite na stranu.
– U drugom tiganju, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte škampe i kuvajte dok ne postanu ružičasti, oko 3-4 minute. Začinite solju i biberom po ukusu.
– Kad je pirinač gotov, maknite ga sa vatre. Dodajte narendani parmezan, blanširane šparge i škampe, pa promešajte.
– Poslužite rižoto vruć, ukrasite ga svežim peršunom i dodatnim rendanim parmezanom po želji.
Uživajte u ovom ukusnom rižotu sa škampima i špargom!
Rižoto od pečuraka i karfiola
Sastojci:
– 1 šolja arborio pirinča
– 4 šolje pileće ili povrtne supe
– 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
– 2 čena belog luka, sitno iseckana
– 1 šolja iseckanih pečuraka
– 1 šolja iseckanog karfiola
– 1/2 šolje belog vina
– 2 kašike maslaca ili maslinovog ulja
– 1/2 šolje parmezana, rendanog
– so i biber po ukusu
Uputstvo:
– Zagrejte supu u šerpi i držite je toplom na laganoj vatri.
– U široj šerpi, zagrejte maslac ili maslinovo ulje na srednjoj vatri.
– Dodajte iseckani crni i beli luk i dinstajte dok ne omekšaju, oko 3-4 minuta.
– Dodajte iseckane pečurke i karfiol i dinstajte još 5-7 minuta.
– Dodajte arborio pirinač i dinstajte ga oko 1-2 minuta, dok ne postane providan.
– Smanjite temperaturu na srednje-nisku i dodajte vino, mešajući dok se ne apsorbuje.
– Polako dodajte toplu supu, jednu kutlaču po jednu kutlaču, neprestano mešajući i čekajte da pirinač upije tečnost pre dodavanja sledeće kutlače.
– Kuvajte na srednjoj vatri, neprestano mešajući, dok se pirinač ne skuva i ne postane kremasta i mekana, oko 20-25 minuta.
– Dodajte parmezan, so i biber po ukusu, promešajte i sklonite sa vatre.
– Servirajte toplo i ukrasite po želji iseckanim peršunom ili svežim rukolom.
Prijatno!
Rižoto od bundeve sa kozjim sirom
Sastojci:
– 1 manja bundeva (oko 700-800 g)
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 300 g arborio pirinča
– 1 litar supe (pileća ili povrtna)
– 150 g kozjeg sira
– 2 kašike maslinovog ulja
– so i biber po ukusu
– sveži peršun za dekoraciju
Uputstvo:
– Očistite bundevu i isecite na kocke. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa, stavite kockice bundeve u pleh i pecite oko 20 minuta, dok ne omekšaju.
– Na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte sitno iseckan crni i beli luk i dinstajte dok ne omekšaju.
– Dodajte pirinač i mešajte dok ne postane staklast.
– Sipajte supu u šerpu, jednu kutlaču po jednu kutlaču i mešajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Dodajte još supu i nastavite sa mešanjem dok pirinač ne bude kuvan (oko 20 minuta).
– U međuvremenu, isecite kozji sir na manje kockice.
– Kada je pirinač kuvan, dodajte kockice pečene bundeve i kozji sir u šerpu. Promešajte sve sastojke da se dobro sjedine, i začinite solju i biberom po ukusu.
– Poslužite toplo, posuto sa svežim peršunom kao dekoracijom.
Rižoto alla milanese
Tipični rižoto iz regije Lombardija u severnoj Italiji.
Sastojci:
– 320 g arborio riže
– 1 l pilećeg ili povrtnog bujona
– 1 veliki luk
– 1 češanj belog luka
– 100 g parmezana, narendanog
– 50 g maslaca
– 1 kesica šafrana
– sol i biber po ukusu
Uputstvo:
– Zagrejte bujon u posudi i ostavite ga na toplom.
– U posebnoj posudi rastopite pola maslaca i dodajte sitno naseckani luk. Dinstajte luk dok ne postane mekan i proziran.
– Dodajte beli luka i pirinač te sve promešajte dok se pirinač ne obloži masnoćom. Dinstajte oko 2 minuta.
– Dodajte šafran u rižoto, promešajte i počnite polako dodavati bujon (po 2 supene kašike). Neprestano mešajte pirinač dok tekućina ne ispari.
– Nastavite dodavati bujon dok pirinač ne bude kuvan, ali još uvek al dente (oko 18-20 minuta).
– Skinite pirinač sa vatre i dodajte ostatak maslaca i parmezan. Dobro promešajte dok se ne rastopi.
– Poslužite odmah, po želji posipano dodatnim parmezanom.
– Uživajte u ovom tradicionalnom italijanskom jelu!
Rizoto sa pečurkama
Jedan od najpopularnijih i najčešće pripremanih rizota u Srbiji je definitivno rizoto sa pečurkama. Evo jednostavnog recepta za ovaj ukusni obrok:
Sastojci:
– 300 g arborio pirinča
– 500 g pečuraka (šampinjona ili vrganja)
– 2 češnja belog luka
– 1 glavica crnog luka
– 1 l pileće ili povrtne supe
– 50 g putera
– 50 g parmezana
– 2 kašike maslinovog ulja
– so i biber po ukusu
Priprema:
– Zagrejte supu u šerpi i držite je toplom na šporetu.
– Na maslinovom ulju prodinstajte iseckani beli i crni luk dok ne omekšaju, a zatim dodajte pečurke iseckane na kockice i pržite ih nekoliko minuta.
– Dodajte pirinač i dinstajte oko 2 minuta uz mešanje.
– Postepeno dodajte zagrejanu supu u rizoto, jednu kutlaču po jednu kutlaču, uz neprestano mešanje.
– Kuvajte rizoto na umerenoj temperaturi, stalno mešajući dok pirinač ne postane kremast i al dente, što bi trebalo da potraje oko 20-25 minuta.
– Sklonite rizoto sa vatre, dodajte puter i parmezan i mešajte dok se sastojci ne sjedine.
– Začinite solju i biberom po ukusu i poslužite toplo.
– Uživajte u ovom ukusnom rizotu sa pečurkama koji je omiljen kod mnogih u Srbiji!
Nadamo se da smo vas inspirisali da se oprobate u pripremi nekog od ovih ukusnih rižota. Sa pravim sastojcima i malo strpljenja, možete napraviti ne samo autentičan italijanski rižoto, već i različite varijacije koje odgovaraju vašem ukusu. Uživajte u ovim ukusnim i zadovoljavajućim obrocima, a slobodno i podelite vaše recepte sa nama na sajtu (recepti@uraditozasebe.rs).