5 lakih niskokaloričnih keto recepata

Ovi pristupačni sastojci biće vam od velike pomoći u pripremi ovih 5 izuzetno lakih ali i niskokaloričnih recepata ukoliko želite da smršate.

Iako je gubitak težine ideja iza keto dijete, da bi ona efikasno funkcionisala, važno je da konzumirate
tačnu količinu proteina, masti i ugljenih hidrata koji se odnose na vaš specifični tip tela. Izvor masti u
receptima takođe treba uzeti u obzir, jer neke masti podstiču upalu.

Imajući na umu ove glavne savete za keto početnike, evo pet jednostavnih keto recepata sa niskim
sadržajem ugljenih hidrata koji su bogati mastima, a naravno da su i ukusni.

Zelena jaja

Vitamin A može poboljšati funkciju pluća kod odraslih i dece. Vitamin A može pomoći u borbi protiv
oksidativnog stresa i podržava zdrav imuni sistem. Istraživanja pokazuju da visok unos hrane bogate
vitaminom A, kao što su paradajz, šargarepa i lisnato povrće, može poboljšati funkciju pluća i smanjiti
napade kod odraslih osoba sa astmom.

Vreme za pripremu: 5 minuta

Vreme za obradu: 20 minuta

Posluženje za: 2 osobe

Sastojci:

  • 1 1⁄2 supena kašika repičinog ulja
  • 2 iseckana bela luka
  • 1⁄2 kafene kašičice semena korijandera
  • 1⁄2 kafene kašičice semena komorača
  • 200g spanaća
  • 2 velika jaja
  • 2 supene kašike grčkog jogurta
  • 2 narezana praziluka
  • Prstohvat pahuljica čilija(ili ljute mlevene paprike)

Uputstvo:

  • Zagrejati ulje, dodati so i praziluk da omekša.
  • Dodajte korijander, beli luk, komorač i ljuspice čilija.
  • Kada semenke počnu da pucketaju dodati spanać.
  • Mešajte dok spanać ne uvene i stavite na jednu stranu tiganja.
  • Ispržite jaja po vašem ukusu.
  • Jogurt umešajte u mešavinu spanaća i prelijte ga prženim jajima. Iscedite malo limuna, začinite
    crnim biberom i čili pahuljicama i poslužite.

Puno proteina, masti, gvožđa i vitamina C, ovo jelo za doručak će vas održati punim tokom celog dana.

Piletina sa maslinama i artičokama

Vreme za pripremu: 15 minuta

Vreme za obradu: 1 sat i 40 minuta

Posluženje za: 5-6 osobe

sastojci

Sastojci:

  • 2,5 kg piletine
  • 8 čena belog luka – tanko narezani
  • 200 ml belog vina
  • 4 sup. kaš. maslinovog ulja
  • 10 paradajza – isečenih na polovine
  • 1 kaf. kaš. listova timijana
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika semena komorača
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 15 mladih lukova
  • 100 g zelenih maslina
  • 285 g srca od artičoke

Uputstvo:

  • Piletinu u potpunosti premažite belim lukom, vinom, 2 kašike ulja, timijanom, solju i marinirajte
    preko noći.
  • Pecite paradajz u 1 kašičici ulja 15 minuta dok malo ne pocrne.
  • Pržite piletinu u serijama na kašici ulja 15 minuta dok koža ne postane hrskava i zlatna. Izvadite
    piletinu i dodajte pire u posudu i kuvajte dva minuta. Dodajte začinsko bilje, seme komorača,
    bujon i prokuvajte. Dodajte paradajz na žar i dinstajte 20 minuta.
  • Zagrejte rernu na 160°C, prebacite piletinu i pecite jedan sat. Dodajte masline, posipajte artičoke,
    ostavite da odstoji 15 minuta i poslužite direktno iz posude.

Salata od tunjevine i krastavca

Vreme za pripremu: 35 minuta

Vreme za obradu: 5 minuta

Posluženje za: 5-6 osobe

sastojci

Sastojci:

  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike susamovog ulja
  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 400 g nareska od tunjevine
  • 1 kašika crnog bibera
  • 3 krastavca
  • 8 rotkvica oljuštenih i isečenih
  • Đumbir isečen na tanke kriške
  • 2 limete ceđene
  • 1 kašika semena korijandera
  • 1 crveni čili
  • 4 kašike jogurta

Uputstvo:

  • U plitku posudu umutite sos, susamovo ulje i biber
  • Zagrejte suncokretovo ulje.
  • Ispecite odreske po želji
  • Prebacite u plitku posudu da se marinira sat vremena.
  • Ubacite povrće, dodajte đumbir, sok od limete, korijander i čili i ostavite 20 minuta.
  • Sve umutiti za preliv, poređati tunjevinu preko salate i poslužiti.

Kremasta paradajz supa sa povrćem i piletinom

Vreme za pripremu: 15 minuta

Vreme za obradu: 30 minuta

Posluženje za: 6 osobe

sastojci

Sastojci:

  • Paradajzi
  • Dinstani crni luk
  • Kvalitetni bujon
  • Svež beli luk

Uputstvo:

  • Sve prodinstajte sa mlevenom piletinom i dodajte pozamašnu količinu pavlake. Dodajte povrće i
    neodoljiva supa od paradajza je spremna za večeru.

Goveđi kofta ćevapi

Vreme za pripremu: 20 minuta

Vreme za obradu: 10 minuta

Posluženje za: 4 osobe

sastojci

Sastojci:

  • Ruzmarin
  • Kumin
  • Origano
  • Ruj
  • Cimet

Uputstvo:

  • Kofta ćevapi se prave sa mnogo začina. Pored soli i bibera dodajte gore navedene začine u
    mlevenu govedinu.
  • Zagrejte roštilj na srednju temperaturu.
  • Ostavite mešavinu mlevene govedine da odstoji neko vreme, najbolje dan unapred.
  • Rukom oblikovati meso na ražanj i staviti na zagrejan roštilj, rotirajući ražnjiće 10 minuta dok ne
    budu kuvani.
  • Poslužite uz humus i caciki sos.

Dakle, ovo je bila naša lista ručno biranih niskokaloričnih keto recepata. Jeste li probali neku od njih?
Podelite u komentarima ispod.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.