Šta uraditi kada se vaša ćerka prvi put zaljubi?

Zaljubljivanje može biti naglo, ili može biti polako i postepeno, kao što su mnogi parovi izvestili, koji su započeli svoje bračne živote sa dogovorenim venčanjem.

Naglo izbijanje privlačnosti, a zatim opsesivno razmišljanje koje prati to, o tome govorim. Ima li iko ko tamo nije bio? Sigurno, većina nas može da se seti prvog puta kada nas je obuzela nekontrolisana privlačnost. Prva ljubav može da se desi ranije nego što većina roditelja misli. Može se dogoditi već sa pet godina, bar tako tvrdi nekoliko žena koje su mi se obratile.

Što se mene tiče, zaljubila sam se u dečka sa devet godina. Naravno, nisam s njim otrčala ka zalasku sunca. U stvari, verovatno nije bio ni svestan moje strasti. Trajala je tri godine, mada sam već u trećoj godini skoro odustala i prestala da razmišljam o njemu. Činjenica da sam porasla više od njega nije ni pomogla.

Kakav savet imam za ukusnu dilemu zaljubljivanja? Da li treba samo reći, uživajte? To zavisi. Ako ste u dobi za izlaske i osećanja su uzvraćena, onda možete nastaviti. Rekla bih, s oprezom.

Zašto s oprezom? Jednostavno zato što naš biološki odgovor koji nazivamo ‘zaljubljivanje’ dolazi kao normalna funkcija opstanka. Sredstva koja se koriste da bi se izazvala osećanja zaljubljenosti možda nisu najmudriji delovi nas.

Osećaj koji se budi između našeg uma i naših nižih delova je divan, ali verovatno nema mnogo sposobnosti za razmišljanje na višem nivou.

Istina je da moramo biti pametni kada se zaljubljujemo. Inače, može nas odvesti na pogrešna mesta.

zaljubljivanje

Nemojte se sprdati s njom

Slušajte, budite saosećajni i podelite neka od svojih ranijih iskustava, čak i neke od svojih ranih avantura. To što ste iskreni će joj mnogo pomoći.

Podstičite je da ostane angažovana u školskom radu, hobijima, sportovima i drugim aktivnostima

Ovo je vreme njenog života da razvija talente i veštine koje vode ka uspešnoj karijeri i mogućnosti da bude finansijski nezavisna ako tako odluči.

Dopustite joj da ih upozna

Ako je prikladno da provodi vreme s detetom u koje je zaljubljena, podstaknite je da ih pozove kod kuće.

Podstaknite je da ne žuri u potpunu romansu

Upoznajte osobu koja joj se sviđa malo bolje, kao i njene prijatelje, hobije, vrednosti, itd.

Preporučite im da rade razne stvari zajedno

Neka neke aktivnosti odabere vaša kćerka, a neke njen dečko, i vidite kako se i ona i on osećaju povodom toga.

Recite joj da pazi na prevaru

Ne mora da bude detektiv, ali treba da bude oprezna. Ljudi nisu uvek onakvi kakvim se predstavljaju.

Ako se stalno zaljubljuje, ohrabrite je da ide napred šta god to značilo za nju

Neka shvati da prvi talasi zaljubljenosti dolaze zbog biologije i da će se s vremenom smiriti. Ono što će joj ostati može biti prava privlačnost, deljenje vrednosti, deljenje interesa, deljenje ciljeva i želja. Ako je to slučaj, trebala bi nastaviti sa svom uzbuđenošću, zabavom i planiranjem koje partnerstvo zahteva.

Ako nije sigurna i osećaj nije pravi, onda je svakako ohrabrite da prekine vezu

Zaljubljivanje je samo jedna faza bivanja s pravom osobom. Povodom mene, zaljubila sam se sa 11 godina i zaljubila u nekoga drugog sa 13 godina. Oh, a zatim sam se zaljubila u nekoga drugog sa 14 godina. Oh, a onda… sa 23 godine kada sam osetila prava osećanja i pogodite šta? Udala sam se. Srećno. Sva ova biologija je s nama već mnogo godina. Pomaže nam da se upoznajemo, podižemo decu i imamo veze, ali nije savršena. Ipak, sasvim je dobra!! Srećno zaljubljivanje!

Ostavite komentar