Da li je pirinač neophodan za vaše zdravlje?

Pirinač se klasifikuje kao Oryza sativa (azijska riža) i Oryza glaberrima (afrička riža). To je seme koje potiče od vrste trave Oryza. Riža se konzumira širom sveta i omiljena je poslastica za većinu ljudi. Ali kako je riža neophodna za vaše zdravlje?

Generalno, riža se priprema kuvanjem i može se konzumirati sama ili u kombinaciji sa raznim jelima kao što su glavna jela, supe i prilozi. Sadrži različite esencijalne hranljive sastojke koji su korisni za vaše zdravlje. Nutrijenti u riži uključuju tiamin, energiju, ugljene hidrate, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe i vitamin E. Ali da li riža ima neke zdravstvene koristi?

Šta je riža?

Riža je žitarica koja se jede u različitim zemljama i koristi kao osnovna hrana u drugim kulturama. Postoji nekoliko vrsta riže koja se konzumira širom sveta, ali najpopularnije su bela i smeđa riža. Da biste bili upoznati sa različitim vrstama riže, treba da razumete osnove. Cela zrna riže sadrže 3 glavne komponente i obuhvataju:

Bran

Jestiv spoljni tvrdi sloj zrna. Štiti unutrašnji deo semena. Sadrži dijetalna vlakna, minerale, nekoliko vitamina, nekoliko ugljenih hidrata i antioksidanse.

Endosperm

Najveći deo semena koji se uglavnom konzumira. Deluje kao posrednik za prenos hranljivih materija između vegetativnih tkiva i embriona.

Klicа

Deo pirinča koji mu daje boju. Bogat je vitaminom B, proteinima, mineralima, antioksidansima, mastima, ugljenim hidratima i drugim biljnim jedinjenjima.

Vrste pirinča

Pirinač je najčešće konzumirana hrana širom sveta. Stoga postoji nekoliko vrsta: jasmin pirinač, smeđi pirinač, dugački beli pirinač, lepljivi pirinač, crveni teretni pirinač, basmati pirinač i Arborio pirinač.

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je vrsta integralnog zrna iz kojeg je uklonjen spoljni deo poznat kao ljuska. Bogat je dijetalnim vlaknima, magnezijumom, kalorijama, ugljenim hidratima, mastima, proteinima, tiaminom, niacinom i piridoksinom. Ovi hranljivi sastojci igraju veoma važnu ulogu u vašem zdravlju.

Crni pirinač

Kada se skuva, ima crnu boju koja prelazi u ljubičastu i izuzetno je bogat antioksidansima, vitaminom E, riboflavinom, niacinom, natrijumom, holesterolom, vlaknima, mastima, proteinima i kalorijama. Antioksidansi i antiinflamatorna svojstva crnog pirinča sadrže antocijanin, jedinjenje koje štiti ćelije od oštećenja.

Crveni pirinač

Crveni pirinač je pigmentiran i sadrži razne hranljive sastojke i biljna jedinjenja. Bogat je antioksidansima poput apigenina, miricetina, antocijanina i kvercetina. Prisustvo ovih antioksidanata i antiinflamatornih svojstava čini ga dobrom opcijom za borbu protiv oksidativnog stresa na koži.

Beli pirinač

Beli pirinač ne sadrži spoljni deo (ljusku), klicu i mekinje, što rezultira manjim sadržajem hranljivih sastojaka. Takođe sadrži manje proteina, antioksidanasa, vlakana, vitamina i mineralnih jona.

Koristi pirinča za vaše zdravlje

Pirinač sadrži razne hranljive sastojke koji mogu imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje. Pacijenti konzumiraju pirinač jer može smanjiti rizik od različitih zdravstvenih problema. Evo nekih od koristi koje pirinač pruža vašem zdravlju.

