10 zanimljivih činjenica o svakodnevnom konzumiranju kajsija

Kajsije, jedan od suvih plodova, poznate su kao ‘khubani’. U Indiji se kajsije koriste u salatama, desertima, sladoledima, džemovima, želeima itd. Sirove kajsije donose mnogo zdravstvenih benefita. Ali vrlo malo ljudi zna za zdravstvene benefite kajsije.

Kajsije su male narandžaste suve voćke, sa velikim košticama u njima. One su svilenkaste, glatke i baršunaste. Sadrže niacin, beta-karoten, vitamine A, E, kalijum, bakar, magnezijum, gvožđe i minerale.

Zdravstvene prednosti kajsija:

Borba protiv zatvora:

Kajsije sadrže pektin, celulozu i veliku količinu vlakana, koja se lako rastvaraju i vare u želucu. Visok sadržaj vlakana povećava pokretljivost creva, olakšavajući prolaz kroz digestivni trakt. Vlakna su glavno sredstvo za borbu protiv zatvora, a kajsije ih obiluju.

Jedna kajsija sadrži 3 grama vlakana. Preporučuje se uzimanje 38 grama za muškarce i 25 grama za žene. Uzmite suve ili sveže kajsije bez koštica dnevno.

Unapređuje zdravlje kostiju:

Kajsije

Osteoporoza je bolest koja nastaje zbog nedostatka zdravlja kostiju. To se može izlečiti konzumiranjem kajsija. Kajsije sadrže kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Kalijum je odgovoran za raspodelu kostiju u našem telu. Konzumiranje kajsija pruža kalcijum i fosfor i sprečava probleme sa kostima.

Borba protiv raka:

Karotenoidi, moćni antioksidansi vitamin A i C, prisutni su u kajsijama. Oni suzbijaju slobodne radikale. Slobodni radikali direktno napadaju ćelije DNK i pretvaraju ih u kancerogene ćelije.

Dovoljna količina kajsija može sprečiti rak. Koštice kajsija sadrže B17 koji se bori protiv ćelija raka i poboljšava imunitet.

Dobro za zdravo srce:

Kajsije generišu dobar holesterol i uklanjaju loš holesterol iz tela. Sadrže kalijum, vitamin C, likopen, flavonoide, koji kontrolišu elektrolite i krvni pritisak, smanjujući rizik od srčanih udara, moždanih udara, kardiovaskularnih problema i srčanih bolesti. Vlakna prisutna u kajsijama uklanjaju holesterol prisutan u krvnim sudovima, pružajući zdravo srce.

Unapređuje vid:

Kajsije

Bilo da je u pitanju starenje ili neki tipični problemi sa vidom, oči se suočavaju sa mnogim problemima. Karotenoidi i ksantofili, prisutni u kajsijama, štite oči tokom starenja. Lutein prisutan u kajsijama štiti mrežnjaču.

Za dobar vid, treba uzeti najmanje 100 grama kajsija dnevno.

Dobar tretman za anemiju:

Marelice sadrže vitamin C, gvožđe i bakar, koji pomažu u stvaranju hemoglobina u telu. Gubitak krvi dovodi do smanjenog imuniteta, slabosti i problema sa varenjem. To se može rešiti konzumiranjem kajsija svakodnevno, što poboljšava metabolizam i povećava imunitet.

Tretira bol u uhu:

Ako patite od jakih bolova u uhu, preporučuje se da u uho kapnete 2 kapi ulja od kajsije. To trenutno ublažava bolove u uhu.

Za trudnice i bebu:

Tokom prenatalnog perioda, potrebni su neki važni minerali poput folne kiseline, proteina, joda i kalcijuma kako bi se negovala beba u materici. To se obilno nalazi u kajsijama. Ako trudnica konzumira kajsije u dovoljnim količinama, pomoći će joj da održava težinu tokom trudnoće.

Dobar tonik za kožu:

Kajsije

Ulje od kajsije je dobar tonik za kožu. Nanošenjem ulja od kajsije svakodnevno na lice, dobija se ujednačena i sjajna koža, uklanjajući toksine i mrtve ćelije kože iz tela. Takođe tretira razne kožne bolesti poput svraba, šuge i ekcema.

Leči astmu: Ulje od kajsije je poznato po svojim anti-astmatičnim svojstvima i leči astmu. Unošenje ovih ulja vrši pritisak na pluća, što dovodi do olakšanja od astme.

Zaključak:

Kajsija, kralj suvog voća, ima mnogo zdravstvenih benefita. Pravilna upotreba kajsija reguliše i održava zdravlje.

Ostavite komentar