Vоćne pite, poslastice kojima niko ne može odoleti

Voćna pita je kolač koji se pravi sa korom od testa i voćnim filom. Postoje mnoge vrste voćnih pita koje se razlikuju u sastojcima i načinu pripreme. Neki od uobičajenih sastojaka koji se koriste u voćnim pitama uključuju razne vrste voća poput jabuka, jagoda, trešanja, bresaka, krušaka ili borovnica, zatim se dodaju šećer, brašno, puter, jaja, mlečni proizvodi poput mleka ili pavlake, kao i začini poput cimeta ili vanile. Postoje različite tehnike pripreme, a neke od najpopularnijih su pitice sa krckavom koricom od testa, kroasanska testa, pite sa kremom ili cheesecake pite.

Voćna pita sa jabukama

Evo jednostavnog recepta za pitu sa jabukama.

Sastojci:

– 5-6 jabuka

– 1 pakovanje lisnatog testa

– 2 kašike šećera

– 1 kašičica cimeta

– 2 kašike brašna

– 1 jaje

Priprema:

– Zagrejte rernu na 200°C.

– Ogulite i narežite jabuke na tanke kriške.

– U činiji pomešajte šećer, cimet i brašno. Dodajte jabuke i sve dobro promešajte.

– Razvaljajte lisnato testo i stavite ga u kalup za pitu.

– Stavite jabuke na testo i poravnajte.

– Preklopite ivice testa preko jabuka.

– Umutite jaje i premažite testo.

– Pecite u rerni 25-30 minuta, dok testo ne dobije zlatnosmeđu boju.

Dobro bi bilo ostaviti pitu da se ohladi pre nego što je poslužite. Uživajte!

Voćna pita sa višnjama

Evo jedan jednostavan recept za voćnu pitu sa višnjama:

Sastojci za koru:

– 250 g brašna

– 125 g putera

– 50 g šećera u prahu

– 1 jaje

– 1 kašika hladne vode

Sastojci za fil:

– 500 g višanja (sveže ili iz kompota)

– 100 g šećera

– 50 g gustina

– sok od 1/2 limuna

Priprema:

– Uključite rernu na 180°C da se zagreje.

– U posudi pomešajte brašno, puter i šećer u prahu dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i kašiku hladne vode i umesite glatko testo. – Ostavite ga da se odmara u frižideru oko 30 minuta.

– U drugoj posudi pomešajte višnje, šećer, gustin i sok od limuna.

– Izvadite testo iz frižidera i razvucite ga na veličinu oko 30 cm u prečniku. Prebacite ga u pleh za pečenje.

– Rasporedite fil od višanja preko testa.

– Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni 35-40 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-braon boju.

– Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se ohladi pre služenja.

Uživajte!

Voćna pita sa kajsijama

Evo jedan jednostavan recept za voćnu pitu sa kajsijama:

Sastojci:

– 500g kajsija (sveže ili smrznute)

– 100g šećera

– 2 kašike gustina

– 1 kašičica cimeta

– 1/2 kašičice vanila ekstrakta

– 1/4 kašičice soli

– 1 pakovanje gotovih kora za pitu (oko 500g)

– 100g putera, rastopljenog

– 2 kašike brašna

– šećer u prahu za posipanje

Uputstvo:

– Umutite šećer, gustin, cimet, vanila ekstrakt i so u zdjeli. Dodajte kajsije i dobro promešajte.

– Razvaljajte prvu koru za pitu u pleh za pečenje i prelijte sa malo rastopljenog putera.

– Stavite drugu koru preko prve i prelijte sa još malo rastopljenog putera. Ponovite dok ne potrošite sve kore.

– Na vrhu dodajte smesu sa kajsijama, ravnomerno raspoređujući preko svih kora.

– Pospite sa 2 kašike brašna po vrhu voća.

– Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta ili dok korice ne dobiju zlatno smeđu boju.

– Pospite šećerom u prahu po vrhu i poslužite.

Uživajte u vašoj ukusnoj voćnoj piti sa kajsijama!