Smeđi pirinač smanjuje rizik od gojaznosti

Smeđi pirinač sadrži više vlakana. Vlakna vas duže drže sitima, dok unosite manje kalorija. Stoga, više masti se pretvara u kalorije koje snabdevaju energijom vaše telo, smanjujući gojaznost. Osim toga, pirinač sadrži manje holesterola, masti i natrijuma. Konzumacija pirinča unosite manje tih jedinjenja, što rezultira dobijanjem na težini kada se unosi u prekomernim količinama.

Sprečava rizik od raka

Smeđi pirinač sadrži bioaktivna jedinjenja poput fitinske kiseline, vitamina E, γ-aminobutirne kiseline, fenola i γ-orizanola. Ova jedinjenja deluju kao antikancerogeni; stimulišu telo da otpušta više rezolvinskih supstanci koje se veruje da mogu ubiti ćelije raka i sprečiti njihov razvoj.

Proizvodnja energije u telu

Pirinač je bogat ugljenim hidratima, vlaknima i mineralom poznatim kao mangan. Joni mangana deluju kao katalizatori enzima tokom procesa razgradnje ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati se polako metaboliziraju u vašem telu kako bi oslobodili energiju. S druge strane, vlakna vas čine sitima, što dovodi do smanjenog unosa kalorija, a višak masti se pretvara u energiju koja pokreće telo.

Smanjenje visokog krvnog pritiska

Osobe sa visokim krvnim pritiskom i hipertenzijom savetuje se da ne unose više natrijuma. Natrijum povećava stres i naprezanje na venama kardiovaskularnog sistema, što dovodi do visokog krvnog pritiska i hipertenzije, a time i povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara i ateroskleroze.

Poboljšava sistem za varenje i diuretski sistem tela

Ljuska sadrži celulozu, lignin i hemocelulozu koje se smatraju lekovitim za dizenteriju. Osim toga, pirinač deluje kao prirodni diuretik; visok sadržaj vlakana u pirinču upija višak vode, olakšava prolaz stolice kroz digestivni trakt i eliminiše ih kao otpadne proizvode. Ovaj proces poboljšava zatvor i sistem za varenje.

Prevencija sindroma iritabilnog creva

Rezistentni skrob u pirinču stiže u creva nesvaren, stvarajući prijateljske bakterije koje pomažu normalnu crevnu aktivnost. Ove bakterije mogu pomoći u poboljšanju glikemijske kontrole, čime se sprečava sindrom iritabilnog creva.

Prevencija hroničnog zatvora

Nerastvorljiva vlakna u pirinču dodaju obim stolici tako što je omekšavaju i pomažu hrani da brže prođe kroz digestivni trakt. Međutim, preporučuje se unošenje više vode kako bi se vlakna efikasnije koristila u slučaju zatvora.

Nuspojave pirinča na vaše zdravlje

On ima nekoliko zdravstvenih koristi i njegova konzumacija je sigurna, prekomerno konzumiranje pirinča, kao što je beli pirinač, može rezultirati visokim rizikom od pojave zdravstvenih efekata. Evo nekih od nuspojava na zdravlje:

Visoki rizici od raka

Većina vrsta pirinča ima visok nivo arsenskih kiselina. Visok unos arsenskih kiselina je toksičan za vaše zdravlje i može dovesti do rizika od raka.

Visok rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

Nivo arsenskih kiselina se povećava prilikom kuvanja pirinča. Visok unos arsenskih kiselina dovodi do zadebljanja glavne komore srca, što rezultira oticanjem arterija i uzrokuje srčane bolesti.

Zaključak

Pirinač je bogat hranljivim sastojcima i biljnim jedinjenjima koja su važna za vaše zdravlje. Visoka konzumacija pirinča može pomoći u smanjenju zdravstvenih problema kao što su dijabetes tipa 2, holesterol, visok krvni pritisak i rizici od srčanih bolesti. Međutim, visok unos pirinča koji sadrži arsen može dovesti do zdravstvenih problema. Stoga, kako biste izbegli visok unos arsena, jedite različite vrste pirinča sa niskim nivoom arsena.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.