10 saveta kako brzo naučiti nemački

Učenje novog jezika može biti teško, ali ko kaže da ne može biti i zabavno? Naravno da za usvajanje novog jezika treba uložiti trud, ali nema boljeg osećaja od prvog uspešnog razgovora sa izvornim govornikom. Evo deset sjajnih načina da brzo savladate nemački jezik.

Čitajte sve

Od nemačkih časopisa i novina, do blogova, knjiga i stripova, izdvajanje vremena za čitanje različitih stilova pisanja pomoći će vam da ovladate jezikom. Čak i ako svakog dana čitate samo nekoliko stranica ili članaka, steći ćete mnogo dublje razumevanje uobičajenih rečeničnih struktura, kao i gramatike i pravopisa. Različite vrste sadržaja koje čitate mogu ojačati vaše znanje formalnog ili neformalnog nemačkog jezika, kao i pomoći vam da ostanete u toku sa vestima i kulturom.

Pratite nove uticajne ličnosti

Bilo da koristite TikTok, Instagram ili Twitter, pronađite nemačke kreatore sadržaja koje ćete pratiti. Na taj način, svaki put kada otvorite svoje aplikacije društvenih medija, lagano ćete vežbati jezik koji učite i ostati u toku sa tim promenljivim trendovima i žargonom.

Posetite Nemačku

Planirajte putovanje! Učenje nemačkog je idealan izgovor da spakujete pasoš i uputite se u Berlin ili Minhen na nekoliko dana. Provodjenje vremena u Nemačkoj, razgovarajući na nemačkom jeziku sa izvornim govornicima i potpuno uronjeni u jezik, najbolja je stvar koju možete učiniti za svoje učenje jezika.

Ili studirajte u inostranstvu

Da biste zaista poboljšali razumevanje jezika, odlučite se za duže iskustvo studiranja u inostranstvu u Nemačkoj. Život u novom mestu pruža mnogo dublje razumevanje jezika i kulture nego samo vikend putovanje. Konstantno vežbanje i snalaženje će ubrzati vaš naglasak i sposobnosti razgovora, a verovatnije je da ćete te veštine zadržati doživotno.

Pronađite nove podkaste

Pretplata na nemačke podkaste je jednostavan i uživan način da utvrdite ono što učite u učionici. Redovno slušanje je odlično za vežbanje praćenja razgovora i činiće da poboljšanje naglaska i izgovora deluje lako.

Gledajte televiziju

Opustite se – čak i tokom vremena za opuštanje, možete unaprediti svoje znanje nemačkog jezika. Može biti tako jednostavno kao što je prebacivanje jezičkih podešavanja na Netflixu kako biste mogli gledati emisije sa nemačkim titlovima ili zvukom, ili biranje emisija na nemačkom jeziku. Sitkomovi i razgovorne emisije su sjajni za praćenje brze, ali lagane konverzacije.

Promenite jezik na svom telefonu

Da, tako jednostavno je. Prosečno provodimo više od tri sata dnevno gledajući ekrane naših telefona, pa bi bilo korisno iskoristiti to vreme. Promenite jezik na svom telefonu na nemački, i svaki put kada ga podignete, videćete nemačke reči za stvari poput datuma i vremena. Pored toga, konstantno će podsećati vaš mozak da razmišlja na nemačkom jeziku i olakšati prebacivanje na “razmišljanje na nemačkom” kada ste u drugim situacijama.

Pravite beleške

Dok govorimo o telefonima, aplikacija za beleške može biti vaš najbolji prijatelj prilikom učenja drugog jezika. Predlažemo da napravite dve liste: jednu sa uobičajenim rečima ili frazama koje biste često mogli koristiti, i drugu koju dopunjujete kad napravite grešku. Pisanje stvari poput novih reči ili malih fraza kada ih naučimo (ili kada pogrešimo) može pomoći da se ispravne stvari bolje zapamte.

Tražite pomoć

Ako ne znate kako da nešto kažete ili ne razumete šta vam neko govori, samo pitajte. Nema potrebe za stidom, a dobijanje objašnjenja u trenutku će vam pomoći da brže učite nego da čekate da to potražite na Google-u kad se vratite kući.

Održavajte redovnost

Kada je u pitanju učenje jezika, ključna je doslednost! Ne morate odmah koristiti sve naše savete. Umesto toga, najlakše je da napravite raspored i pridržavate ga se. Raspršite različite tehnike tokom svoje nedelje tako da svakog dana postepeno unapređujete svoj govor i pisanje na nemačkom jeziku. Slušajte podkaste i čitajte vesti jednog dana, a zatim vežbajte sa prijateljima nakon časa narednog dana.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.