10 razloga da zavolite Maltu

Nemoguće je da se Malta ne voli. Sunce sija tokom cele godine, više predivnih plaža nego što vaše srce može da poželi, živahna noćna scena i mnogo prilika za sport i avanturu.

Ova lista će vas ostaviti u čudu zašto svi ne živimo na Malti. Iskreno.

Sunce uvek sija

malta

Mediteranska zemlja uživa u čak osam meseci dugom letu, tako da nikada nije loše vreme za doživeti rustični šarm ostrva. Protežući se od aprila do novembra, Malta se kupa u temperaturama preko 30 °C veći deo godine. Takođe je jedno od najsunčanijih mesta u Evropi, uživajući sa preko 3000 sati sunčevog sjaja svake godine. Čak i tokom “zime” možete uživati u kupanju u kristalno čistim vodama ili popraviti preplanulost na nekoj od Maltinih netaknutih plaža.

Plaže su prelepe

malta

Malta ima previše predivnih plaža da bi ih nabrojali. Bez obzira da li se kupate u primamljivim vodama St Peter’s Pool-a ili se zabavljate sa prijateljima na zlatnom pesku plaže Ghajn Tuffieha, ostrva Malte imaju savršenu plažu za vas. Jedini problem je što ćete, jednom kada iskusite Golden Bay ili skriveni zaliv Mgarr ix-Xini, teško sebe odvojiti od ovih rajskih mesta.

Plava laguna je tu

malta

Malta se sastoji od tri glavna ostrva. Umešteno između dva glavna ostrva Malte i Goza, nalazi se malo ostrvo Comino. Ovo divlje ostrvo je dom samo četiri stalna stanovnika, ali je omiljeno među lokalnim stanovništvom i turistima koji traže netaknute pejzaže i skrivene uvale. Nijedno putovanje na Maltu nije potpuno bez iskustva uživanja u prelepim, azurnim vodama Plave Lagune na Cominu – jednog od mnogih zadivljujućih prirodnih bazena Malte.

Noćni život je svetske klase

malta

Maltežani možda uživaju u opuštenom mediteranskom načinu života tokom dana, ali ne pravite grešku misleći da Malta ima uspavan noćni život. Dosta od toga. Pogledajte iza drevne fasade i otkrićete da Maltežani znaju kako da se zabave sa najboljim međunarodnim DJ-evima kao što je Tiesto. Noćni život nacije cveta, sa St Julian’s-om kao posebnim centrom dešavanja.

Istorija je drevna

Najraniji znakovi ljudske naseljenosti i kulture na Malti datiraju pre više od 7000 godina – mnogo pre nego što su nastale egipatske piramide i Kineski zid. Nije čudo što njene šarmantne ulice čine ostrvo kao slikoviti muzej na otvorenom. Utvrđeni grad Mdina je prožet bogatom, šarenom istorijom koja se proteže unazad oko 4000 godina. Glavni grad, Valletta, je tako lep da je čitav grad proglašen UNESCO svetskom kulturnom baštinom.

Lokalci su divni

Ako odsednete kod malteške porodice, nećete biti gost – bićete deo porodice. Maltežani su jedni od najdomaćinskih ljudi na planeti. Takođe, spadaju među ljude koji vole jezike, sa oba zvanična jezika, malteškim i engleskim. Italijanski je takođe govoren od strane dve trećine stanovništva.

Hrana je fantastična

Svi znaju da je mediteranska kuhinja jedna od najukusnijih. Malteška jela su očaravajuća mešavina mnogih nacija koje su uticale na Maltu tokom godina. Maltežani sa ponosom ističu svoju ukusnu kuhinju sa obiljem ukusnih ribljih jela.

Kompaktna je

Jedna od prednosti posete tako malom ostrvu je ta da nikada niste predaleko od sledeće avanture. Prelepe plaže, živahni noćni život i mirne uvale nikada nisu nedostižni ili dalek put. Malta možda meri samo 27 km u dužinu i 14 km u širinu, ali u tako malom prostoru stane mnogo čuda.

Vode su tirkizne

Primamljive vode Malte čine neka od najboljih mesta za ronjenje sa maskom u Evropi. Obavezno ronite kroz pećine i grebene Comina kako biste doživeli mediteranske vode u svom najlepšem tirkiznom sjaju. Malta je takođe raj za druge vodene sportove kao što su jedrenje na dasci, kajtsurfing i vožnja skuterima na vodi. Za one koji vole nežnije trenutke na vodi, možete veslati duž obale u kajaku ili jedriti na vetru.

Avantura je uvek blizu

Ako se možete odvojiti od vode, postoje jahanje konja i epske rute planinskog biciklizma koje će vas odvesti daleko od turističke staze. Iskusni vodiči, strastveni u prikazivanju prirodne lepote svoje zemlje, vodiće vas na putovanje kroz netaknutu prirodu gde ćete otkriti tajna mesta lepote.

Ostavite komentar