Top 15 najzdravijih zelenih povrća koje trebate da konzumirate

Da li znate da je tamnozeleno povrće odlično za naše zdravlje? Iako se obično ne ceni zbog ukusa, ovo povrće je bogato zdravim sastojcima koji će vas održati zdravim i fit. Mnoge od ovih vrsta povrća je lako uzgajati, tako da možete zapravo imati svoju berbu u kuhinji. To je ono što čini ove sjajne plodove tako neodoljivim. Međutim, ako niste baštovan ili nemate interesovanje za gajenje sopstvene hrane, možete ih kupiti sveže na seljačkim pijacama. Prema istraživanjima, lisnato zeleno povrće je neka od najzdravijih namirnica koje možete jesti, ali mnogi od nas se ne raduju pripremanju ovih povrća. Postoji mnogo zdravstvenih prednosti konzumiranja zelenog povrća, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka. Takođe je niskokalorično, ali izuzetno bogato važnim vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.

Kelj

Ovo povrće je definitivno jedno od najzdravijih zelenih povrća, ali zbog svog gorkog ukusa možda nije za svakog potrošača. Međutim, kelj sadrži mnogo hranljivih sastojaka, uključujući vitamine A, K i C, kao i kalcijum. Možete ga blanširati i pripremiti ukusnu salatu.

Raštan

Ove listove možete jesti sirove ili kuvane, u kombinaciji sa drugim povrćem imaju odličan ukus. Raštan je bogat vitaminima C, A, K, magnezijumom i kalcijumom. To je jedno od najboljih povrća koje biste trebali da jedete češće.

Spanać

Jedno od najsvestranijih povrća, spanać možete jesti sirov u salatama ili kuvan sa drugim sastojcima, uključujući meso i umake. Spanać je poznat po visokom sadržaju gvožđa, što je važan nutrijent za trudnice, ali sadrži i vitamin A i folnu kiselinu.

Švajcarski mangold

Švajcarski mangold je još jedna vrsta najzdravijeg zelenog povrća koje sadrži visok nivo vitamina kao što su A, K i C. Studije pokazuju da švajcarski mangold može pomoći u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti. To je jedno od najboljih povrća za dijetu.

Rimska salata

Ako ne volite zeleno povrće, verovatno je zato što još niste probali rimsku salatu. Ovo lisnato povrće ima hrskavu teksturu i sladak ukus. Rimska salata sadrži kalcijum, folnu kiselinu i vitamine A, C i K.

Avokado

Iznenađeni? Ovaj plod je tehnički povrće i može biti izuzetno ukusan kada se pretvori u gvakamole ili druge jela. Avokado je bogat folnom kiselinom, kalijumom i vitaminom K, kao i nekoliko zdravih masti koje promovišu zdravlje srca. Takođe je jedan od najboljih voća i povrća koje biste trebali jesti svakodnevno.

Boranija

Boranija je odlična pečena ili kuvana i začinjena solju i biberom. Izuzetno je bogata vitaminom C, kao i kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Možete je dodati u salate, kao prilog omiljenom odrezku, pa čak i kao pire.

Krastavci

povrće

Ovo je jedno od najzdravijih zelenih povrća koje možete jesti sirovo ili pripremiti u salatu. Kožica krastavca sadrži silicijum, koji je pokazan da poboljšava zdravlje kože i sprečava bore. Probali ste li ikad smuti sa krastavcem? Verujte nam, propuštate ukus i zdravlje.

Špargla

Ovo povrće je savršeno za letnju salatu. Špargla je puna antioksidanasa i vitamina A. Takođe sadrži nekoliko B-kompleks vitamina koji su pokazani da smanjuju rizik od raka.

Grašak

povrće

Grašak možete jesti sirov, kuvan ili pasiran u čorbu, gulaš ili paprikaš. Izuzetno je bogat antioksidansima, vitaminima A i C, kao i gvožđem. Ukusan i brz obrok ako kasnite sa posla i ne želite da naručujete picu.

Bok čoi

povrće

Bok čoi, takođe poznat kao kineski kupus, je lisnato povrće koje se može koristiti u prženju ili drugim jelima. Važno je da ovaj tip zelenog povrća kuvate na pari samo nekoliko minuta jer sadrži vitamin K koji može lako biti uništen toplotom.

Kupus

povrće

Ovo povrće je izuzetno važno za prevenciju bolesti jer sadrži vitamin C, folnu kiselinu i minerale poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Takođe je odlično za mršavljenje. Pomaže u mršavljenju takođe, jer možete konzumirati čorbu od kupusa i izgubiti kilograme za nekoliko nedelja.

Zelena salata

Postoji mnogo različitih vrsta zelene salate, uključujući rimsku salatu i crveni list, da pomenemo samo neke. Sve vrste su bogate vitaminom A i folnom kiselinom. Ovo je jedno od najzdravijih zelenih povrća.

Brokoli

povrće

Još jedno odlično zeleno povrće koje možete probati ovog leta je brokoli, koji se može jesti sirov, kuvan ili pripremljen u jela poput supa i variva. Prema istraživanjima, brokoli sadrži glukorafanin koji može pomoći u borbi protiv određenih vrsta raka, poboljšava zdravlje kože i jača imunitet.

Keleraba

povrće

Poslednje, ali ne i manje važno, zdravo povrće na našoj listi. Ovo povrće ima hrskavu teksturu sličnu vodenom kestenu ali ima slađi ukus. Keleraba je odličan izvor vitamina C i vlakana. Ali to je neobično povrće koje mnogi ljudi ne poznaju.

Možda nećete moći da nabavite svako od ovih 15 najzdravijih povrća, ali svakako možete probati priličan broj njih.

Ostavite komentar