12 zlatnih pravila za srećan brak

12 zlatnih pravila za srećan brak čine osnovu za dugotrajan i ispunjen partnerski odnos. Jedno od najčešćih pitanja koja čujemo jeste: “Kako da održimo naš brak?” Odgovori su komplikovani i raznovrsni i, nakon nekog vremena, mogu početi zvučati kao zbunjujuće fraze.

Ali ovi uobičajeni izrazi se ponavljaju jer funkcionišu! I ako se kao par složite da ćete ih poštovati kao svete bračne principe, šanse da vaš brak raste i na kraju postane srećan brak.

Vodite računa o svojim manirima

“Molim te”, “hvala” i “nema na čemu” mogu daleko pomoći vašem partneru da se seti da ga poštujete i volite te da ga ne smatrate zdravo za gotovo.

Raznovrsnost je začin života

Studije su pokazale da dosada može dovesti do nezadovoljstva u odnosima. Pokušavanje nečeg novog može biti jednostavno kao poseta nepoznatom restoranu ili grandiozno kao putovanje sa rančevima kroz Šri Lanku. Otkrića koja zajedno napravite održavaće osećaj bliskosti.

Par koji se zajedno igra, zajedno ostaje

Pronađite sport ili hobi koji volite (ne, gledanje TV-a ne ulazi u to) i dajte mu prioritet u vašem odnosu. Kampovanje, vožnja bicikla, pravljenje modela vozova – šta god da je, pronađite nešto što volite raditi zajedno.

Svađajte se kako treba

Da biste imali produktivne rasprave, držite se ovih pravila: Ne zovite svog supružnika pogrdnim imenima. Kad stvari postanu teške, napravite pauzu od rasprave. Pustite drugu osobu da završi svoje rečenice. Ne započinjite diskusiju kad ste ljuti.

Napravite kompromis

Niko ne voli zahteve, ali svako može ceniti kompromis. Ako želite da vaš partner nešto uradi i niste sigurni da će se složiti, najbrži način da izbegnete konfrontaciju je da ponudite nešto zauzvrat. Na primer: “Naravno, gledaću ponedeljkom noćni fudbal ako me odvedeš da gledam sledeći film po mom izboru.”

Dva uma su bolja od jednog

Biti u vezi znači spajanje; spojili ste ne samo imovinu već i nasledili probleme drugog. Umesto da gledate na njegove probleme kao na njegove sopstvene, zajedno ih rešavajte.

Na primer, ako dobija na težini, umesto da ga gurate da dijeta sam, upišite se zajedno u program vežbanja.

Udaljenost čini srce bližim

Održavajte svoja prijateljstva i povremeno izlazite bez svog partnera. Činjenje stvari bez partnera ne samo da će vam nedostajati, već će vas i sačuvati od ludila. A ako veza ne uspe, i dalje ćete imati svoje prijatelje.

Ispričaj to

Drugim rečima: komunicirajte! Razgovarati o teškim temama – novcu, religiji, vernosti, odgajanju dece – neće biti najzabavnija stvar koju ste radili, ali će biti vredno.

Smeh je najbolji lek

Naučite da se smejete sebi i svojim smešnim greškama. Ako on stavi vašu kasmiro jaknu od 300 dolara u sušilicu, bolje je to ispratiti smehom nego se ljutiti na dugi rok. To je samo kasmiro jakna od 300 dolara, ne kraj sveta.

Držite oči na cilju

Da, zaboravio je ime vašeg kolege sa posla već deseti put, ali verovatno to ne znači da mu nije stalo do vas. Ako zadržite perspektivu usmerenu na cilj – biti u srećnom, funkcionalnom partnerstvu – manje je verovatno da ćete se zaplesti u svaku sitnicu koja vas nervira. Zapamtite, oboje želite istu stvar.

Odustajnici nikad ne pobede

Pronađite ritual i održavajte ga, bez obzira na sve. Bilo da je to uvek ljubljenje pre spavanja, obnavljanje vaših bračnih zaveta svake godine, spavanje koliko god želite jednom mesečno ili obavezivanje da imate seks jednom nedeljno, izaberite nešto što vas oboje čini srećnim i držite se toga, čak i kad vas napadne iskušenje da preskočite.

Kad postane teško, hrabri idu… na terapiju

Studije pokazuju da parovi koji traže savetovanje tokom kriznih perioda uspešnije rešavaju svoje probleme od onih koji to ne čine.

Bilo da dolazi od verske ličnosti, savetnika ili stručnjaka za mentalno zdravlje, angažovanje stručnjaka da pomogne u rešavanju problema je jednako mudro kao i odustajanje od samostalne instalacije i zapošljavanje vodoinstalatera da postavi novi lavabo. Uprkos svim izazovima koji se mogu pojaviti, srećan brak ostaje ostvariv cilj za sve one koji su spremni raditi zajedno, gradeći trajnu osnovu za zajedničku budućnost ispunjenu ljubavlju i radostima.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.