Pečena piletina

Kako pripremiti pečenu piletinu

Kada je ponovo vreme za večeru, pečena piletima je odličan izbor. Ovaj recept za pečenu piletinu koristi najbolje sastojke.

Sastojci:

  • 6 velikih pilećih bataka sa kostima, sa kožom
  • kuhinjska so, po ukusu
  • sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 mala žuta glavica luka, iseckana na kockice
  • 2 čena belog luka, seckana
  • 1 šolja pečenih crvenih paprika, oceđenih i isečenih na trake
  • 1 šolja maslina, oceđenih i prepolovljenih
  • 1 šolja tikvice ili krompira, isečenih na kolutove debljine ¼ inča (6 mm)
  • 1 konzerva seckanih paradajza
  • ½ šolje suvog belog vina (ili pilećeg bujona)
  • 2 kašike neslanog putera
  • 2 kašičice seckanog svežeg timijana
  • ¼ kašičice mlevene crvene paprike (opciono)
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 175 stepeni C.
  2. Pileće batake obilno posolite i pobiberite.
  3. U velikom tiganju od livenog gvožđa, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada je tiganj jako vruć, dodajte maslinovo ulje i nagnite tiganj da premaže dno.
  4. Dodajte pileće batake, sa kožom okrenutom prema dole, i kuvajte bez mešanja 5 do 7 minuta, ili dok koža ne postane hrskava i zlatno smeđa. Okrenite batake i kuvajte još 3 minuta, dok ne postanu lagano rumeni i sa druge strane. Sklonite pileće batake iz tiganja i stavite sa strane.
  5. Smanjite temperaturu na srednje nisku, zatim dodajte luk i beli luk u tiganj i dinstajte, često mešajući, 2 do 3 minuta, ili dok ne omekšaju. Pazite da ne izgore.
  6. Dodajte pečene crvene paprike, masline i tikvicu, pa kuvajte 1 minut uz mešanje.
  7. Dodajte seckani paradajz i belo vino, dovedite do ključanja i kuvajte 5 minuta dok paradajz ne počne da se raspada i smesa malo ne redukuje.
  8. Dodajte puter i promešajte, zatim dodajte seckani timijan i mlevenu crvenu papriku, ako koristite, i začinite solju i biberom.
  9. Poređajte pileće batake u sos, sa kožom okrenutom prema gore, ostavljajući da je deo kože izložen.
  10. Prebacite tiganj u rernu i pecite 30 do 40 minuta, ili dok piletina ne bude skuvana do kraja i lako se odvaja od kostiju. Ako koža počne da tamni previše, labavo prekrijte tiganj folijom.
  11. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta, zatim pospite seckanim peršunom i poslužite.
  12. Uživajte!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.