Sve o pačijim jajima – ukusno i korisno

Glavni proizvodi od peradi uključuju piletinu, meso od ćurke i kokošija jaja. Nedavno se grupi pridružila i patka, a jaja od patke postala su traženi proizvod u većini restorana i domova.

Ako volite jaja, vreme je da istražite više i isprobate uzbudljive opcije poput recepata sa jajima od pataka. Jaja su odličan doručak, a jaja od pataka mogu biti neverovatna zamena za obična jaja kokoške. Možete kuvati jaje od patke na isti način kao i jaje od kokoške. Možete ga kuvati u vodi, kuvati ili pržiti kako biste uživali u ukusnom obroku. Šta ako niste ljubitelj patke i bojite se da će jaje od patke biti razočaranje? Evo svih informacija koje trebate znati o jajima od pataka.

Kako izgleda jaje od patke?

Ljuska jajeta od patke može biti različitih boja, što zavisi od rase ptice. Uobičajene varijacije uključuju belu, svetlozelenu, različite nijanse sive, crnu i smeđu boju. Međutim, boja ljuske jajeta nema uticaja na ukus ili bilo koje druge karakteristike jajeta. Fokusirajući se na ljusku, jedna od najuočljivijih karakteristika je njen deblji sloj u poređenju sa ljuskom jajeta kokoške. Primetićete da je za lomljenje ljuske jajeta od patke potrebna veća sila nego što je obično potrebna kod drugih vrsta jaja. Takođe, žumance je veće, a belance je izrazito prozirnije nego što ste navikli.

Koje su opšte nutritivne činjenice o jajima od pataka?

Jaje težine 70 grama sadrži:

 • Kalorije: 130
 • Holesterol: 619mg
 • Ukupna mast: 10g
 • Ukupni ugljeni hidrati: 1g
 • Proteini: 9g
 • Natrijum: 102mg

Da li pačija jaja sadrže neke hranljive materije?

Ova sekcija ne sme da nedostaje u ovom članku. Inače, ako ne bismo uključili ove informacije, bilo bi teško ubediti protivnike jaja od pataka zašto bi trebali razmotriti ovaj neverovatan proizvod. Nekoliko stručnjaka za ishranu tvrdi da jaja od pataka sadrže dvostruko više hranljivih materija u odnosu na jaja kokoške. Što se tiče nutritivne vrednosti koju ćete dobiti iz jajeta od patke, sve zavisi od toga čime se ptica hrani. Kvalitetna hrana za patke kao što su trava, spanać i alge pružiće vam bogate hranljive materije. Iz tog razloga, jaja od patke sa domaćinstva deluju zdravije od onih kupljenih u prodavnici. S tim u vezi, jaje od patke sa ishranom koja se razlikuje verovatno će biti zdravije od jajeta od patke koja se hrani jednolično.

Zašto supačija jaja bolja od jaja kokoške?

Iako su jaja kokoške popularnija od jaja pataka, većina ljudi koji su probali jaja od pataka daje im prednost u odnosu na jaja kokoške. Moguće je da se nakon što probate jaja od pataka nikada nećete vratiti na jaja kokoške. U nastavku ćemo objasniti koje su prednosti pačijih jaja.

Pačija jaja imaju duži rok trajanja

Jaja od pataka prirodno su deblja od drugih vrsta jaja. Unutrašnja opna jajeta takođe je gušća, što ih čini svežijim tokom dužeg vremenskog perioda. Za razliku od jaja kokoške, jaja od pataka manje se lome nakon slučajnog pada.

Pačija jaja su kremastija

Ova kvaliteta je impresivna samo osobama koje vole kremasta jaja. Zahvaljujući većem žumancu i većem sadržaju masti, ukus im je manje vodenast i mnogo kremastiji u odnosu na jaja kokoške. Stoga, možete pripremiti bolje prženo jaje koristeći jaje od patke nego jaje od kokoške.

Pačija jaja imaju više proteina

Jaja od pataka sadrže oko 30% više proteina od jaja kokoške. Ova vrsta proteina je jedinstvena i zdravija, što je bezbedno za osobe koje su alergične na jaja kokoške.

Pačija jaja su hranljivija

U poređenju sa jajima kokoške, jaja od pataka sadrže veću količinu hranljivih materija. Ptice koje se hrane raznovrsnim pašnjacima snesu jaja koja sadrže veću količinu i kvalitet hranljivih materija. Ako konzumirate jaja od pataka, dobićete više vitamina D, A, masnih kiselina, folne kiseline, gvožđa i holina.

Jaja od pataka su bolji sastojci za pečenje jer imaju više proteina i masti, a manje vode. Takođe, imaju bolji odnos žumanceta i belanca od jaja kokoške. Stoga, korišćenje jaja od pataka daće vam vazdušastije kolače, lakši hleb i ukusnije kekse. Kao i jaja kokoške, jaja od pataka takođe imaju mnogo namena u kulinarstvu. Pazite da ih ne prekuvate, jer to smanjuje neke od njihovih hranljivih materija i razblažuje njihov ukus.

Patke nose jaja tokom cele godine

Patke imaju bolju sposobnost snesenja jaja od kokošaka. Bez obzira na sušna razdoblja ili kišne dane, ova ptica će uvek imati stimulisane jajnike i snositi jaja. Time se smanjuje razočaranje ljubitelja jaja. Neće biti potrebno čekati određene mesece da biste pržili jaje!

Patke zahtevaju manje održavanja i imaju nižu stopu smrtnosti

Pitajte bilo kojeg farmera kokošaka i primetite koliko je teško održavati kokoške. Održavanje kokošaka je teže zbog visoke stope smrtnosti uzrokovane spoljnim uslovima poput Marekovih bolesti, kokcidioze i ptičjeg gripa. Patke su otpornije na visoke temperature, generalno zdravije i manje podložne parazitima. Takođe, briga o njima, hrana i opšte održavanje zahtevaju manji napor.

Šta možete uraditi sa jajetom od patke? Način pripreme jajeta od kokoške isti je kao i priprema jajeta od patke. Budite pažljivi prilikom prženja jer imaju nizak sadržaj vode, a prekuvanje će rezultirati gumastim jajetom. Verujte nam, nećete uživati u takvom prženom jajetu. Najbolji način upotrebe jaja od patke je sa:

 • Hlebom
 • Omleti
 • Kolači i peciva
 • Puding i kremovi
 • Uz šunku,
 • Uz losos ili krompir

Zaključak

Šta vas je impresioniralo kod jaja od pataka na osnovu pruženih informacija? Da li je to ukus, izgled ljuske jajeta od patke ili sve što je pomenuto? Ako vam reči nisu dovoljne da vas ubede, zaista biste trebali probati jaja od pataka. S obzirom na njihovu hranljivu vrednost i razne kulinarstvo mogućnosti, jaja od pataka postaju sve popularnija alternativa jajima kokoške.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.