14 rešenja za prirodno povećanje visine

Kod dečaka, visina će rasti do dvadesetih godina. Neki se mogu naglo izdužiti između 15. i 17. godine i rasti oko 10 centimetara godišnje.

Tokom naših školskih dana, obično smo određivali jednog dečka ili devojčicu kao “najvišu”. Naravno, svi žele da budu nazvani najvišima, ali to nije svakome dato. Prema istraživanjima, 60-80% visine se nasleđuje, odnosno dolazi od naših roditelja i porodice, dok se 20% duguje spoljnim faktorima poput nedostatka hranljive hrane, itd.

Kod devojčica, rast od oko 7 centimetara godišnje je primetan, a oko 18. godine devojčice će verovatno prestati da rastu, jer se rastne ploče zatvaraju tokom puberteta i rast se automatski zaustavlja.

Da li ishrana utiče na rast visine?

Da, ishrana ima uticaj na nivo rasta, odnosno loša ishrana može značajno uticati na rast.

Uvek jedite pravilno:

visina

Postoji izreka “šta god da jedete, jedite pravilno i jedite tokom detinjstva i adolescencije”. Jer, naše telo i kosti tendiraju da prime ono što unosimo. Dakle, izbegavajte sve brze hrane, hranu s ulice, masnu hranu, začine i usredsredite se više na povrće i nemasno meso, unesite puno proteina, kalcijuma, ribe, nemasnog mesa, spanaća itd.

Proteini:

Imati dovoljno proteina vrlo je važno za vaše telo. Proteini su građevni materijal za kosti, mišiće i hrskavicu. Dakle, proteini su vrlo važni. Trebali biste unositi proteine poput mesa, ribe, mleka, orašastih plodova, semena i obogaćenih žitarica.

Kalcijum:

Kalcijum je direktno povezan s razvojem kostiju. Barem popijte čašu mleka svaki dan. Dodajte u svoju ishranu jogurt, sir, kiselo mleko, sve mlečne proizvode kako biste dobili dovoljno unosa kalcijuma za naše kosti.

Vitamin D:

visina

Najbolji način da dobijete vitamin D je izlaganje sunčevim zracima. Izlažite se ranojutarnjem suncu. Jedite puno pečuraka i masne ribe koje sadrže vitamin D.

Imajte zdrav doručak:

Sve što jedemo ujutro direktno se isporučuje našem telu bez sadržaja masti. Popijte čašu mleka, jedite žitarice, ovas, jaja, orašaste plodove, indijske orahe, grožđice, bobice koje sadrže puno proteina, kalcijuma i vitamina D.

Posavetujte se sa svojim lekarom:

Pre uzimanja multivitaminskih tableta, posavetujte se sa svojim lekarom. Multivitamini se preporučuju jer sadrže cink, vitamin D, riblje ulje koje pomažu u zdravlju kostiju i rastu.

Prestanite uzimati druge lekove:

Možda ste privučeni reklamama ili oglasima na televiziji o nekim lekovima ili tabletama koje navodno pomažu u rastu visine. Ali sačekajte, naša visina potpuno zavisi od rastnih ploča, genetike i faktora okoline. Dakle, nema smisla uzimati lekove ili ići na operaciju jer to je štetno i ima nuspojave.

Ne konzumirajte alkohol i kofein:

Prema istraživanjima, konzumiranje veće količine kofeina može dovesti do nedostatka sna, što je velika prepreka za rast visine.

Spanać:

Zašto spanać? Svi znamo da je spanać bogat gvožđem, ali takođe pomaže u zdravlju kostiju. Bogat je kalcijumom, vlaknima, vitaminima, pa redovno konzumiranje spanaća definitivno će uticati na rast visine.

Da li spoljni faktori utiču na rast visine?

Imajte dobar noćni san:

Što više spavate, vaša visina će malo porasti. Tokom spavanja, naše telo proizvodi hormon rasta (HGH), koji pomaže u izgradnji mišića i rastu visine, stoga spavajte duboko.

Vežbe i sportovi:

visina

Kaže se da je potrebno najmanje 1 sat vežbanja za rast visine. To može uključivati istezanje, skakanje, preskakanje konopca, plivanje ili igranje košarke. Kroz ove aktivnosti kičma će se izdužiti i poboljšati postura.

Sprintevi i istezanje:

Prema istraživanjima, zbog istezanja, ljudska visina može porasti do 7-8 centimetara. Trčanje sprinteva produžava kosti nogu i podstiče proizvodnju hormona rasta, što dovodi do prirodnog povećanja visine.

Održavajte ispravno držanje tela:

Sedite uspravno i stojte visoko, bez savijanja leđa. Neka vam kičma uvek bude ravna.

Izgubite višak kilograma:

Ako imate višak kilograma, izgledate puniji i težina opterećuje vaše kosti, što utiče na rast visine.

Zaključak:

Ako postoje mogućnosti i ako je u pitanju uzrast, tada je moguće postići veću visinu. Ali genetski faktori takođe imaju uticaj. Ako nema promene u rastu, posavetujte se sa lekarom.

Ostavite komentar