Kvalitet govedine – kakvo meso treba izabrati?

Kvalitet govedine u mnogome zavisi od načina na koji su se životinje hranile. Govedina nastala od životinja hranjenim travom ima veći udeo masnoće među mišićnim vlaknima u odnosu na govedinu nastalu od životinja hranjenim kukuruzom. Ima slađi ukus i zdravija je za vas. Studije pokazuju da krave hranjene kukuruzom imaju veću verovatnoću da proizvedu manje masne odrezke i meso. Međutim, potrošači uvek treba da provere deklaracije kako bi videli koju vrstu govedine jedu. Postoje mnoge razlike između goveda hranjenih zrnjem i goveda hranjenih travom, pa treba pročitati sastav i odabrati onu koja najbolje odgovara vašem ukusu.

Bez antibiotika

Slika srećne krave je dobar znak. Ovaj tip krave verovatno nije zaražen antibioticima koji su česti u hrani za stoku. Osim toga, govedina sa više omega-3 masnih kiselina je hranljivija. Za uravnoteženu ishranu, trava bi trebala da bude bar 50% ishrane. Govedina od krava koje su se hranile travom je zdravija za životnu sredinu i ljudsko zdravlje u poređenju sa govedinom hranjenom kukuruzom.

Različiti ukusi

Govedina od krava hranjenim travom ima puterast ukus i blagu teksturu. Ona ima niži sadržaj masti u odnosu na govedinu od krava hranjenih kukuruzom. Takođe se lakše sprema. Ako vas brinu aditivi u govedini, potražite varijante bez hormona i antibiotika. Kada je u pitanju priprema govedine, važe osnovna pravila kuvanja. Uvek treba dobro začiniti meso pre kuvanja, ostaviti ga da odstoji barem 15 minuta i pobrinuti se da se debeli odresci dobro ispeku na roštilju.

Izvor masnih kiselina

Kvalitet govedine se razlikuje kod krava hranjenim kukuruzom jer imaju bolji izvor omega-3 masnih kiselina u odnosu na govedinu od krava hranjenim travom. Takođe je mnogo mršavija od govedine hranjene , pa je manje hranljiva od govedine od kukuruzno hranjenih krava. Važno je zapamtiti da su obe vrste govedine bogate antioksidansima i dobrim mastima, pa uvek treba pažljivo pročitati deklaracije i uporediti razlike među njima.

Ishrana kao prevencija svih bolesti

Ako vas brinu sastojci mesa, razmotrite njegovu nutritivnu vrednost. Govedina od travno hranjenih krava sadrži više omega-3 masnih kiselina. Ima manje masti od govedine hranjene kukuruzom, ali je i zdravija za Vas. Zato se možete osećati dobro kada jedete govedinu koja je uzgajana na travnatom pašnjaku.

Manje masnoće

S druge strane, krave hranjene kukuruzom se hrane isključivo kukuruzom. Ova ishrana, bogata omega-3 masnim kiselinama, ima manje masti od govedine od travno hranjenih krava. Krave hranjene travom ne dobijaju toliko hranjivih materija iz trave koliko iz kukuruza. Takođe, one imaju manje ukusa i ali i manje masnoće. Zato su često jeftinije.

Finalna razmatranja

Razlika između govedine od krava hranjenim travom i onih hranjenim kukuruzom je značajna jer je prva skuplja i ne može se gajiti u svim delovima zemlje. Zbog toga što je skuplja, možda nije dostupna svima. Ipak, goveda hranjena travom je bolji izbor ako brinete o životnoj sredini. Možete čak i uporediti ove dve vrste mesa tako što ćete ih probati zajedno.

Ostavite komentar