Da li je rižoto bez glutena?

Rižoto je tradicionalno italijansko jelo od pirinča koje se polako kuva sa supom kako bi dobilo kremastu konzistentnu masu. Jedno od najčešćih pitanja u vezi sa ovim jelom je da li je bez glutena. Odgovor je – većinom jeste. Rižoto se često pravi od skrobastog, kratkog zrna pirinča po imenu Arborio, ali su Carnaroli i Vialone Nano druge opcije. Pored pirinča, dodaju se i drugi sastojci, kao što su povrće, meso, sir i začini. Pošto je osnova rižota pirinač, koji je prirodno bez glutena, zar ne bi i vaša verzija trebalo da bude bez glutena? Da, ali postoje neke stvari o kojima treba voditi računa.

Šta je dijeta bez glutena?

Glutenska dijeta isključuje gluten i proizvode koji sadrže gluten. Prema Celiac Disease Foundation, gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i tritikali (žitarica između pšenice i raži). U poslednje vreme postoji puno hypea oko glutenskih dijeta i zdravlja, ali slediti glutensku dijetu nije nužno potrebno za svakoga. Oni koji su dijagnosticirani s celijakijom, imunološkom reakcijom na konzumiranje glutena, moraju izbegavati gluten. Ali, za druge je važno razmotriti svoje prehrambene i zdravstvene potrebe pre nego što se odlučite za odabir glutenske dijete.

Prisutnost glutena u jelu nije uvek očigledno. Ako sledite glutensku dijetu, pobrinite se da pitate kuvara ili konobara u restoranu da li jelo sadrži gluten ili pročitajte oznake da biste videli sadrži li proizvod gluten pre kupovine.

Kada rižoto može sadržati gluten?

Rižoto se pravi od pirinča koji je prirodno bez glutena, ali postoje neki dodatni faktori koje treba uzeti u obzir da bi se osiguralo da jelo ne sadrži gluten.

Prvo, potrebno je pogledati koja je supa korišćena za kuvanje rižota. Iako je supa obično bez glutena, kocke za supu mogu sadržati arome i konzervanse koji sadrže gluten. Osim toga, u rižotu se obično dodaje razno povrće, meso i sirevi, pa ako naručujete rižoto u restoranu, proverite da li su svi dodaci bez glutena.

Da li je rižoto zdrav?

Rižoto ne samo da je ukusan, već može biti i sjajna baza za stvaranje obroka bogatih hranjivim sastojcima. Mnoge omiljene vrste povrća, poput gljiva, graška i spanaća, možete dodati u rižoto.

Osim pirinča, bujona i povrća, u rižotu se mogu dodati i začini, meso, morski plodovi, sir ili puter. Pirinač, osnova rižota, je hrana bogata ugljenim hidratima, makronutrijentom koji je važno gorivo za telo, iako se beli pirinač koji se koristi u ovom jelu ne smatra celovitim zrnom. Ako imate dijabetes tipa 2, trebali biste se pobrinuti da količina ugljenih hidrata u rižotu odgovara vašim ciljevima za unos ugljenih hidrata u tom obroku.

Rižoto se često pravi sa sirom i puterom, koji su bogati zasićenim mastima. Razmislite o dodavanju povrća i nemasnog proteina u rižoto za više proteina, vitamina i minerala.

Recepti se razlikuju, a nutritivne informacije za rižoto koji se pravi kod kuće u odnosu na onaj koji se dobije u restoranu mogu se znatno razlikovati. Takođe, ono što dodate u rižoto takođe utiče na njegovu nutritivnu vrednost.

Međutim, kao osnovnu početnu tačku porcija od 1 šolje osnovnog belog pirinčanog rižota sa sirom može obezbediti:

– Kalorije: 339 kalorija

– Protein: 11 grama

– Ukupna mast: 14 g

– Zasićene masti: 6 g

– Ugljeni hidrati: 41 g

– Vlakna: <1 g

Recepti za rižoto bez glutena

Rižoto je poznato kao jelo koje se sprema iz ljubavi. Da bi se postigla kremasta konzistencija, potrebno je polako dodavati bujon dok ga pirinač upija, što može biti prilično dugo vreme uz šporetom.

Sve to stajanje i mešanje stvara zaista neverovatne rezultate. Rižoto je kremasto i ukusno jelo. A može biti i veoma zdravo. Evo nekoliko bezglutenskih i nutritivnih predloga za rižoto s kojima možete započeti kod kuće:

– Isprobajte Rižoto sa škampima i šparogama kao prolećno morsko jelo.

– Napravite Rižoto od pečuraka i karfiola za ukusno vegetarijansko jelo.

– Rižoto od bundeve sa kozjim sirom je odlična opcija za kombinaciju slatkih i zemljanih ukusa.

Često postavljana pitanja u vezi rižota

1. Da li je rižoto vrsta paste?

Rižoto nije pasta. Rižoto je obilno, kremasto italijansko jelo od pirinča, koje potiče iz severne Italije i pravi se od italijanskog pirinča kratkog zrna. Dok se pasta pravi od pšenice koja sadrži gluten, rižoto se pravi od prirodno bezglutenske riže.

2. Koja vrsta pirinča je bez glutena?

Sve vrste pirinča – beli, smeđi i divlji – prirodno je bez glutena. Čak i lepljivi pirinač, koji je popularan u jugoistočnoj azijskoj kuhinji i ponekad naziva “glutinozan pirinač”, zapravo je bez glutena. Pirinač može biti podložan prenosu glutena, posebno pirinač kupljen u rinfuzu u prodavnicama. Ako treba da izbegavate gluten, kupujte pirinač u kesama koje su označene da su bez glutena.

3. Da li je rižoto bez mlečnih proizvoda?

Tipično, rižoto se pravi sa puterom i parmezanom. Međutim, moguće je napraviti rižoto bez mlečnih proizvoda tako što ćete izostaviti dodavanje putera i sira – samo koristite ulje umesto putera, i prelijte jelo bezmlečnim sirom ili preskočite sir uopšte.

Zaključak

Iako je pirinač u rižotu bez glutena, važno je razmotriti da li su sastojci dodati u jelo takođe bez glutena. Ako pripremate rižoto kod kuće, obavezno proverite nalepnice na svojim sastojcima, a kada naručujete rižoto u restoranu, takođe proverite kod konobara da li su svi sastojci u jelu bez glutena. Jednostavan, osnovni recept za rižoto je sjajna osnova za pripremu kremastog, hranljivog jela bez glutena koje bi moglo postati omiljeno u vašem nedeljnom planu obroka.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.