Bol u leđima – neverovatni kućni lekovi

Bol u leđima je jedan od problema modernih ljudi. Sa tehnološkim napretkom, naši životi su postali udobniji. Ali sa tim udobnošću, naši životi, kako lični tako i profesionalni, postali su sedentarni (manjak fizičke aktivnosti). Osim nekoliko poslova koji zahtevaju umerenu aktivnost, većina poslova danas se obavlja sedeći za stolom. Zvanične statistike Centra za kontrolu bolesti pokazuju da je sedentarni način života porastao za više od 70% od 1970-ih godina. A sa dolaskom tehnologije koja omogućava dostavu namirnica čak do kućnih vrata, većina naše svakodnevne aktivnosti je svedena na minimum.

Sa ovakvim načinom života dolaze i mnoge zdravstvene komplikacije. Hronični bolovi u leđima zbog dugotrajnog sedenja za stolom, dijabetes tipa 2, gojaznost i čak ozbiljne kardiovaskularne bolesti. U ovom članku ćemo govoriti o aspektu bolova u leđima i kako možemo obezbediti da rešimo problem kod kuće, pre nego što preraste u životno ugrožavajuće stanje.

Neki kućni lekovi

Nabavite jednu od podrški za donji deo leđa za stolicu na poslu ili kod kuće. Jeftine su i veoma efikasne.

Većina priča o bolovima u leđima kod nas započinje zbog lošeg oblika tela prilikom sedenja na stolici. Ili sedenja na stolici bez adekvatne podrške za leđa. To rezultira navikom na loše držanje tela – što zauzvrat dovodi do bolova u leđima.

Podrške za donji deo leđa su prenosivi dodaci za stolice. Prisiljavaju vas da sedite uspravno – jačajući vaša leđa i pružajući dobru podršku donjem delu leđa. Kako ih redovno koristite, vaše držanje tela će se automatski poboljšavati, ispravljajući vaše bolove u leđima tokom vremena.

Vežbajte vežbe za jačanje trbušnih mišića kako biste ojačali svoje jezgro i otklonili stres sa leđnih mišića.

Većina problema sa leđima nastaje jer su mišići trbuha i leđa slabi zbog sedentarnog načina života. Snažno jezgro je kao protivteža svim stresovima sa kojima se suočavate kada imate bol u leđima. Snažno jezgro znači da su manje šanse za povredu donjeg dela leđa.

Vežbe za jačanje trbušnih mišića uključuju trbušnjake i zategnut stomak.

Primenite toplu i hladnu terapiju na leđa

Prvo stavite toplu vodu na obolelo područje 2-3 minuta, zatim uklonite i stavite ledenu oblogu na isto mesto isto toliko vremena. Ponavljajte korake oko 10 minuta. Topli i hladni tretmani se koriste od strane profesionalnih sportista širom sveta kako bi ubrzali oporavak od povreda.

Zamolite prijatelja ili člana porodice da vam napravi blagu masažu lekovitim uljem.

Većina nas ne može sebi priuštiti profesionalne masere. Ali blagu masažu može pružiti bilo ko i ne zahteva temeljno obrazovanje o tehnici. Koristite lekovita ulja poput eukaliptusa, maslinovog ili čak običnog kokosovog ulja za nežnu masažu područja. Zagrevanje ulja pruža dodatno olakšanje. Redovne masaže poboljšavaju cirkulaciju na zahvaćenom području i tako pomažu u brzom oporavku.

Koristite dobar dušek i jastuk koji odgovaraju vašoj pozi spavanja. I koristite ih na pravi način kako biste dobili dovoljno sna!

San je izuzetno važan u procesu oporavka tela. Današnji radoholičarski način života može glorifikovati naporni rad i manjak sna, ali nedostatak sna je skoro jednako loš kao i pušenje cigareta svaki dan, prema nedavnom istraživanju.

Čak i ako imate dovoljno sna, odaberite dobar dušek za spavanje. Sa dolaskom tehnologije, na tržištu postoji veliki izbor dušeka. Isto važi i za jastuke. Previše meki i previše tvrdi nisu dobri za vas. Odaberite dušek koji dobro podržava vašu kičmu tokom spavanja. Ovo će pomoći da smanjite bol u leđima.

Uživajte u toplom kupanju sa Epsom soli

Epsom so, ili magnezijum-sulfat, odličan je protivupalni agens. Uzmite 1-2 šolje Epsom soli i dodajte je u kadu sa toplom vodom. Potopite leđa u ovu vodu pola sata. Ponavljajte tri puta nedeljno kako biste smanjili oticanje u leđima.

Jedite ishranu bogatu vitaminima i kalcijumom. Jedite hranu bogatu vitaminom B12 ako ste vegetarijanac.

Jedite zeleno povrće i pijte mleko – baš kao što vam je mama savetovala da jedete od detinjstva. Mleko je takođe protivupalni agens. Takođe sadrži kalcijum koji jača kosti. Zeleno povrće sadrži važne vitamine i antioksidanse koji pomažu u obnavljanju tkiva.

Još jedan problem koji muči vegetarijance je nedostatak vitamina B12 u njihovoj ishrani. Vitamin B12 je vrlo važan za obnavljanje tkiva. Mnogi vegetarijanci se s tim suočavaju jer ne konzumiraju meso i jaja. Ali možete ga dobiti iz mlečnih proizvoda – posebno sira i jogurta.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.