Voćna pita sa mešanim voćem

Evo jedan jednostavan recept za voćnu pitu sa mešanim voćem:

Sastojci za koru:

– 250 g brašna

– 125 g putera

– 2 žumanca

– 2 kašike šećera

– prstohvat soli

– 2-3 kašike hladne vode

Sastojci za fil:

– 500 g mešanog voća (maline, borovnice, jagode, ribizle, šumsko voće ili šta već imate od voća)

– 3 kašike šećera

– 3 kašike gustina

– 1 kašika limunovog soka

– prstohvat soli

Priprema:

– Pripremite koru. U brašno dodajte šećer, so i puter isečen na kockice. Trljajte sastojke prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte žumanca i zamesite testo, dodavajući po malo hladne vode ako je potrebno. Uvijte testo u foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta.

– Zagrejte rernu na 180°C.

– Isecite voće na manje komade i stavite u činiju. Pomešajte šećer, gustin, limunov sok i prstohvat soli, pa prelijte preko voća i promešajte da se sastojci sjedine.

– Razvucite testo i prebacite u pleh za pitu prečnika oko 22-24 cm. Napravite rubove i probušite viljuškom po sredini. Pecite koru u rerni oko 10 minuta.

– Izvadite koru iz rerne i sipajte fil preko nje. Pecite još 20-25 minuta, dok fil ne postane zlatno-braon boje.

– Izvadite pitu iz rerne i ostavite da se ohladi. Servirajte na sobnoj temperaturi ili ohlađeno sa šlagom ili sladoledom po želji.

Prijatno!

Voćna pita sa južnim voćem

Evo jedan recept za voćnu pitu sa južnim voćem:

Sastojci za koru:

– 2 šolje brašna

– 1 kašičica soli

– 1 kašičica šećera

– 3/4 šolje putera, isečenog na kockice

– 1/4 šolje hladne vode

Sastojci za fil:

– 1 šolja ananasa, iseckanog na kockice

– 1 šolja manga, iseckanog na kockice

– 1 šolja breskve, iseckane na kockice

– 1 šolja nektarine, iseckane na kockice

– 1/2 šolje šećera

– 2 kašike kukuruznog skroba

– 1/4 kašičice cimeta

– Prstohvat soli

Priprema:

– Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

– U činiju pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte puter i izmrvite ga sa brašnom dok ne dobijete mrvice. Dodajte hladnu vodu i umesite testo. Razvijte testo na pobrašnjenoj površini i prebacite ga u pleh za pitu.

– U činiji pomešajte iseckano voće sa šećerom, kukuruznim skrobom, cimetom i solju.

– Prelijte voće preko testa u plehu za pitu.

– Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta, dok kora ne porumeni.

– Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre služenja.

Kako vam se sviđa ovaj egzotični recept?

Key Lime Pie (pita od limuna)

To je tradicionalna pita koja potiče sa Floride u SAD-u, a glavni sastojak je sok od key lime, vrste limuna karakteristične za to područje.

Sastojci za koru:

– 200 g keksa (možete koristiti graham keks ili bilo koji drugi keks po želji)

– 100 g putera

Sastojci za fil:

– 400 g kondenzovanog mleka

– 4 žumanca

– 150 ml soka od key lime (možete koristiti i običan limun ako ne možete pronaći key lime)

– 1 kašičica narendane kore od limuna

– 2 kašičice šećera u prahu

Priprema:

– Keks sameljite u prah i pomešajte sa otopljenim puterom. Smesu utisnite u dno kalupa za pitu (prečnika 22-24 cm) i stavite u frižider dok pripremate fil.

– Umutite žumanca i kondenzovano mleko dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte sok od key lime, narendanu koricu limuna i šećer u prahu, pa sve dobro izmešajte.

– Smesu sipajte preko keksa i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni Celzijusa. Pecite 15-20 minuta dok se fil ne stegne.

– Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se dobro ohladi pre služenja.

Uživajte u ukusnoj i osvežavajućoj key lime piti!

Voćne pite su ukusni i popularni deserti širom sveta, a mogu se praviti sa različitim vrstama voća, testa i dodataka. Pite od jabuka, višanja, kajsija, mešanog voća i drugih vrsta voća su samo neki od najčešćih recepata. Ukoliko želite da eksperimentišete sa novim ukusima, možete pronaći i mnoge neobične i ukusne recepte za pite koje nisu toliko poznate u Srbiji. Bez obzira na to koju vrstu voća koristite, bitno je da pripazite na pripremu testa i vodite računa o vremenu pečenja kako bi vaša pita bila savršeno ukusna.

Koje su vaše omiljene voćne pite? Budite slobodni pa podelite vaše recepte sa nama, rado ćemo ih objaviti kod nas na sajtu (recepti@uraditozasebe.rs).

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.