10 razloga zašto ti govore da piješ više vode

Trebalo bi da pijete najmanje 8-10 čaša vode, ako ne i više, svaki dan – to je nešto što vam je sigurno rečeno milion puta. Neki od vas se pridržavaju ovoga, a neki smatraju da je to samo još jedan savet, ne pridajući mu veliki značaj. Međutim, činjenica je da je voda zaista veoma važna za sve, i ako imate dovoljno, sigurno ćete uživati u mnogim prednostima, od kojih ćemo 10 saznati upravo sada.

10 razloga zašto bi trebalo da pijete više vode

Osećate li da vas hormoni čine razdražljivim? Pa, možda ne pijete dovoljno vode. Prema istraživanjima, čak i ako ste blago dehidrirani, to može negativno uticati na vaše raspoloženje. Dakle, šta treba da uradite? Samo uzmite čašu vode, popijte je i odmah primetite promene. Ako možeš da popiješ još malo, možda dve čaše, bićeš srećan od bezveze.

9. Voda vas čini energičnijim

75 odsto naših mišića sastoji se od vode, a ako ste dehidrirani, verovatno ćete osetiti vrtoglavicu, slabost i umor. Voda je veoma važna za naše ćelije, a ako je dobijete dovoljno onda ćete uživati i u više snage i energije da vežbate sa više žara, a čak i obavljanje svakodnevnih kućnih poslova biće mnogo lakše.

8. Voda vam pomaže da izgledate mlađe

Voda vas održava hidriranom iznutra, a rezultati se mogu videti i spolja. Vaša koža je najveći organ vašeg tela i ako pijete puno i puno vode može vam pomoći da poboljšate teksturu i boju vaše kože. To će sprečiti da se vaša koža osuši i pomoći će u rastu novih ćelija. Voda pomaže da vaša koža izgleda meko, gipko i odlaže starenje.

7. Voda održava zdravlje vaših zglobova

Ono što možda ne znate je da se hrskavica prisutna u vašim zglobovima sastoji od 85 posto vode, a voda je ta koja joj pomaže da ostane hidrirana i meka. Ako pijete više vode svaki dan, kretaćete se brže, duže i nećete osećati bolove u zglobovima.

6. Voda te čini pametnijim

Da, dobro ste pročitali, voda zaista može pomoći da budete pametni. Ako ste dehidrirani, vaša moždana tkiva se zapravo mogu smanjiti. Kada ne pijete dovoljno, terate svoj mozak da radi više na sličnom nivou. Dehidratacija takođe može uticati na vaše motoričke sposobnosti, pamćenje i raspon pažnje. Dakle, ako želite da vaš mozak funkcioniše brzo, bez mnogo stresa, povećajte unos vode odmah.

5. Voda podstiče gubitak težine (pomaže da postanete vitki)

U većini slučajeva naše telo može da pomeša žeđ sa glađu i u takvoj situaciji ćete najverovatnije pojesti nešto da biste se zadovoljili i ugojili. Činjenica je da vam je u takvim trenucima više potrebna voda nego hrana. Ako pijete mnogo čaša vode svaki dan, možete sprečiti dodavanje mnogo, mnogo kalorija. Pijenje vode sat vremena pre obroka takođe vas održava sitima i dovodi do toga da jedete manje. Kada jedete manje, ne samo da ćete sprečiti dodavanje dodatnih kalorija, već će vam to, zauzvrat, pomoći da postanete mršaviji.

4. Voda vas sprečava da se razbolite

Mnoga istraživanja pokazuju da oni koji piju dovoljno vode i uvek su hidrirani i ređe obolevaju, a kad god to učine, oporavljaju se mnogo brže. Vaš imuni sistem postaje jači kada vaše telo dobije dovoljno vode. Voda takođe pomaže u borbi protiv raznih bolesti poput gripa, srčanog udara, pa čak i raka.

3. Voda može da izleči glavobolju

Glavobolje su uglavnom povezane sa nedostatkom sna ili previše stresa. Ono što većina ljudi ignoriše je činjenica da čak i ako ste dehidrirani, možete patiti od glavobolje, a to postepeno može izazvati čak i migrenu. Kada vaš mozak počne da gubi vodu i smanjuje se, pokreću se receptori za bol i to izaziva glavobolju. Većina nas uzima lek odmah kada bi zapravo trebalo da popijete čašu vode.

2. Voda može poboljšati vaše oči

Membrane u vašim ustima i očima sastoje se od vode, a voda je ta koja pomaže da i oni budu zdravi. Kada pijete puno vode, to pomaže da se hidrira i podmazuje oči, a takođe pomaže da izgledaju svetlije. Međutim, kada ne pijete dovoljno, vaša usta i oči moraju da trpe.

1. Voda može pomoći u sprečavanju bolova u stomaku

Voda pomaže da se stvari pravilno i brzo kreću u vašem digestivnom traktu. Veže se za vlakna u vašem debelom crevu i pomaže u rastvaranju masti i vlakana. Ako u vašem telu nedostaje tečnosti ili vode, vaše debelo crevo će početi da izbaci malo vode iz stolice, a to može izazvati bol u stomaku i zatvor.

Dakle, voda je važna ne samo za naš univerzum već i za naše organe. Zaista je važno piti najmanje 8-10 čaša vode svakog dana, a oni koji već prate ovaj broj mogu dodati još koju čašu i uočiti više pozitivnih promena.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.