Ishrana za astmatičare: Šta jesti i šta izbegavati

Prema Američkom udruženju za pluća, „Pravi hranljivi sastojci u vašoj ishrani mogu vam pomoći da lakše dišete, a u nekim slučajevima i da smanjite simptome astme. Iako ne postoji posebna preporuka za ishranu za astmu, postoje neke namirnice i hranljivi sastojci koji mogu pomoći u održavanju funkcije pluća i smanjenju simptoma astme.

Šta jesti

Istraživanja pokazuju da mediteranska ishrana bogata ribom, maslinovim uljem, voćem i povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama može pomoći u smanjenju simptoma astme ili čak u potpunosti sprečiti stanje.

Uopšteno govoreći, najbolja dijeta za astmu uključuje uključivanje više svežeg voća, povrća i hrane bogate antioksidansima, vitaminima i magnezijumom.

Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu u jačanju odgovora imunog sistema i pomaže u smanjenju upale disajnih puteva. Nizak nivo vitamina D je povezan sa povećanim rizikom od napada astme kod dece i odraslih. Istraživanja takođe pokazuju da odrasli sa astmom mogu imati koristi od suplemenata vitamina D.
Izvori hrane vitamina D uključuju obogaćeno mleko, losos, sok od pomorandže i jaja.

Vitamin E

Vitamin E sadrži hemijsko jedinjenje zvano tokoferol, koje može smanjiti rizik od nekih simptoma astme kao što su kašalj ili zviždanje. Izvori vitamina E uključuju bademe, sirovo seme, blitvu, slačicu, kelj, brokoli i lešnike.

Vitamin A

Vitamin A može poboljšati funkciju pluća kod odraslih i dece. Vitamin A može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i podržava zdrav imuni sistem. Istraživanja pokazuju da visok unos hrane bogate vitaminom A, kao što su paradajz, šargarepa i lisnato povrće, može poboljšati funkciju pluća i smanjiti napade kod odraslih osoba sa astmom.

Hrane bogate magnezijumom

U poslednjih nekoliko godina se pojavio sve veći broj dokaza koji podržavaju upotrebu suplemenata magnezijuma za smanjenje upale i opuštanje bronhijalnih mišića kako bi se omogućilo da vazduh napusti pluća. Namirnice bogate magnezijumom uključuju semenke bundeve, spanać, indijske oraščiće, losos, tamnu čokoladu i nemasne mlečne proizvode.

Integralne žitarice

Konzumiranje integralnih žitarica može smanjiti simptome povezane sa astmom. Jedna studija objavljena 2018. godine otkrila je da su ljudi koji su jeli sveukupno zdravu ishranu bogatu integralnim žitaricama imali manje simptoma astme i ukupno veću kontrolu astme. Dobri izvori celog zrna su hleb od celog zrna, krekeri, testenine, ječam, ovsena kaša, smeđi pirinač i heljda.

Šta izbegavati

Prema Američkom udruženju za pluća, postoje određene namirnice i hemikalije koje se nalaze u hrani koje treba izbegavati jer mogu pogoršati simptome astme. Takođe je važno imati na umu da se alergeni u hrani i ograničenja razlikuju među pojedincima.

Hrane koje izazivaju nadutost

Izbegavajte hranu kao što su pasulj, gazirana pića, beli luk, luk i pržena hrana. Ovo može izazvati gasove ili nadimanje, što otežava disanje. To može dovesti do stezanja u grudima i napada astme.

Sulfiti

To su hemikalije koje se obično dodaju u hranu i piće kako bi poboljšale njihov ukus, izgled ili rok trajanja. Stvari kao što su kiseli kupus, sušeno voće i kisela hrana su veoma bogate sulfitima. Pića poput vina, drugih alkoholnih pića i soka od grožđa takođe su bogata sulfitima. Ovi proizvodi mogu pogoršati simptome i dovesti do neželjenih reakcija kod nekih ljudi sa astmom.

Salicilati

Salicilati su hemikalije koje su prirodno prisutne u čaju, kafi i nekim začinima. Iako je to veoma retko, neki ljudi sa astmom mogu biti osetljivi na hranu ili piće sa salicilatima.

Brza hrana

Generalno, brzu hranu treba ograničiti jer ova hrana sadrži visok nivo zasićenih masti, aditiva i natrijuma. Za one sa astmom, može predstavljati veće zdravstvene rizike i pogoršati simptome.

Prema jednom kineskom istraživanju objavljenom u časopisu “Respirology”, oni koji su jeli brzu hranu, posebno hamburgere, imali su veću verovatnoću da imaju tešku astmu i žviždanje nego oni koji su jeli brzu hranu manje od dva puta nedeljno.

Imajte na umu da se ograničenja u hrani i alergije razlikuju u zavisnosti od pojedinca. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili nutricionistom pre nego što napravite bilo kakve drastične promene u vašoj ishrani.

Odricanje od odgovornosti
Sadržaj nije namenjen da bude zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika o svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.