Limun i limeta – koje su razlike?

Limun i limeta mogu da dele neke kulinarske upotrebe i zdravstvene koristi, ali se razlikuju po fizičkom izgledu, idealnim uslovima rasta, pH vrednosti i mnogim drugim faktorima.

Limun i limeta su dve vrste voća, koje, iako pripadaju istoj klasi, imaju dosta razlika. Naravno, oba voća su kisele prirode, ali njihove pH vrednosti značajno variraju. Pored toga, iako mogu da prežive u bilo kom delu sveta, svaka od njih ima idealne klimatske uslove u kojima uspeva. Osim toga, ukusi ove dve vrste voća se razlikuju, pri čemu je jedno kiselkasto, a drugo kiselkasto. Zaronite u ovaj članak i shvatite sličnosti i razlike između limete i limuna, tako da ćete sledeći put kada budete imali oba, moći da razlikujete jedno od drugog, pa čak i da koristite svaki u skladu sa tim.

Šta su limuni i limete?

Prvo morate da razumete šta su limun i limet. Ova dva su blisko povezana, ali genetski različita voća iz klase citrusa. Oni spadaju u istu kategoriju kao i grejpfrut, narandža, citron i mandarina, ali se razlikuju od svake od njih. Neki naučnici su tvrdili da je limun hibridni proizvod limete i citrona, ali to niko ne može da dokaže. Ovo voće, sveže i prerađeno, ima različite upotrebe u nekoliko industrija. Ugrađeni su u proizvode za čišćenje u domaćinstvu, kao što je prašak za pranje, zbog toga koliko su mirisni. Industrija lepote takođe ceni ova dva agruma i ugrađuje njihovo ulje u kozmetičke proizvode. Kao da to nije dovoljno, limun se koristi za poboljšanje ukusa ili pića i hrane, čuvanje hrane i kuvanje. Ipak, svaka ima svoje posebne upotrebe.

Koje su glavne razlike između limuna i limete?

Pošto smo razumeli ova dva ploda, vreme je da razgovaramo o glavnim razlikama između njih. Varijacije uključuju;

a. Limun i limun se razlikuju po fizičkom izgledu

Prva linija varijacija za limetu i limun je u njihovom fizičkom izgledu; dva agruma ne izgledaju slično iako su iz iste klase. Generalno, limete su svetlo zelene, dok su limuni svetlo žute. Međutim, neke limete će poprimiti žuti izgled dok sazrevaju, što otežava njihovo razlikovanje. Ipak, razlikuju se i njihove veličine, gde su limete male, okrugle i imaju prečnik 3-6 cm. Nasuprot tome, limunovi su veći, prečnika 7-12 cm i više su duguljastog ili ovalnog oblika. Ipak, one su manje od malih pomorandži.

b. Razlikuju se po ukusu

Generalno, ova dva agruma imaju isti ukus i može se reći da su trpki. Međutim, dublje razmatranje otkriva razlike, iako one mogu biti samo neznatne. Dok limun može imati blago slatki ukus, limete su pomalo gorke. U stvari, neki ljudi smatraju da je limun kiseliji od limuna, ali to zavisi od ukusa pojedinca.

c. Malo se razlikuju u kulinarskoj upotrebi

Generalno, može se reći da je upotreba limuna i limete u kulinarstvu slična jer se mogu ugraditi u slatka jela, prelive za salatu, slana jela, pića i koktele. Različiti ljudi će napraviti različite izbore u zavisnosti od svog ukusa i preferencija, kao i profila ukusa koji je jelu potreban. Međutim, limun se uglavnom nalazi u slatkim i slanim jelima zbog blago slatkastog ukusa, dok se limun zbog blago gorkog ukusa odlično slaže sa slanim jelima.

Važno je napomenuti da gore navedeno objašnjenje ne zvuči kao pravilo, već je zasnovano na zapažanjima. Imajući to na umu, možda ćete naići na nekoliko izuzetnih slučajeva u kojima se malo gorak limet nalazi u slatkim jelima. Na primer, limeada i margarite su slatki napici koji sadrže limet umesto limuna. Osim toga, pita od limete, desert, začinjena je limetom, a ne limunom. Zapamtite, ova dva se mogu koristiti u jelima naizmenično, ali u svakom slučaju, jedno će uvek biti bolje od drugog, posebno kada imate balans slatko-gorke u pravoj perspektivi.

d. Oni uspevaju u različitim klimatskim zonama

Opet, poput izgleda, kulinarske upotrebe i ukusa, rastuće klimatske zone mogu biti slične za limun i limetu. Ove dve vrste voća mogu da uspeju u skoro svakom delu sveta. Međutim, limun će bolje uspevati u umerenoj klimi, dok limete imaju tropsku i suptropsku klimu kao svoje idealne zone rasta.

e. Oni se razlikuju u pogledu preferiranih specifikacija skladištenja

Iako ova linija razlike možda ne zvuči ozbiljno, ona takođe govori o varijaciji između limuna i limete. Limete treba čuvati u frižideru najviše 14 dana, a idealna temperatura je +4 stepena Celzijusa. S druge strane, limun može trajati isti period ili čak duže, sa ili bez hlađenja.

f. Dva ploda se malo razlikuju u pH vrednosti

Limuni i limete su kiselo voće. Zanimljivo je da se njihovi nivoi kiselosti razlikuju, na šta ukazuju njihovi pH rasponi koji neznatno variraju. Limete su nešto kiselije, sa pH u rasponu od 2.0 do 2.35. s druge strane, limuni su blago slatki i imaju pH u rasponu od 2.0 do 2.60

Koje su sličnosti između limuna i limete?

Uprkos gore navedenim razlikama, limete i limuni imaju nekoliko sličnosti, uključujući;

Sadržaj makronutrijenata; limete i limuni imaju skoro slične količine ugljenih hidrata, proteina i kalorija, iako limete imaju nešto više ugljenih hidrata i kalorija.

Oba su dobra za jačanje imuniteta; oba voća su bogata vitaminom C i antioksidansima, što ih čini odličnim za jačanje imunološkog sistema.

Neutrališu slobodne radikale; pošto ova dva voća poseduju antioksidante, oba su korisna u neutralisanju slobodnih radikala koji kada ih ćelije ostave bez nadzora, mogu dovesti do povećanog rizika od hroničnih bolesti.

Zakljucak

Limun i limeta su dva voća iz klase citrusa i spadaju u istu kategoriju kao i grejpfrut, narandža, citron i mandarina. Iako oba imaju vitamin C, ugljene hidrate, proteine i kalorije u skoro istim razmerama, oni su izrazito raznoliki. Limun je malo slatkast, jarko žut i veliki, dok je limet blago gorak, svetlo zelen i manje veličine. Pored toga, iako bi bilo koji od njih mogao da stane u bilo koje jelo, limun se bolje snalazi u slanim i slatkim jelima, dok limete uglavnom odgovaraju slanim jelima, iako postoji nekoliko izuzetaka.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.