Planiranje venčanja – lista zadatka (za vaše savršeno venčanje)

Venčanje zahteva mnogo truda.

Od biranja savršenog outfita i pisanja nezaboravnih bračnih zaveta do organizacije sjajne ceremonije i prijema, planiranje ovog događaja može biti stresno.

Ovde dolazi u pomoć lista za planiranje venčanja.

Ukratko, praćenje liste za planiranje venčanja može vam pomoći da donosite pametne odluke na vreme i smanjite glavobolju i frustraciju koja dolazi sa detaljnim planiranjem ovako važnog događaja.

S tim na umu, zaronimo u sveobuhvatnu listu za planiranje venčanja koja će vam pomoći u vašem velikom danu!

Dakle, verili ste se… šta sada?

Nakon što ste pokazali prsten i obavestili svoje najbliže prijatelje o venčanju, poželećete da što pre započnete proces planiranja.

Evo nekoliko ključnih stvari o kojima ćete želeti da razmislite sa svojim partnerom nakon što su vas zaprosili.

 • Razgovarajte o svom idealnom venčanju. Svi imaju različitu viziju svog savršenog venčanja. Razgovarajte sa svojim partnerom i saznajte kako oni zamišljaju svoje. Zatim, recite im šta vi želite. Možda ćete morati da se dogovorite oko nekoliko detalja, ali sve dok komunicirate jedno s drugim, bićete u mogućnosti da planirate događaj sa kojim ćete oboje biti zadovoljni.
 • Izaberite nekoliko datuma ili godišnjih doba. Razmislite o tome kada je optimalno vreme za vaše venčanje. Izaberite nekoliko datuma, meseci ili godišnjih doba, pa suzite izbor. Vaš prvi izbor datuma možda neće biti dostupan u željenom venčanom mestu, pa je uvek dobra ideja imati nekoliko rezervnih datuma.
 • Krenite u potragu za inspiracijom. Zabeležite sve što želite da uključite na svom venčanju. Zatim, posetite Pinterest ili Google kako biste pogledali teme, dekoracije i druge elemente koje su koristili drugi parovi ranije.
 • Napravite spisak gostiju. Počnite da razmišljate o tome koga želite pozvati na svoje venčanje i postavite isto pitanje svom partneru. Imajte na umu da se konačan spisak gostiju može promeniti kako se datum venčanja bliži i kako ljudi počinju da potvrđuju prisustvo.

10-12 Meseci pre venčanja

 • Izaberite lokaciju. Mesto koje odaberete može postaviti ton za vaš događaj. Počnite da tražite prostor barem 10 meseci unapred. Imajte na umu da ćete želeti da obiđete nekoliko lokacija pre donošenja odluke. Na taj način ćete povećati šanse da pronađete ono koje odgovara vašem spisku gostiju, stilu, budžetu i željenom datumu venčanja.
 • Tražite dobavljače. Zavisno od budžeta i vaših potreba, verovatno ćete želeti da angažujete ketering, cvećara, fotografa, DJ-a ili bend, stručnjaka za frizuru i šminku, poslastičara, firmu za iznajmljivanje opreme za događaje i možda čak i organizatora venčanja. Počnite da kontaktirate stručnjake u vašem području i dobijate cene za njihove usluge. Što pre ih možete rezervisati, bićete bolje pripremljeni.
 • Počnite da tražite odela i venčanice. Vaša venčanica ili odelo su važan deo vašeg venčanja. Počnite da tražite odela i venčanice barem 10 meseci unapred. Mnoge prodavnice venčanica i kompanije za iznajmljivanje odela naplaćuju dodatne troškove za porudžbine koje se postave blizu datuma venčanja, tako da ćete uštedeti novac ako započnete potragu unapred.
 • Napravite veb sajt za vaše venčanje. Jedan od najlakših načina da gosti budu obavešteni jeste da napravite veb sajt za venčanje. Trebalo bi da sadrži neophodne informacije o događaju, kao i link ka vašoj listi poklona i bilo kojim drugim korisnim detaljima koje smatrate neophodnim, uključujući preliminarne informacije o događajima vezanim za venčanje (npr. momačko i devojačko veče, vašu devojačku večeru i tako dalje). Takođe možete personalizovati sajt da prikaže fotografije veridbe ili zabavne detalje o vašem odnosu i kako ste upoznali svog partnera.

