Smanjivanje bora, tamnih fleka i opuštene kože je na samo korak od posete dermatologu

Mnoge žene žele kožu koja izgleda mlađe,bez bora ali ne znaju odakle da počnu. Medicinska sestra Barb Dehn nudi savete o mogućnostima za odabir tretmana koji je pravi za vas.


Da li izbegavate pogled u ogledalo zbog bora, dubokih brazda i nabora, tamnih fleka i oštećenja od sunca? Ako je tako, niste sami. Nakon što pređemo četrdesetu, osoba koja nam se vraća u ogledalu može izgledati kao naše pravo godine, ali ne odražava ono što osećamo iznutra – obično 10 do 15 godina mlađe.

Krivicu za to možemo pripisati smanjenju nivoa estrogena. Da, estrogen pomaže očuvanju kolagena u koži i zglobovima.

Svi želimo izgledati mlađe, ali ne želimo da izgledamo kao da smo imali očigledne zahvate. Većina nas želi izgledati bolje i odmornije i ostaviti sve u nedoumici o našoj tajni večne mladosti.

Smanjivanje bora, tamnih fleka i opuštene kože je samo korak do posete dermatologu. Evo mog saveta: Razmislite o srednjem putu – dovoljno, ne previše i ne premalo.

Ključna pitanja

Postoje dva glavna pitanja koja trebate sebi postaviti kako biste odlučili šta želite da promenite:

  • Šta želim da promenim na svom izgledu?
  • Koliki mi je budžet?

Za bore

Postoje injekcije botulinum toksina (Botox i Dysport) koje zamrzavaju mišiće lica kako bi sprečile pogoršanje bora. Ako se koriste kontinuirano, duboke brazde i fine linije će postepeno se popuniti i manje će biti vidljive.

Ove injekcije mogu tretirati fine i duboke linije na čelu koje nas čine konstantno zabrinutima ili ljutima. To je odličan tretman za linije između obrva koje izražavaju bes čak i kada smo opušteni. Injekcije takođe pomažu kod smejnih linija između uglova očiju i linije kose. U malim količinama su čak efikasne i za fine linije na gornjoj usni.

Injekcije obično traju od tri do šest meseci, u zavisnosti od reakcije organizma na injekcije.

Cena se kreće od 300 do 750 dolara po mestu koje se injektuje. Nema vremena oporavka nakon ovih injekcija.

Osim tretiranja bora, ove injekcije se mogu koristiti na čelu kako bi se sprečile migrene i glavobolje.

Za dublje brazde

Punjači i određeni vrste laserskih tretmana s pulsima ili prekidima rada daju dobre rezultate.

Evo mog saveta: Bez obzira na sve, molim vas NE koristite trajne punjače. Oni se ne razlažu tokom vremena i mogu ostaviti velike i male izbočine na koži, stvarajući neujednačen izgled. Punjači koji se vremenom razlažu su injekcije koje se apsorbuju nakon nekoliko meseci i popunjavaju dublje brazde. Nema vremena oporavka i rezultati su odmah vidljivi.

Cena varira od 500 do 1.500 dolara, u zavisnosti od broja područja koje se tretiraju.

Za dugotrajniji rezultat, dobro funkcionišu laserski tretmani. Oni uklanjaju površinski sloj kože, čime se postiže glađi izgled. Za to će vam biti potrebna jedna nedelja vremena za oporavak, kada će koža postati crvena i površinski sloj će se peruti, otkrivajući mnogo mekši i glađi izgled.

Cena varira od 3.000 do 5.000 dolara.

Za obostrane rezultate, preporučuje se kontinuirana mikrodermoabrazija svaka dva do tri meseca i redovna upotreba zaštitnog faktora za sunce.

Za tamne fleke i oštećenje od sunca

Postoje razne kreme koje sadrže hidrokinon, a koje pomažu u posvetljivanju kože tokom vremena. Kreme sa retinolom takođe pomažu koži da se obnavlja ili eksfolira, postepeno smanjujući vidljivost tamnih fleka. Cena varira od 100 do 200 dolara po tubi, koja može trajati od jednog do tri meseca.

Laserski tretmani s pulsnim svetlom i hemijski pilingi rade istu stvar i veoma su efikasni. Oni pomažu u uklanjanju površinskog sloja kože na kojem se nalaze tamne fleke. To dovodi do glađe, svetlije boje kože. Za to će biti potrebna najmanje jedna nedelja vremena oporavka.

Cena varira od 1.800 do 5.000 dolara.

Za oba tretmana, rezultati se poboljšavaju kontinuiranom mikrodermoabrazijom svaka dva do tri meseca i redovnom upotrebom zaštitnog faktora za sunce.

Vreme oporavka

Važno je biti realističan u vezi vremena oporavka nakon laserskih ili hemijskih pilinga.

Pre oko dve godine sam imala TCA hemijski piling kako bih sprečila da se neke od mojih tamnih fleka pretvore u kancerogene. Vreme oporavka nije bilo ono što sam očekivala. Nakon dva dana, moja koža postala je toliko zategnuta da je počela da puca. Bila je veoma crvena i ljuštila se u malim i većim komadićima. Kada je prijateljica neočekivano došla kod mene i videla me, rasplakala se.

Nisam se osećala prijatno da izađem iz kuće oko pet dana. Prednost je bila da je nakon što se koža izlečila, moje lice izgledalo i još uvek izgleda mlađe godinama.

Da, preporučila bih to, ali budite svesni sporednih efekata.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.