Fotosenzitivnost – Zaštita od UV zračenja

Fotosenzitivnost je izazvana unošenjem, udisanjem ili kontaktom kože sa fotosenzitizerima – supstancama koje izazivaju fotosenzitivnost. Fotosenzitizeri uključuju industrijske hemikalije, lekove, biljke, neka esencijalna ulja i mirise. Neki lekovi mogu izazvati fotosenzitivnost.

Krema za sunčanje

Sunčeva svetlost sadrži i obično vidljivo svetlo i kraće nevidljive svetlosne zrake koje se nazivaju ultraljubičasto zračenje (UV zračenje). UV zračenje može izazvati tamnjenje kože, ali i opekotine i kožni kancer. UV zračenje se deli na UVB zrake (kratki talasni zraci koji izazivaju opekotine od sunca i tamnjenje) i UVA zrake (duži talasni zraci za tamnjenje). Pacijenti mogu biti osetljivi na jednu vrstu sunčeve svetlosti (npr. samo na UVB, UVA ili vidljivo svetlo) ili na širi spektar zračenja. Najčešća fotosenzitivnost je na UVA.

Lek, hrana ili hemikalija koja povećava fotosenzitivnost organizma naziva se fotosenzitizator. To može biti neželjeni efekat mnogih lekova ili željeni efekat u fotodinamičkoj terapiji tumora. U fotohemiji, fotosenzitizer je hemijsko jedinjenje koje lako prolazi kroz fotoekscitaciju, a zatim prenosi energiju na druge molekule, čime čini smešu reakcije osetljivijom na svetlost.

Postoje određeni lekovi i grupa hrane koji se ne slažu dobro sa ultraljubičastom svetlošću, bilo prirodnom bilo veštačkom izvoru. U nastavku je lista lekova, hrane i drugih supstanci koje mogu učiniti kožu izuzetno osetljivom na ultraljubičasto svetlo.

Povrće: Šargarepa (divlja), celer, peršun, paštrnak itd. Voće: citrusno voće. Esencijalna ulja: Cedar, citron, lavanda, limeta, sandalovina, vanilinovo ulje.

Bilje: Agrimonija, anđelika, mirođija, komorač, livadska trava, jasenova voda, hajdučka trava.

Lekovi: Antibiotici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), diuretici, retinoidi, hipoglikemičari, neuroleptici (antikonvulzivi), PDT pro-fotosenzitizatori, drugi lekovi.

Kreme za sunčanje: Na osnovu mehanizma delovanja, topikalne sunčane kreme mogu se široko klasifikovati u dve grupe – hemijski apsorberi i fizički blokatori. Hemijski apsorberi deluju tako što apsorbuju ultraljubičasto (UV) zračenje i dalje se mogu diferencirati prema vrsti zračenja koje apsorbuju, UVA ili UVB, ili i UVA i UVB. Fizički blokatori deluju tako što reflektuju ili raspršuju UV zračenje. Neke hemijske apsorbere mogu se razgraditi pri izlaganju sunčevoj svetlosti, tj. foto-nestabilni su, i stoga možda neće pružiti očekivane rezultate. Često se ove hemikalije mešaju sa drugim agensima koji poboljšavaju stabilnost ukupnog proizvoda za zaštitu od sunca. Oktokrilena i bemotrizol često se koriste zajedno sa drugim hemijskim apsorbentima jer su fotostabilni i sprečavaju raspadanje formulacije pri izlaganju suncu. Na primer, benzofenoni, para-aminobenzoinska kiselina (PABA), cimetati, salicilati.

Mirisne note: mošus, 6-metilkumarin. Samo mali broj mirisa zapravo je uobičajeno senzitizirajući i može izazvati alergije kod osetljivih osoba. Boje, tečnosti za rezanje metala i tečnosti za rad sa metalima mogu sadržavati mirise koji maskiraju neprijatne mirise. Mirisi se takođe mogu širiti putem klima uređaja.

Kako proveriti fotosenzitivnost?

Fotosenzitivnost se može potvrditi fototestovima – veštačka svetlost iz različitih izvora osvetljava male delove kože da bi se videlo da li osip može biti reprodukovan ili da li se lakše javlja opekotine od sunca nego što se očekuje. Fotosenzitivnost izazvana kontaktom sa određenim predmetima može se testirati pomoću fotopatch testova.

Globalni solarni UV indeks

UV indeks (UVI) je međunarodni standard za merenje UV zračenja, razvijen od strane SZO, Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Svetske meteorološke organizacije. Njegova svrha je da pokaže potencijalne štetne efekte po zdravlje i da podstakne ljude na zaštitu. Što je viša vrednost UVI, veći je potencijal za oštećenje kože i očiju, a manje vremena je potrebno da se oštećenje desi. Zaštita od sunca treba se koristiti kada UVI dostigne vrednost 3 ili više.

UV INDEKS

Globalni UV indeks, od niskog (zelena boja) do ekstremnog (ljubičasta boja). SZO podstiče medije i turističku industriju da objavljuju prognoze UVI i promovišu poruke za zaštitu od sunca.

Napomena

Sadržaj nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek se obratite svom lekaru ili drugom kvalifikovanom zdravstvenom pružaocu za sva pitanja koja imate u vezi sa medicinskim stanjem.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.