8-10 Meseci pre venčanja

 • Pošaljite “rezerviši datum” kartice. “Rezerviši datum” kartice obaveštavaju vaše goste kada treba da budu slobodni za vaš veliki dan. Što pre pošaljete te kartice, lakše će vašim gostima biti da oslobode svoj raspored. Informacije na karticama treba da uključuju datum venčanja, lokaciju, adresu vašeg veb sajta za venčanje i napomenu da će zvaničan poziv uslediti.
 • Izaberite pozivnice. Govoreći o pozivnicama za venčanje, trebaće vam vreme da ih izaberete, najbolje osam meseci unapred. Izaberite visokokvalitetne papire koji odražavaju temu i paletu boja vašeg venčanja.
 • Napravite listu poklona za venčanje. Vaša lista poklona za venčanje pokazuje gostima kakve vrste poklona biste želeli da dobijete. Kreirajte listu sa barem jednim preferiranim prodavcem. I zapamtite, samo zato što Amazon kontroliše 45% online lista poklona za venčanja, ne znači da se morate ekskluzivno registrovati kod njih.
 • Organizujte medeni mesec. Ako planirate putovanje, rezervacija ranije umesto kasnije je uvek dobra ideja. Izaberite nešto što vas i vašeg partnera raduje da doživite zajedno, bilo da je u pitanju nedeljni safari ili samo jedan dan degustacije vina. Organizujte transport i smeštaj, i izaberite neke aktivnosti na koje se radujete.

6-8 Meseci pre venčanja

 • Obezbedite svoje odela/venčanice. Neki butici za venčanice naplaćuju dodatnu naknadu za porudžbine koje se postave manje od 6 meseci pre datuma venčanja. Postarajte se da zvanično odlučite i naručite svoju venčanicu/odelo pre tog trenutka, tako da imate jednu stvar manje o kojoj treba da brinete.
 • Sastavite vaše venčane drugove. Sada kada znate ko su vaše kume i kumovi, vreme je da izaberete i odela/venčanice i za njih. Pitajte ih za mišljenje tokom proba kako biste bili sigurni da se osećaju prijatno u odeći koju birate.
 • Planirajte prijem. Venčani prijem je jednako važan kao i ceremonija i verovatno će biti najveći događaj u vašem životu. Razgovarajte da li ćete ga održati na istoj lokaciji kao i ceremoniju ili ćete se odlučiti za nešto drugačije i zatim odmah počnite sa planiranjem. Ova detaljna lista za planiranje venčanog prijema može uveliko olakšati stvari.
 • Rezervišite zabavu. Bilo da je u pitanju DJ, uživo bend ili plesna grupa, želite da rezervišete zabavu za vaše venčanje oko ovog vremenskog okvira. U zavisnosti od datuma vašeg venčanja, vaš preferirani izvođač može biti zauzet na drugom mestu, zato imajte kratku listu favorita za izbor.
 • Napravite listu poklona. Lista poklona olakšava svima; vaši gosti neće morati da nagađaju šta da vam kupe, i neće biti duplih poklona. Razgovarajte šta vama i vašem partneru treba ili biste voleli da dobijete, i popunite svoju listu poklona prema tome. Ne ograničavajte se samo na klasične lončiće i tiganje – ako više volite donacije za dobrotvorne svrhe, fond za putovanje ili materijale za hobi, stavite to na svoju listu poklona.

4-6 Meseci pre venčanja

 • Organizujte pravne formalnosti. Uverite se da imate sve potrebne dokumente koje biste mogli da koristite za ceremoniju, u zavisnosti od države ili zemlje u kojoj se venčavate. Neki verski obredi zahtevaju predvenčani savet; proverite sa sveštenstvom vaše religije da biste znali šta možete očekivati.
 • Probna frizura i šminka. Ne želite eksperimentisati sa svojim izgledom na vašem venčanju, zato uvek prvo napravite probu. Jasno komunicirajte sa vašim stilistom o tome šta vam se sviđa i šta vam se ne sviđa, i bićete zadivljeni kada dođe vaše venčanje.
 • Završite sa cvećarom. Do ovog trenutka, datum vašeg venčanja, spisak gostiju i tema su postavljeni, i možete se posvetiti detaljima sa svojim cvećarom. Cveće je važan element kad su u pitanju venčanja, bilo da je u pitanju vaš idealni buket ili aranžmani na stolovima na vašem prijemu.
 • Naručite tortu za venčanje. Ova poslastica je poput počasnog gosta sama po sebi, zato se pobrinite da uskladite detalje ukusa, dekoracije i dostave sa vašim poslastičarom.
 • Organizujte transport za venčanje. Ovo se odnosi na vas, kao i na vaše goste. Ako nećete koristiti uslugu vozača, razgovarajte sa vašim kumovima i vidite da li će neko preuzeti volan. To je pažljiva gest da osigurate da vaši gosti lako mogu stići do vaše lokacije.

