Kako pripremiti pečenu piletinu
Kada je ponovo vreme za večeru, pečena piletima je odličan izbor. Ovaj recept za pečenu piletinu koristi najbolje sastojke.
Sastojci:
- 6 velikih pilećih bataka sa kostima, sa kožom
- kuhinjska so, po ukusu
- sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 mala žuta glavica luka, iseckana na kockice
- 2 čena belog luka, seckana
- 1 šolja pečenih crvenih paprika, oceđenih i isečenih na trake
- 1 šolja maslina, oceđenih i prepolovljenih
- 1 šolja tikvice ili krompira, isečenih na kolutove debljine ¼ inča (6 mm)
- 1 konzerva seckanih paradajza
- ½ šolje suvog belog vina (ili pilećeg bujona)
- 2 kašike neslanog putera
- 2 kašičice seckanog svežeg timijana
- ¼ kašičice mlevene crvene paprike (opciono)
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 175 stepeni C.
- Pileće batake obilno posolite i pobiberite.
- U velikom tiganju od livenog gvožđa, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada je tiganj jako vruć, dodajte maslinovo ulje i nagnite tiganj da premaže dno.
- Dodajte pileće batake, sa kožom okrenutom prema dole, i kuvajte bez mešanja 5 do 7 minuta, ili dok koža ne postane hrskava i zlatno smeđa. Okrenite batake i kuvajte još 3 minuta, dok ne postanu lagano rumeni i sa druge strane. Sklonite pileće batake iz tiganja i stavite sa strane.
- Smanjite temperaturu na srednje nisku, zatim dodajte luk i beli luk u tiganj i dinstajte, često mešajući, 2 do 3 minuta, ili dok ne omekšaju. Pazite da ne izgore.
- Dodajte pečene crvene paprike, masline i tikvicu, pa kuvajte 1 minut uz mešanje.
- Dodajte seckani paradajz i belo vino, dovedite do ključanja i kuvajte 5 minuta dok paradajz ne počne da se raspada i smesa malo ne redukuje.
- Dodajte puter i promešajte, zatim dodajte seckani timijan i mlevenu crvenu papriku, ako koristite, i začinite solju i biberom.
- Poređajte pileće batake u sos, sa kožom okrenutom prema gore, ostavljajući da je deo kože izložen.
- Prebacite tiganj u rernu i pecite 30 do 40 minuta, ili dok piletina ne bude skuvana do kraja i lako se odvaja od kostiju. Ako koža počne da tamni previše, labavo prekrijte tiganj folijom.
- Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta, zatim pospite seckanim peršunom i poslužite.
- Uživajte!