Svaki početak dana savršen je uz šoljicu omiljene domaće kafe koja nas budi, puni energijom i priprema za sve izazove. Međutim, uživanje u kafi ne mora biti rezervisano samo za jutarnje sate – kafa pruža brojne benefite našem umu i telu tokom celog dana. Kada smo pod stresom ili gubimo fokus, šoljica kafe često postaje spas – ona je tajna iza energije i otpornosti koju mnogi ljudi imaju, čak i nakon celodnevnog rada.
Svi znamo onaj trenutak na poslu kada koncentracija popusti i osećamo se iscrpljeno. Kafa može biti savršeno rešenje za takve situacije, a to nije slučajnost.
Naime, kada nivo kortizola počne da opada, nema boljeg ni ukusnijeg načina da se povratimo nego šoljicom domaće kafe. Kofein blokira adenozin, koji je odgovoran za osećaj pospanosti, dok istovremeno podstiče oslobađanje hormona sreće – dopamina, serotonina i noradrenalina, koji poboljšavaju raspoloženje i fokus. Dovoljno je samo da osetimo miris sveže skuvane kafe da bi se energija u kancelariji podigla.
Istraživanja pokazuju da pauze za kafu tokom dana povećavaju produktivnost, što nije teško zaključiti. Kratka pauza uz šoljicu domaće kafe i neobavezno ćaskanje sa kolegama pomažu nam da se opustimo, osvežimo i brzo “napunimo baterije”. Kada smo opušteniji, posao obavljamo lakše.
Ipak, ništa se ne može meriti sa popodnevnom kafom s prijateljima, koja vas potpuno opušta nakon napornog dana i prelazi vas u laganiji ritam. Sav stres nestaje, a druženje postaje kreativno i ispunjeno značajnim temama. Bilo da rešavate neku dilemu, delite sećanja i iskustva, ili se jednostavno zabavljate gledajući u šolju – domaća kafa je nezaobilazni element u stvaranju atmosfere.
Možda više volite da poslednju šoljicu kafe u danu popijete sami, u miru, razmišljajući o proteklom danu? I to je odličan izbor. Osim što podstiče rad mozga, neka istraživanja sugerišu da kafa poboljšava i pamćenje. Na kraju dana, uz kafu, sve “kockice” dolaze na svoje mesto.
A šta kaže nauka?
Ako još niste pronašli svoje omiljeno vreme za kafu, možda će vas zanimati šta nauka ima da kaže. Da, čak su se i naučnici bavili ovom temom i došli do “pravila 90 minuta”.
Endru Huberman, neuronaučnik sa Stanforda, tvrdi da je najbolje piti kafu 90 do 120 minuta nakon buđenja, a ne pre toga. Prema njegovim rečima, ovo “pravilo 90 minuta” pomaže da se poveća nivo energije, jer kortizol, prirodni energetski podsticaj, dostiže vrhunac oko 30-45 minuta nakon buđenja. Pijenje kafe tokom ovog perioda može smanjiti njene efekte. Odlaganjem unosa kofeina omogućavamo da prirodni talas energije prođe, a kafu koristimo kao dodatni podsticaj kada kortizol opadne.
Slične zaključke ima i Stiven Miler, neuronaučnik sa Univerziteta zdravstvenih nauka u Merilendu. On preporučuje da je idealno vreme za kafu sat i po nakon ustajanja. Na primer, ako se budite oko 8 sati, prvu kafu ne bi trebalo piti pre 9.30.
Prema njemu, kortizol je najviši kod većine ljudi između 8 i 9 sati ujutro, zatim između 12 i 13 časova i između 17.30 i 18.30. Zato bi pauze za kafu najbolje bilo planirati između 9.30 i 11.30, odnosno između 13.30 i 17.00, kada je “pojačanje” najpotrebnije.
A kada vi najviše volite da pijete kafu?
Pridružite se našoj Viber grupi!