9 tačaka pritiska na stopalima i prednosti refleksologije

Tačke pritiska na stopalima koriste se od strane praktičara refleksologije radi lečenja različitih bolesti. Refleksologija je komplementarna terapija u kojoj se primenjuje pritisak na jednom delu tela radi pomoći drugom.

Određeni delovi tela su povezani putem tačaka pritiska prema tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM), a refleksologija pruža tretman manipulacijom ovih tačaka pritiska na mestima tela koja su teško dostupna i tretiraju se.

Ovaj članak će se osvrnuti na neke moguće prednosti refleksologije stopala, identifikovati tačke pritiska na stopalima i time pružajući informacije o tome kako započeti tretman refleksologije stopala.

Gde su tačke pritiska na stopalu?

Na stopalima se nalazi nekoliko tačaka pritiska, pri čemu se svaka od njih smatra povezanom s drugim delom tela koji bi mogao imati koristi od udaljenog pritiska ili masaže.

U nastavku je lista tačaka pritiska na stopalima i relevantnih delova tela s kojima ove tačke pritiska mogu biti povezane.

Bubrezi, slezina i nadbubrežne žlezde su sve povezane s određenim mestima na tabanima koja nisu dostupna tokom masaže.

Evo opšteg pregleda tačaka pritiska i povezanih oblasti tela:

  • Od vrha stopala do vrha glave
  • Od lopte stopala do grudi
  • Od svoda stopala do stomaka
  • Od pete stopala do karličnog područja

Neki ljudi mogu imati više tačaka pritiska od drugih ili mogu biti raspoređene drugačije. Može biti potrebno malo isprobavanja i grešaka kako biste pronašli najefikasnija mesta za pritisak na stopalima radi ublažavanja tegoba.

Samo-masaže za isprobavanje

Možete praktikovati refleksologiju na tipičnim tačkama pritiska na stopalu. Da biste videli korist, možda ćete morati eksperimentisati s različitim mestima, masažama i nivoima pritiska.

Terapeuti refleksologije stopala su dostupni, ali ako želite da sami pokušate masirati ove regije, primenite pritisak palcem ili prstom, a zatim trljajte kratkim, fokusiranim pokretima. Refleksologija stopala ne bi trebala da bude bolna, stoga nemojte se preterano naprezati. Pritisak treba biti sličan onom koji se koristi prilikom masaže stopala.

Upotreba u tradicionalnoj kineskoj medicine

Refleksologija je popularan tretman komplementarne i alternativne medicine (KAM). Koristi se u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina. Prema istraživanju, refleksologija je prvi put pomenuta u kineskoj medicini pre oko 5.000 godina, a mnoge druge civilizacije su hiljadama godina koristile različite verzije refleksologije.

Akupresura, akupunktura i masažna terapija su sve metode koje koriste dodir ili pritisak na različitim delovima tela u svrhu opuštanja ili lečenja različitih bolesti.

Moguće kliničke koristi

Refleksologija se navodno koristi radi pružanja različitih prednosti. Međutim, nedostaje podataka i kliničkih studija koje bi potvrdile preciznu efikasnost ovog tretmana.

Masaža, stimulacija i druge vrste stimulusa mogu poboljšati cirkulaciju i olakšati protok različitih hemikalija kroz telo. Refleksologija, koja se ponekad naziva vrstom detoksikacije, smatra se da pomaže u eliminaciji nakupljanja kalcijuma, laktata i mokraćne kiseline u tkivima, što može stvarati probleme.

Prema ideji nervnih impulsa, refleksologija stopala može aktivirati nervne impulse koji su povezani s reakcijama u drugim delovima tela.

Refleksologija stopala istraživana je kao tretman za različite medicinske tegobe, uključujući:

  • Probleme sa spavanjem (na primer, nesanicu)
  • Migrene
  • Hronični bol
  • Oporavak nakon povrede i bolesti
  • Upravljanje stresom

Neka istraživanja su istražila refleksologiju u cilju pomoći u lečenju bolesti poput dijabetičke neuropatije i multiple skleroze, ali rezultati su bili različiti. Takođe, neke osobe, poput trudnica ili onih koji su osetljivi na preteranu stimulaciju, trebaju izbegavati refleksologiju zbog mogućih problema.

Istraživanja refleksologije sugerišu da je ova terapija najkorisnija za ublažavanje problema sa spavanjem, bola i simptoma stresa, posebno kod starijih odraslih osoba. Takođe može smanjiti potrebnu količinu lekova za upravljanje hroničnim stanjima poput nesanice.

Gde mogu da nađem refleksologe?

U Sjedinjenim Američkim Državama, postoji samo jedno telo koje zvanično sertifikuje refleksologe. Američki odbor za sertifikaciju refleksologije (ARCB) je neprofitna organizacija koja pruža standardizovani program za stalno usavršavanje i sertifikaciju.

ARCB pruža bazu podataka praktičara koji su završili njihove standarde sertifikacije, kao i više informacija o tome kako dobiti sertifikat. Druge organizacije takođe pružaju liste refleksologa, međutim, ove organizacije mogu samo deliti mreže ili etičke standarde, umesto da nude zvanične programe obuke ili sertifikacije.

Rezime

Iako su naučni dokazi slabi da bi podržali refleksologiju kao glavni tretman, određene tačke pritiska na stopalu mogu biti povezane s različitim delovima tela. Ove tačke pritiska koriste tradicionalni kineski praktičari medicine za lečenje ili ublažavanje bolesti ili nelagodnosti.

Refleksologija se smatra dodatnom terapijskom metodom. Ako želite da pokušate s refleksologijom stopala, možete to raditi kod kuće ili pronaći listu obučenih terapeuta u svom regionu.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.