Kako napraviti omlet sa spanaćem
Ovaj omlet sa spanaćem je odličan način da započnete dan sa izbalansiranim jelom. Zdrav je, ukusan i potrebno je samo 10 minuta za pripremu.
Sastojci:
- 1 šolja listova spanaća
- 2 čena belog luka
- 2 jaja
- 1 kašika mleka, obrano, po izboru
- so, po ukusu
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 2 kašike parmezana, izrendanog
- ½ kašičice ljutih ljuspica, po izboru, za začin
Uputstvo:
- Pripremite sastojke. Operite i sitno naseckajte listove spanaća. Nemojte ih potpuno osušiti, ostavite malo vlage. Tanko iseckajte beli luk.
- Razbijte jaja u posudu, dodajte 1 kašiku mleka. Dodajte prstohvat soli i blago umutite jaja samo toliko da se žumance dobro sjedini.
- Zagrejte tiganj od livenog gvožđa i dodajte iseckani spanać, beli luk i malo soli. Pustite da se listovi povenu, a zatim ih skinite sa tiganja.
- Sipajte kašičicu maslinovog ulja na tiganj i ravnomerno ga rasporedite spatulom. Smanjite temperaturu na srednje i sipajte smesu jaja. Naginjite tiganj da se jaja ravnomerno rasporede.
- Čim omlet počne da se steže, podignite blago ivice spatulom kako bi nekuvana jaja došla do dna tiganja.
- Kada se sredina počne stezati, premažite polovinu omleta pripremljenim spanaćem i belim lukom. Sada pospite rendani sir preko toga.
- Smanjite temperaturu i nastavite sa kuvanjem. Sačekajte da se sir počne topiti i kada se omlet počne odvajati od ivica, preklopite ga na pola. Pažljivo prenesite omlet na tanjir.
Omlet sa spanaćem je pristupačan i hranjiv obrok koji će vas inspirirati da eksperimentišite sa različitim ukusima i obogatite svoj jelovnik zdravim, ali ukusnim obrokom.