Omlet sa spanaćem

Kako napraviti omlet sa spanaćem

Ovaj omlet sa spanaćem je odličan način da započnete dan sa izbalansiranim jelom. Zdrav je, ukusan i potrebno je samo 10 minuta za pripremu.

Sastojci:

  • 1 šolja listova spanaća
  • 2 čena belog luka
  • 2 jaja
  • 1 kašika mleka, obrano, po izboru
  • so, po ukusu
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 2 kašike parmezana, izrendanog
  • ½ kašičice ljutih ljuspica, po izboru, za začin

Uputstvo:

  1. Pripremite sastojke. Operite i sitno naseckajte listove spanaća. Nemojte ih potpuno osušiti, ostavite malo vlage. Tanko iseckajte beli luk.
  2. Razbijte jaja u posudu, dodajte 1 kašiku mleka. Dodajte prstohvat soli i blago umutite jaja samo toliko da se žumance dobro sjedini.
  3. Zagrejte tiganj od livenog gvožđa i dodajte iseckani spanać, beli luk i malo soli. Pustite da se listovi povenu, a zatim ih skinite sa tiganja.
  4. Sipajte kašičicu maslinovog ulja na tiganj i ravnomerno ga rasporedite spatulom. Smanjite temperaturu na srednje i sipajte smesu jaja. Naginjite tiganj da se jaja ravnomerno rasporede.
  5. Čim omlet počne da se steže, podignite blago ivice spatulom kako bi nekuvana jaja došla do dna tiganja.
  6. Kada se sredina počne stezati, premažite polovinu omleta pripremljenim spanaćem i belim lukom. Sada pospite rendani sir preko toga.
  7. Smanjite temperaturu i nastavite sa kuvanjem. Sačekajte da se sir počne topiti i kada se omlet počne odvajati od ivica, preklopite ga na pola. Pažljivo prenesite omlet na tanjir.

Omlet sa spanaćem je pristupačan i hranjiv obrok koji će vas inspirirati da eksperimentišite sa različitim ukusima i obogatite svoj jelovnik zdravim, ali ukusnim obrokom.

Ostavite komentar