Veštine koje su vam potrebne da biste postali uticajan nastavnik

Nastavnici imaju ključnu ulogu u inspirisanju svojih učenika, stoga je važno naučiti veštine koje su vam potrebne da postanete uticajan nastavnik.

Oni im pomažu da pronađu svoju strast i razviju ambiciju da postignu velike visine u svom životu. Veliki deo života osobe provodi se u učionici.

Ako ste nastavnik, način na koji se predstavljate je sve što je potrebno da vas škole zaposle.

Koje veštine su vam potrebne da biste privukli njihovu pažnju? U nastavku su neke veštine koje su vam potrebne da postanete vredan dodatak osoblju:


Iskoristite svoju strast

Strast je ono što pokreće svet. Kada visoko cenite svoju profesiju, posvećujete se njoj.

Kao nastavnik, vaš posao je zahtevan, i morate se suočavati sa različitim učenicima sa različitim potrebama. Ako niste spremni da se posvetite ulozi profesionalnog pedagoga, nećete biti inspiracija.

Prilikom nastave, učinite predmet zabavnim i ne držite se tradicionalnih metoda. Pronađite video zapise, uzbudljive animacije, pa čak i napravite prezentacije sa humorom.

Ovi metodi su angažovani i pokazuju koliko zaista brinete o nastavi.

Imate obrazovne kvalifikacije

Diploma osnovnih studija je dovoljna da započnete kao pomoćnik nastavnika. Ali ako zaista želite da budete u centru pažnje, morate raditi na sticanju master diplome.

Online platforme su odličan alat. Lako možete pronaći program koji odgovara vašem tempu. Nakon sticanja master diplome iz obrazovanja, spremni ste da samostalno radite u učionicama.

Inspirativni nastavnici daju primer svojim postupcima. Kada naglasite važnost obrazovanja koristeći sebe kao primer, učenici mogu razmotriti vaše savete.

Takođe pomaže kada steknete višu diplomu. To vas dodatno usavršava kao nastavnika. Imate više uvida u nastavu, uključujući i veću stručnost o predmetu koji vam pomaže da oblikujete svoja predavanja.

Razvijte sebe u lidera

Kao nastavnik, trebali biste preuzeti vođstvo u svojoj učionici. Možete postaviti smernice koje će uticati na njihovo učenje. Kada imate poverenje u svoje veštine, postajete odlična podrška za svoje učenike.

Ako zaostaju, možete im pomoći i čak pokrenuti razgovore sa savetnicima kako biste pružili dodatnu podršku učenicima.

Postanite dobri u multitaskingu

Nastavnici obavljaju mnoge različite zadatke istovremeno. Treba vam poučavanje, pisanje izveštaja, ocenjivanje radova i prisustvovanje sastancima. Iako se čini da je radno opterećenje preveliko, trebate razviti sistem za sebe.

Ovaj sistem treba da vam pomogne da ravnomerno rasporedite svoje vreme između svih svojih odgovornosti. Da biste sebi pomogli, možete preuzeti aplikacije koje će vam slati podsetnike i pomoći vam da navedete sve svoje zadatke za taj dan.

Možete podstaći svoje kolege da postanu vešti u korišćenju tehnologije kako biste mogli obaviti manje razgovore preko aplikacija. Na ovaj način štedite vreme i obezbeđujete da efikasno obavljate sve svoje zadatke.

Nastavnici će uvek imati puno toga da rade u jednom danu, zato se naviknite da razvijate sistem multitaskinga.

Dobro komunicirajte

Nastavnici trebaju biti dobri u komunikaciji. Moraju efikasno prenositi predavanja i istovremeno razgovarati sa učenicima pojedinačno. Potrebno je raditi na svojoj retoričnosti.

Kada razgovarate sa učenicima, važno je da vaš ton bude prijateljski, ne sramoteći ih zbog traženja pomoći. Trebate znati kako komunicirati zadatke i raspravljati o bitnim detaljima rada koji dodeljujete. Kao nastavnik, možete se susresti i sa roditeljima. Trebate znati kako uključiti roditelje u razgovor o svom detetu na način koji će roditelje podstaći na aktivno uključivanje.

Komunikacija se takođe odnosi na razgovor sa kolegama i drugim zaposlenima u školi. Trebate znati kako voditi razgovor i obavljati diskusije tokom sastanaka kako biste iz svakog razgovora izvukli najbolje.

Plodni sastanci čine razliku u školskom okruženju.

Budite prilagodljivi

Neće sve ići po planu. Možda će biti odsutnih učenika, predavanje će trajati duže nego što ste planirali ili će nastavnik biti odsutan.

U svim tim situacijama, trebate pokazati prilagodljivost. Trebate imati sve resurse koji će vam olakšati rad. Ako vam je potrebno da pokrijete za drugog nastavnika, možete jednostavno pristupiti svom laptopu i održati predavanje.

Ako je učenik odsutan, možete poslati brzi e-mail da saznate razlog odsustva i poslati mu rad. Kada predavanje traje predugo, pobrinite se da promenite raspored budućih predavanja. Možete se suočiti samo sa nekoliko scenarija kao nastavnik.

Priprema je ključna; pomaže vam da se brzo prilagodite bez problema.

Nemojte se plašiti kreativnosti

Nastavni planovi su često rigidni. Kao nastavnik, možete promeniti stavove učenika prema njihovim lekcijama. One zahtevaju veliku pažnju za detalje i mogu postati dosadne učenicima.

Nemojte se ustručavati da koristite svoju kreativnu stranu kako biste osmislili predavanje. Ako poznajete primere iz stvarnog života koji se odnose na predmet, iskoristite ih.

To čini zanimljivu priču i oduševljava učenike da se povežu s temom. Ako poznajete smešne reference iz pop kulture, sporta ili čak filmova, koristite ih.

Možete čak podstaći učenike da podele ono što znaju o temi kako biste započeli razgovor. Sve dok se držite osnova nastavnog plana, način na koji prezentujete gradivo je manje bitan.

Takođe je važno da se učenici sećaju kreativnih nastavnika. Na kraju krajeva, kada činite predmet zanimljivim, pomažete im da bolje uče.


Zaključak

Nastavnici su oslonac našeg društva. Oni obrazuju, usmeravaju i ohrabruju učenike koji će uskoro pokretati točkove napredne ekonomije.

Međutim, postati inspiracija zahteva određene veštine. Možete ih lako steknuti kroz posvećenost svom pozivu. Vaša strast, kreativnost i marljivost trebaju da zablistaju.

Istaknite se kao vođa putem efektivne komunikacije i multitaskinga kako biste ispoštovali rokove. Takođe, postanite prilagodljivi, kako biste znali kako da se nosite sa situacijom bez obzira na prepreku sa kojom se vaša škola suočava.

Kada ovi faktori rade ujedinjeno, postajete najmemorabilniji nastavnik.

Ostavite komentar