10 prednosti zelenog čaja za um i telo


Piće kineskog porekla napravljeno od biljke Camellia Sinensis, ukusne arome i glatke boje. Zdravstvene prednosti zelenog čaja su postale popularne, posebno među ljudima koji vole lekovito bilje. Dakle, uzmite šolju i pratite objašnjenja i savete.

10 prednosti zelenog čaja

Bilo da je vruće ili hladno, za glavobolju, želudac ili prehladu, čaj je uvek dobrodošao! U slučaju zelenog čaja, osim što je ukusan, on ima brojne prednosti od prevencije bolesti do poboljšanja mentalnog blagostanja i povećane koncentracije! Nutricionista je sastavio listu i objasnio glavne koristi ove napitka.

Ima antioksidativno dejstvo

Prema Beatriz, “čaj sadrži katehine koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala”! Ovo svojstvo je takođe veoma važno u sprečavanju formiranja kancerogenih ćelija, kako pokazuje istraživanje Nayane Urzedo.

Pomaže u varenju

Sjajan čaj za varenje koji treba uključiti u svoju svakodnevnu rutinu! Prema Bia Caleffi, polifenoli su važan deo procesa! Ovo se takođe dešava jer čaj stimuliše delovanje želudačnih kiselina i apsorpciju hranljivih materija iz hrane.

Povećava metabolizam

Kao što ubrzava metabolizam, čaj je poznat kao čaj za mršavljenje. Prema nutricionistkinji, takođe pomaže u povećanju energije. Ova korist je potvrđena istraživanjem sa Farmaceutskog fakulteta u Kanadi. Dakle, ako želite da smršate brzo, bez gubitka zdravlja, vreme je da zamenite gazirane napitke šoljicom čaja.

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Beatriz objašnjava da “zeleni čaj može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa tipa 2, kao i poboljšanju zdravlja mozga smanjujući rizik od neurodegenerativnih stanja poput Alchajmerove bolesti”. Ipak, konzumacija čaja ne smanjuje važnost obavljanja svih važnih pregleda za zdravlje žena!

Poboljšava kogniciju

Treba vam lek za pamćenje? Zeleni čaj je bogat kofeinom, zbog čega poboljšava kogniciju. Naravno, količina je manja nego u kafi, ali takođe stimuliše moždanu funkciju.

Jača imunološki sistem

Takođe je čaj sa antiinflamatornim svojstvima i antimikrobnim svojstvima. Katehini koji čine ovaj napitak su saveznici u borbi protiv bakterija i moćni inhibitori širenja virusa, kako su zaključili istraživači sa Instituta za mikrobiologiju jednog nemačkog univerziteta.

Povećava nivo koncentracije

Prema Beatriz, “zeleni čaj sadrži L-teanin, aminokiselinu prisutnu u biljci Camellia sinensis, koja pomaže u fokusiranju na aktivnost”. Da li ste znali da ista ta aminokiselina povećava nivoe dopamina, hormona sreće, u mozgu?

Pomaže održavanju hidriranog tela

Ponovo, polifenoli i antioksidanti u napitku pomažu u održavanju hidriranog tela. Osim što je ključno za dobrobit, hidratacija utiče na izgled kože, kose i čak noktiju.

Poboljšava kvalitet sna

Da biste to postigli, obratite pažnju! Trebali biste se odlučiti za verziju čaja sa niskim sadržajem kofeina, jer inače ćete poboljšati fokus i koncentraciju, ali nećete lako zaspati.

Obogaćuje crevnu mikrobiotu

Da! Korisne crevne bakterije su zaštićene konzumiranjem ovog napitka, dok neželjene bakterije imaju ograničen pristup.

Zašto ne biste zamenili industrijski napitak popodnevnim lišćem Camellia sinensis u detoksu? Postoji mnogo prednosti za vaše zdravlje!

Ostavite komentar