Rolat sa džemom

Mekani, sočni biskvit sa dzemom, klasični kolač, koji mi nikad ne dosadi. Priprema se veoma brzo, a kod nas još brže nestane. Uzmesto džema možete koristite i druge (čokoladne, vanil…) kremove.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 200 g džema po izboru (najčešće se koristi džem od šljiva)

Za fil:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilin šećera

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh dimenzija oko 30×40 cm tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.
  2. U većoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta i svetlije boje.
  3. Dodajte brašno i prašak za pecivo u smesu od jaja i lagano promešajte dok se sve dobro ne sjedini.
  4. Sipajte smesu u pripremljen pleh i poravnajte je ravnomerno.
  5. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 10-12 minuta, ili dok testo ne postane zlatno smeđe.
  6. U međuvremenu, pripremite fil tako što ćete umutiti slatku pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne dobijete čvrstu kremu.
  7. Nakon što je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi.
  8. Prebacite koru na čistu kuhinjsku krpu i pažljivo je urolajte zajedno sa krpom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  9. Kada je kora potpuno ohlađena, pažljivo je odmotajte i ravnomerno premažite džemom po celoj površini kore.
  10. Preko džema nanesite ravnomerno pripremljeni fil od slatke pavlake.
  11. Ponovno urolajte koru sa nadevom, ali ovaj put bez kuhinjske krpe.
  12. Rolat sa džemom stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći kako bi se dobro stegao.
  13. Pre sečenja rolata, pospite ga šećerom u prahu za dekoraciju.

Rolat sa džemom je spreman za posluživanje! Uživajte u ovom slatkom desertu sa porodicom ili prijateljima.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.