Vrhunski letnji vodič za Rim

Ah, leto u Rimu. Asocira na obilazak istorijskih znamenitosti i provođenje toplih večeri uživajući u dobroj hrani i muzici do kasno, zar ne? Ali to je daleko od svega što italijanska prestonica nudi.

Kada ste već videli čuveni Koloseum, Vatikan, Panteon i Španske stepenice, evo našeg vodiča za upoznavanje više od Rima ovog leta.

Iskoristite jutra…

Jun i septembar u Rimu su vrući, ali grad lako može dostići ogromne dnevne temperature tokom jula i avgusta. Ne dajte da vas to spreči da istražujete ovo predivno mesto, samo se pobrinite da planirate svoje aktivnosti za početak dana. Ustanite rano i budite prvi koji će videti znamenitosti; uživaćete u hladnijim jutarnjim temperaturama, manje ćete vremena provesti čekajući u redovima, a u vašim fotografijama će biti manje turista. Ne zaboravite da ponesete bocu vode sa sobom; po celom gradu postoje male javne česme za piće, poznate kao ‘nasoni’, koje će vam pomoći da ostanete hidrirani!

…i večeri!

rimu

Primenite isto pravilo i na večeri; temperatura počinje da pada oko 16 časova, i lokalci neće ni pomisliti na večeru pre 20 časova. Ako ste proveli vruće popodne opuštajući se u hladu ili unutra (gde čak može biti i klima uređaja), istraživanje grada može ponovo početi uveče. Noću, mnogi trgove, spomenici i istorijske zgrade su osvetljene. Posetite Fontanu di Trevi ili spektakularni Trg Navona koji često vrvi umetnicima kad padne mrak. Osim toga, mnoge od velikih atrakcija Rima, poput Vatikana i Koloseuma, nude noćne ture.

Pogledajte film na otvorenom

rimu

Gledanje velikog platna, okruženog nekim od istorijske arhitekture grada dok sunce zalazi; bioskop na otvorenom ne može biti slikovitiji od ovoga. Tokom leta, Rim se ponosi gustim rasporedom privremenih projekcija na otvorenom. Naći ćete ogroman izbor besplatnih projekcija na trgovima Piazza San Cosimato i Piazza Vittorio, a jedino ostrvo Rima, Tiber ostrvo, čini sjajno mesto za gledanje filma. Od najnovijih izdanja i holivudskih klasika do nezavisnih filmova i dokumentaraca, postoji događaj za svako raspoloženje. Ako vam to još uvek nije dovoljno kulture, tu su i brojne pozorišne i operske predstave uživo.

Jedite, pijte i još malo jedite

rimu

Postoji mnogo klasičnih doživljaja za gurmane na vašoj listi u Rimu. Mogli biste započeti dan sa espresom, zatim se rashladiti sa velikom porcijom sladoleda (u osnovi veoma kremastog i ukusnog sladoleda) i na kraju proždreti sveže pečenu pizzu sa tankim testom. Ali da biste zaista doživeli rimske kulinarske užitke, postoje neka druga jela koja biste trebali da potražite. Ako volite slatkiše, potražite maritozzo. Ove tradicionalne mekane kiflice su punjene šlagom i često se jedu za doručak. Za slani zalogaj, vrhunska užina na ulici je supli – pržena loptica od pirinča, obložena prezlom i često punjena sirom.

Istražite parkove

Villa Borghese je najveći javni park Rima. Ovaj predivno dizajnirani zeleni prostor ispunjen je uređenim vrtovima, drvoredima, jezerom za vožnju čamcem, lepim paviljonima i raznovrsnim ukrasnim skulpturama i fontanama. Lutanje kroz ove vrtove je miran (i besplatan!) način da pobegnete od užurbanosti grada, a tu su i atrakcije poput zoološkog vrta koji ima preko 100 godina, kao i nekoliko poznatih umetničkih galerija smeštenih u istorijskim zgradama. Skriveni vrtovi u Vili Sciarra i veliki park u Vili Doria Pamphilj su takođe besplatni za posetu i lako se se može doći do njih iz centra Rima.

Obilazite grad biciklom

rimu

Rimska Apska putanja – Via Appia Antica – jedan je od najstarijih puteva u Rimu i nekada je išao sve do južne Italije. Deo puta još uvek je popločan originalnim kamenjem koje je korišćeno za izgradnju puta. Za fantastičan izlet, iznajmite bicikle i pratite put; proći ćete pored mnogo istorijskih crkava i ruševina, elegantnih čempresa i čak nekoliko katakombi (fascinantnih podzemnih grobnica) koje možete obići, ako se usudite. Ovo je takođe odlična ruta za dugu šetnju i definitivno je vredno obaviti je rano ujutro ili hladnijeg dana.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.