2-4 Meseca pre venčanja

 • Pošaljite zvanične pozivnice za venčanje. Sada kada znate ko će definitivno prisustvovati, vreme je da pošaljete one predivne pozivnice koje ste ranije izabrali.
 • Idite na probe za venčanicu i/ili odelo. Vaše mere su se možda promenile tokom vremena, ali verovatno neće biti drastičnih razlika između ovog i dana vašeg venčanja.
 • Nabavite burme. Pravljenje prilagođenih burmi je jedan od najlakših, ali najvažnijih koraka. Izaberite pouzdanog juvelira i razgovarajte sa partnerom o opcijama kako bi burme odražavale vaš jedinstven odnos.
 • Probajte meni. Vaš ketering treba da vam pruži najbolje opcije za vaš venčani prijem. Obratite pažnju na eventualne dijetalne restrikcije ili alergije vaših gostiju i razmislite o odgovarajućoj alternativi za njih.
 • Naručite dodatke. To uključuje detalje za vaš outfit, kao što su cipele ili nakit, kao i poklone za goste.
 • Napravite listu pesama za venčanje. Vaš prvi ples kao supružnici treba da bude uz pesmu koju oboje volite, pa pažljivo birajte i prenesite je DJ-u ili bendu. Napravite listu pesama koje želite tokom određenih trenutaka tokom prijema.
 • Pratite tok prijema. Sada je dobro vreme da proverite dekoracije i iznajmljenu opremu. Želite da se uverite da svi vaši dobavljači, kao što su zabava i ketering, imaju sve što im je potrebno da obave svoje poslove bez problema.

3-4 Nedelje pre venčanja

 • Poslednje probe odela/venčanice. S obzirom na sve stresove, očekuju se fluktuacije težine, pa je ova poslednja proba tu da se uverite da vaša venčanica ili odelo pristaje što je bolje moguće. Isprobajte ih sa planiranim cipelama i nakitom da biste se videli u svoj svojoj slavi.
 • Potvrdite bračne zavete. Sada je najbolje vreme da sa partnerom prođete kroz svoje bračne zavete i potvrdite ih sa oficijantom za vašu ceremoniju.
 • Pripremite se za probnu večeru. Probna večera ne mora biti toliko formalna, i obično uključuje samo najbliže članove porodice i kumove. Pregledajte detalje i pošaljite pozivnice za probnu večeru ključnim gostima vašeg venčanja.
 • Dobijte konačan broj gostiju. Kada stignu poslednji odgovori na pozivnice, vreme je da poslednji put obavestite svoju lokaciju i prijem. Ovo utiče na konačnu narudžbinu vašeg keteringa i drugih dobavljača, pa budite što precizniji.
 • Napravite plan za sedenje na prijemu. Želite da se svi dobro zabave, što znači da treba da budu pravilno smešteni. Grupišite goste prema tome koga poznaju, tako da će sigurno imati s kim da razgovaraju tokom prijema.
 • Dodelite zadatke korisnim prijateljima i članovima porodice. Dan venčanja može biti malo preplavljujući, zato potražite pomoć od vaših voljenih. Cveće i torta treba da budu tu na vreme, a koordinatoru prijema će verovatno trebati osoba sa kojom može razgovarati ako nešto krene naopako.

