Visok holesterol je jedan od glavnih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, pa je važno držati ga pod kontrolom kako bismo sačuvali zdravlje.
Pored lekova, holesterol se može regulisati i odgovarajućom ishranom. Nutricionistkinja Eli Brečer preporučuje jedno voće koje bi trebalo jesti svaki dan kako bi se holesterol držao pod kontrolom.
„Jabuke su izuzetno hranljive i bogate esencijalnim nutrijentima. Sadrže oko deset odsto dnevnog unosa vitamina C, vitamina K i vitamina E,“ ističe Brečer.
Ovo voće bi trebalo redovno konzumirati, a za one koji žele da smanje nivo holesterola, svakodnevno jedenje jabuka je preporučljivo.
„Jedna jabuka dnevno je odlična navika za održavanje zdravog srca. Pektin u jabukama ne samo da pomaže u snižavanju holesterola, već polifenoli u jabukama doprinose nižem krvnom pritisku i smanjenju rizika od moždanog udara,“ objašnjava ona.
Njene tvrdnje podržavaju i rezultati istraživanja objavljenog 2020. godine u „American Journal of Clinical Nutrition“. Istraživanje, sprovedeno u Velikoj Britaniji i Italiji, pokazalo je da konzumacija jedne do dve jabuke dnevno može značajno smanjiti nivo holesterola.
U studiji je učestvovalo 40 ispitanika koji su tokom osam sedmica jeli dve jabuke dnevno. Rezultati su pokazali da je došlo do smanjenja holesterola i poboljšanja zdravlja krvnih sudova, slično efektima primećenim kod drugih namirnica bogatih polifenolima, poput crnog vina i čaja.
Pridružite se našoj Viber grupi!