Kako da očistite srebrni nakit kod kuće

Srebrni nakit vremenom tamni kao rezultat hemijske reakcije između metala u srebru i vlage, kao i sumpora koji je prirodno prisutan u vazduhu. Neka kozmetika , parfemi i krema za sunčanje takođe mogu da izazovu tamnjenje srebra.

Dobre vesti su da vam zaista nije potreban niz specijalizovanih proizvoda za čišćenje kako bi vaš nakit izgledao kao potpuno nov. Umesto toga, možete iskoristiti proizvode koje imate u svom domu, kao što je deterdžent. Nakit se može očistiti sredstvom za čišćenje nakita kupljenim u prodavnici. Savršeno sredstvo za čišćenje nakita je deterdžent za suđe u kombinaciji sa mekanom četkicom za zube.

Koraci za čišćenje srebrnog nakita:

Pomešajte deterdžent sa vodom – Sipajte mlaku vodu u činiju i dodajte malo deterdženta za sudove.

Neka nakit odstoji – Dovoljno je oko 5 minuta. Međutim, ako nakit nije bio čišćen duže vreme, onda slobodno ostavite da stoji u vodi još koji minut.

Istrljajte – Lagano četkajte nakit novom mekom četkicom za zube.

Isperite i osušite – Stavite srebrni nakit u mlaku vodu i isperite ga. Osušite ga na vazduhu ili pažljivo obrišite peškirom, ubrusom ili običnom krpom.

Pošto srebro može lako da potamni, preporučuje se korišćenje krpe za poliranje srebra nakon svakog čišćenja kako bi metal zadržao sjaj. Lagani komadi nakita zahtevaju malo pažnje, posebno ako sadrže kamenje ili bisere. Predlažemo vam i jednostavnu „uradi sam“ metodu ispod. Probajte pastu od sode bikarbone sa vodom i nanesite na svoj srebrni nakit, vodeći računa da izbegavate kamenje ili bisere.
Utrljajte pastu u srebro krpom koja ne ostavlja dlačice ili mikrovlaknom dok ne vidite da sjaj počinje da se vraća. Meka četkica za zube je koristan alat za ulazak u zamršena područja do kojih je teško doći.
Isperite pastu i polirajte mekom suvom krpom koja ne ostavlja dlačice da biste uklonili preostale mrlje i doveli do sjaja.

Kako sprečiti mrlje na srebrnom nakitu?

Ključ za srebrni nakit bez mrlja je prevencija. Iako ne možete u potpunosti zaštititi srebro od vazduha, toplote ili vlage, možete dati sve od sebe da ograničite izlaganje. Prvo, sav srebrni nakit treba pravilno čuvati u mekim vrećama na hladnom i tamnom mestu. Što je niža vlažnost, to bolje. Neki ljudi dodaju komad krede, paketić uglja kako bi pomogli u uklanjanju vlage. Dodatna vlaga je takođe razlog zašto ostavljanje nakita u kupatilu nije dobra ideja. Skinite prstenje, minđuše i druge srebrne komade pre tuširanja, plivanja ili pranja suđa i obavezno stavite nakit na kraju, nakon što se svi vaši parfemi i losioni upiju.

Pogledajte još neke interesantne načine:

@shot2shot

Kako da očistite svoj srebrni nakit i vratite ga u prvobitno stanje 👆🏼 Ko proba nek javi kako je ispalo❤️ #srbija #balkan #ciscenjenakita #pandora

♬ original sound – Milena

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.