1-2 Nedelje pre venčanja

 • Preuzmite vašu venčanicu i/ili odelo. Čuvajte venčanu odeću na sigurno do venčanja, ali preuzmite je najkasnije nedelju dana pre venčanja.
 • Potvrdite detalje sa svima. Prođite kroz sve dobavljače koje ste angažovali i uverite se da sve ide prema planu. Priložite im hitan kontakt broj koji mogu pozvati na dan venčanja, ako je potrebno – obično bi to bio kum ili kuma.
 • Finalizirajte vremenski raspored venčanja. Štampajte detaljan raspored događaja za vaše venčanje i dajte kopije članovima, posebno kumi i kumu. Ovo će sve držati pod kontrolom, a vaša pratnja će se pobrinuti da plan teče glatko.
 • Organizujte plaćanja. Neki od vaših dobavljača i lokacija će očekivati plaćanje ubrzo nakon prijema. Sredite to tako što ćete pratiti kada i koliko svaki dobavljač treba da bude plaćen i raspodelite plaćanja u kovertama sa gotovinom ili čekovima. Na dan venčanja, možete im jednostavno dati ček.
 • Proverite vremensku prognozu. Ako planirate fotografisanje u prirodi ili venčanje na otvorenom, zavisićete od vremenskih uslova. Proverite vremensku prognozu nekoliko dana unapred da biste bili sigurni da ste pripremljeni za sve vremenske uslove koji vam mogu doći na put.

Dan pre venčanja

 • Donesite potrebne stvari na lokacije. Sada je trenutak da ostavite poklone za goste, karte za stolove, knjigu gostiju za venčanje i sve ostalo što je neophodno za ceremoniju ili prijem, a što ne dostavljaju vaši dobavljači.
 • Vodite fotografa i snimatelja. Pobrinite se da ljudi koji će zabeležiti vaše venčanje znaju koga i kada treba da fotografišu. Dajte im listu osoba ili trenutaka koje morate imati u vašoj foto knjizi venčanja i dodelite člana porodice da im pomogne da razumeju ko je ko.
 • Spakujte se za medeni mesec. Ako odmah nakon prijema idete na medeni mesec, sada je najbolje vreme da spakujete svoje torbe.
 • Održite probu ceremonije. Ovo je trenutak kada možete izgovoriti svoje zavete pre nego što zapravo ozvaničite brak. Iskoristite priliku da se dogovorite sa oficijantom, rešite poslednje detalje i vežbate svoje zavete.
 • Učestvujte na probnoj večeri. Probna večera je prilika da se uverite da je sve spremno za prijem i da provedete opušteno veče među članovima porodice i najbližim prijateljima. Neki parovi koriste probnu večeru da poklone manje, pažljive poklone svojojim kumovima i roditeljima kao znak zahvalnosti što su im pomogli da organizuju svoje venčanje.
 • Pripremite bakšiš. Osoblje za ketering, cvećar, zabava, oficijant, itd., biće svi na lokaciji i/ili prijemu, što je najbolje vreme da im date bakšiš za pružene usluge. Možete dodati napojnice u koverte za plaćanje koje ste ranije pripremili, ili napraviti posebne koverte.
 • Obradujte sebe. Uzmite masažu, manikir i opustite se jer je vaše venčanje napokon stiglo. Idite rano na spavanje kako biste bili odmorni i spremni za dan koji ste tako dugo planirali.

Dan venčanja

 • Probudite se rano. Pripreme za dan venčanja počinju rano, zato bi trebalo da budete odmorni. Počnite dan sa zdravim doručkom i pijte puno vode. Dosta ćete pričati i stajati, zato izbegavajte da provodite previše vremena na nogama osim ako nije neophodno.
 • Počnite sa pripremama. Provedite vreme sa delom venčane ’’posade’’ dok se pripremate za veliki trenutak. Pomoći će vam da se obučete, otkloniće poslednju anksioznost i pratiti vas do lokacije na stilski način.
 • Zahvalite se svima koje vidite. Izrazite zahvalnost svojim gostima što su došli na vaše venčanje. Svi doprinose da vaš veliki dan bude magičan, i ponizno je videti toliko ljudi okupljenih za jedan od najlepših dana vašeg života. Alternativno, možete naručiti karte za zahvalnost za venčanje i organizovati da ih pošaljete gostima dan nakon venčanja.
 • Odahnite. Stigli ste do kraja, čestitam! Sada sve što treba da uradite je da kažete “Da” i uživate u početku ostatka vašeg života.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.