Majstori somelijeri i poznavaoci vina se slažu da vino može imati drugačiji ukus u zavisnosti od vrste čaše za vino koju koristite. Bez obzira da li koristite usku čašu sa stalkom za šampanjac, čašu sa velikom činijom za crno vino ili neku od modernih čaša bez stalka, trebala bi biti potpuno čista.
Naučite kako pravilno čistiti čaše za vino kako biste uklonili fleke i uživali u vinu u njegovom najboljem stanju.
Koliko često treba čistiti čaše za vino
Čaše za vino treba oprati posle svake upotrebe. Idealno bi bilo da operete čašu ili pronađete novu svaki put kada prelazite između različitih vrsta vina ili berbi. Čaše treba prati najmanje jednom godišnje, čak i ako se čuvaju u zatvorenom ormariću, da bi se uklonili prašina i zagađivači koji mogu izazvati nagrizanje stakla. Čaše za vino takođe treba oprati nakon otpakivanja posle selidbe pre nego što ih stavite u ormar ili držač.

Pre početka
Da biste zaštitili čaše za vino od jakih deterdženata i ogrebotina, preporučuje se ručno pranje. Ako odlučite koristiti mašinu za pranje posuđa, uvek napunite čaše s dovoljno prostora između njih u gornjoj korpi. Ne smeju se dodirivati. Ako su previsoke za gornju korpu, pokušajte je podesiti ili koristiti donju korpu u sušaču za sudove, ali ne dozvolite da čaše dodiruju tanjire ili pribor za jelo. Koristite nežan ciklus sušenja bez toplote. Izvadite čaše dok su još vlažne i ručno ih obrišite krpom bez vlakana.
Preskočite penu
Kada perete sveže korišćene čaše za vino, napunite sudoperu ili plastičnu kadu toplom vodom i samo jednom ili dvema kapima tečnosti za pranje sudova. Nije vam potrebno puno sapuna za pranje čaša. Obložite dno sudopere gumiranom prostirkom ili kuhinjskim ubrusom da biste sprečili oštećenja ili ogrebotine od sudopera.

Nežno pranje
Koristite četkicu od najlona ili četkicu za čaše za vino kako biste oprali čašu. Fokusirajte se na ivicu i na dno čaše. Za delikatnu čašu sa stalkom, čvrsto držite čašu za dno jednom rukom i operite je drugom rukom.
Koristite pravu temperaturu vode za ispiranje
Uvek koristite toplu vodu za ispiranje – nikada hladnu ili vruću vodu. Voda za ispiranje treba da bude iste temperature kao i voda za pranje kako bi se sprečilo pucanje stakla zbog ekstremnih temperaturnih promena.
Brisanje bez vlakana
Koristite krpu bez vlakana, poput mikrofiber krpa, da osušite čaše. Ponovo čvrsto držite čašu jednom rukom i koristite krpu da osušite dno čaše, stalk i osnovu čaše.
Ako ste ostavili čaše da stoje preko noći sa malo vina u njima, možda imate tvrde fleke od crvenog vina koje treba ukloniti.

Zagrejte malo destilovanog belog sirćeta
Napunite posudu za mikrotalasnu pećnicu do pola vodom i zagrejte u mikrotalasnoj pećnici dok ne proključa. Ili zagrejte posudu sa vodom na šporetu dok ne proključa. Stavite flašu destilovanog belog sirćeta u vodu i ostavite je da stoji oko pet ili deset minuta da se zagreje.
Potopite čaše za vino u toplo sirće
Sipajte toplo sirće da pokrije dno čaša ili napunite plastičnu kadu za posuđe sirćetom i potopite čaše. Ostavite čaše da se potapaju sat vremena.
Nakon potapanja, koristite četkicu za čaše za vino ili viljušku ili bambusov štapić umotan u mikrofiber krpu za suđe da istrljate dno čaše. Zatim operite, isperite i osušite čaše kao i obično.
Ako fleka ostane, napunite čašu za vino do pola toplim sirćetom i dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Doći će do penušanja! Hemijska reakcija između sirćeta i sode bikarbone će pomoći da se fleka od vina otpusti. Kada prestane sve penušanje, nežno istrljajte čašu četkicom, a zatim operite kao i obično.
Uklonite mutni film
Isto toplo sirće za potapanje će ukloniti bilo kakav film koji je ostao na čašama od ostataka deterdženata, otisaka prstiju ili zagađenja. Neće ukloniti ogrebotine ili nagrizanje koje su nastale usled ponovljenog pranja čaša u tvrdoj vodi.