10 stvari koje treba jesti na Malti

Malta je mnogo više od tačkice u Sredozemnom moru – to je rajsko ostrvo puno prelepih plaža, neverovatne arhitekture i ukusnih jela. Osnova malteške kuhinje je ono što nazivate “Cucina Povera” ili “Kuhinja siromašnih”, što zapravo znači da dobijate više ukusa za manje novca. Malteška Cucina Povera predstavlja spoj veština štedljivih i veštih italijanskih i arapskih kuvara koji su stvorili jednu od prvih fuzionih kuhinja na svetu. Dakle, ako se nađete na maltanskim obalama, preporučujem da putem ovog menija uživate u malteškoj hrani:

1. Pastizzi

Hajde da počnemo sa najpopularnijom grickalicom, pastizzijem, koji možete pronaći u – iznenađenje! – pasticeriji. Pastizzi su mali mrvljivi kolačići punjeni ili rikotom ili, ako želite zdraviju opciju, pireom od graška. (To je malo kao kroasan sa ukusnim tajnim punjenjem.)

2. Ftira

Ftira, posebna vrsta plosnatog hleba sa rupom u sredini, prelivena uljem, paradajzom, belim lukom i crnim lukom. Da, malo podseća na čabatu bagel prekriven sredozemnom ljubavlju. Najbolje ftire, kažu, dolaze sa Goza ostrva, ali pustiću vas da sami procenite. Ova grickalica je u potpunosti malteška i savršena je za letnje uživanje – pošto je u Malti praktično uvek leto, jedu se sve vreme i svuda.

3. Stuffat tal-fenek

Ili jednostavno rečeno, tradicionalni zečji gulaš? Ovo, ili bilo koje jelo sa zečetinom, smatra se nacionalnim jelom Malte. Lagano se kuva (satima) tako da meso lako pada sa kostiju i sjedinjuje se sa bogatim sosom od paradajza, crnog vina i belog luka. Svako ima svoje mišljenje o tome šta treba poslužiti uz Stuffat tal-Fenek – tako da sve od povrća, testenine do malteškog hleba može biti opcija.

4. Soppa ta’ l-armla

Takođe poznata kao supa udovica, Soppa ta’ l-Armla je supa od povrća koja može biti još ukusnija ako se doda sveži malteški sir i jaje, a potom se prelije parmezanom. Još jedna opcija može biti dodavanje testenine, pošto, znate, testenina sve čini ukusnijim.

5. Dezerti

Kada živite na ostrvu punom ukusnog sira i svežeg voća, zaista vam ne treba puno dezerta. Pogrešno. Treba, pa su Maltežani pozajmili (i prilagodili) mnoge recepte za dezerte – krofne, hlebni puding ili Božićni trup, na primer. Uglavnom prave neverovatne torte i poslastice, pa probajte što više pekarskih proizvoda. Ako proslavljate Božić ili Karneval na Malti, obavezno probajte Qagħaq tal-Għasel, prstenastu poslasticu punjenu marmeladom, citrusnim voćem, vanilom i začinima.

6. Sendvič od ftire i omleta

To je savršen (i obilan) početak dana punog malteških avantura, jer sendvič od ftire i omleta dolazi i ponekad na udobnom krevetu od čipsa. Doručak je moj omiljeni obrok i što je teži, to je bolje, pa Maltežani znaju put do mog srca.

7. Hobz Biz-zejt

Ovo je predjelo i obično se služi u luksuznim restoranima i barovima – to je ukusan hleb poslužen sa maslinovim uljem i mešavinom sitno seckanih paradajza, luka i začina.

8. Aljotta

Maltu okružuje more, pa ćete ovde naći neke od najboljih i najsvežijih morskih plodova. Jedan način da iskoristite ovo je konzumacijom Aljotte, tradicionalne malteške riblje supe sa belim lukom i paradajzom.

9. Gozitanski sir

Sir sa Goza ostrva, posebno sir od kozjeg mleka, je obavezno probati! Goza je više pastirska od Malte pa ovde ima mnogo više pastira, a oni obično prave sir ujutru i prodaju ga popodne. Zaista ne možete dobiti svežiji sir od ovog.

10. Imqaret

Ako imate slatki zub, kao ja, Imqaret treba obavezno probati, posebno jer ih možete pronaći skoro svuda: Ova poslastica u obliku dijamanta punjena je urmama, a zatim se duboko prži do savršenstva. Oh, i setite se onih arapskih uticaja koje sam pomenuo ranije? Imqaret će vas podsetiti na vreme kada ste bili u Maroku ili Tunisu i probali neke poslastice punjene urmama.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.