Znaci koji mogu ukazivati na plivačko uho

Plivačko uho je stanje koje često deluje blago, ali može dovesti do prilično intenzivnih simptoma i mnogo bola. Ako imate probleme sa uhom, vredno je istražiti mogućnost plivačkog uha, jer je to veoma čest problem. Nije neophodno da ste nedavno bili u blizini vode da biste doživeli plivačko uho, a brzo traženje pomoći može sprečiti da se situacija pogorša.

Šta je plivačko uho?

Plivačko uho se takođe naziva otitis externa. To je infekcija u spoljnom ušnom kanalu. To je deo uha koji ide od bubne opne do spoljašnjosti glave, pa može biti podložan spoljnim uticajima. Često je plivačko uho rezultat ulaska vode u uho i njenog zadržavanja, otuda i naziv. Ako se to dogodi, voda u uhu stvara vlažno okruženje, koje je raj za određene bakterije da se razmnožavaju. Međutim, ne morate nužno imati vodu da biste stvorili pogodne uslove za plivačko uho. Ono takođe može biti uzrokovano unošenjem bilo čega u uho što ne bi trebalo da bude tamo, poput prstiju ili štapića za uši. To je zato što ovi predmeti mogu oštetiti veoma tanki sloj kože u ušnom kanalu i dovesti do infekcije.

Koji su znaci plivačkog uha?

Svrab i crvenilo unutar uha mogu biti neki od najčešćih simptoma plivačkog uha. Takođe može postojati neprijatan osećaj oko uha i curenje bistre tečnosti. To su znakovi da je infekcija plivačkog uha trenutno blaga. Ako ne potražite pomoć za plivačko uho kada su simptomi blagi, ono se može brzo pogoršati:

*Seriozniji simptomi plivačkog uha uključuju sve jače bolove, crvenilo i svrab, osećaj punoće ili začepljenosti u uhu, probleme sa sluhom i prigušene zvukove u uhu.

*Ako plivačko uho postane napredovalo, može se javiti jaka bol koja se može širiti iz uha na druge delove glave, groznica i otečene limfne žlezde na vratu. Spoljni deo uha može biti crven i otečen, a može se desiti da ne čujete ništa na zahvaćenom uhu.

Kako se leči plivačko uho?

Ako možete dobiti medicinsku pomoć, specijalista ORL će pregledati ušni kanal kako bi pronašao znakove plivačkog uha i odredio koliko je napredovao. Ako postoji blokada u uhu (npr. cerumen), može biti potrebno ukloniti je kako bi lečenje moglo da dopre do zahvaćenog područja. Većina tretmana za plivačko uho uključuje korišćenje kapi za uši koje mogu sadržati steroide za smanjenje upale, antibiotike za lečenje infekcije, antifungalne lekove ako je infekciju izazvala gljivica i kiselinu za vraćanje normalne sredine uha.

Simptomi plivačkog uha obično se postepeno pogoršavaju, stoga je važno da potražite pomoć što je pre moguće ako ih imate.

uho

Ostavite komentar