Panzanella (italijanska salata od hleba)

Panzanella je tradicionalna italijanska salata od hleba koja se izvorno potiče iz regije Toskana. Ova osvežavajuća i ukusna salata je jednostavna za pripremu i idealna je za letnje dane kada želite da iskoristite sveže sastojke i hleb koji vam možda ostane.

Glavni sastojak Panzanelle je hrskavi toskanski hleb koji je natopljen u vodi ili maslinovom ulju kako bi se omekšao. Nakon toga, hleb se kombinuje sa sočnim paradajzom, krastavcima, crvenim lukom i svežim bosiljkom. Salata je obogaćena maslinovim uljem, sirćetom i začinjena solju i biberom kako bi se postigao savršen balans ukusa.

Ono što čini Panzanellu tako posebnom je spoj hrskavosti hleba, sočnosti paradajza i svežine ostalih sastojaka. Ova salata je prilagodljiva i možete je personalizovati dodavanjem drugih sastojaka po vašem ukusu, kao što su masline, paprika ili peršun.

Panzanella je savršen izbor kao predjelo ili kao lagani obrok za letnje piknike i ručkove na otvorenom. Spremanje ove italijanske salate je brzo i jednostavno, a rezultat je osvežavajući obrok koji će vas oduševiti svojim ukusom i jednostavnošću.

Sastojci

  • 10 paradajza, zrelih, srednje veličine, isečenih na kocke od jednog inča
  • 1 šolja krastavca, bez semenki, iseckanog na kockice
  • ½ crvenog luka, iseckanog
  • 10 listova bosiljka, iseckanih
  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • sprej od ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 6 unci francuskog hleba, ili dobar hrskavi italijanski hleb, isečen na kriške
  • so i sveže mleveni biber, po ukusu

Uputstvo

  1. Lagano poprskajte hleb sprejem od maslinovog ulja i posolite ga malo; pecite na roštilju na srednjoj temperaturi dok ne postane hrskav i lepo se zarumeni.
  • Skinite sa vatre i isecite ga na kocke od jednog inča. Stavite sa strane.
  • U velikoj posudi, kombinujte paradajz, krastavac, crveni luk, bosiljak, maslinovo ulje, i obilno začinite solju i biberom.
  • Neka odstoji oko 30 minuta da se ukusi sjedine.
  • Dodajte kocke hleba i promešajte.
  • Poslužite u individualnim činijama.

Panzanella je ukusna italijanska salata od hleba koja pruža osvežavajući obrok sa bogatim ukusima. Kombinacija hrskavog toskanskog hleba natopljenog u vodi ili maslinovom ulju, sočnih paradajza, krastavaca, crvenog luka i svežeg bosiljka čini ovu salatu jednostavnom, ali izuzetno ukusnom.

Panzanella je izvanredan način da iskoristite preostali hleb i sveže sastojke, pružajući vam uravnotežen obrok bogat hranljivim sastojcima. Osim toga, možete je prilagoditi svom ukusu dodavanjem omiljenih sastojaka kao što su masline ili paprike.

Ova salata je idealna za letnje dane i može se poslužiti kao predjelo ili kao lagani obrok za piknike i ručkove na otvorenom. Priprema je jednostavna i brza, a rezultat je osvežavajući obrok koji će vas oduševiti.

Uživajte u Panzanelli i isprobajte ovaj tradicionalni italijanski recept koji će zadovoljiti vaša čula i uneti pravu toskansku atmosferu u vašu kuhinju.

Ostavite komentar