Kako se otarasiti dlačica na licu?

Da li ste se nedavno pogledali u ogledalo i primetili neke dlačice na licu koje ranije niste videli? Ili možda ona jedna uporna dlačica na bradi sada postala pet upornih dlačica? Kako starimo, hormonalne promene mogu uzrokovati rast dlačica na područjima poput gornje usne, brade i linije vilice.

Čak 1 od 10 žena će razviti hirsutizam, stanje koje rezultira prekomernim rastom tamnih ili grubih dlačica na licu, leđima ili grudima. Većinu vremena, dlačice na licu su samo kozmetički problem, ali ako odjednom primetite da imate više ili tamnije dlačice na licu, trebali biste se obratiti svom zdravstvenom radniku. Dobra vest je da se nepoželjne dlačice na licu lako mogu ukloniti, i postoji nekoliko sigurnih opcija koje žene mogu odabrati.

Evo šta trebate znati o različitim načinima uklanjanja nepoželjnih dlačica na licu.

Kako funkcioniše depilacija voskom dlačica na licu?

Depilacija voskom podrazumeva nanošenje tvrdog ili mekog voska na kožu radi uklanjanja dlačica iz folikula. Mekim voskom se nanosi traka preko dlačica, a zatim se brzo odlepljuje, odnoseći dlačice sa sobom. Tvrdi vosak se samostalno lepi za dlaku i nanosi se bez trake, a zatim se ručno uklanja. Obe metode omogućavaju kozmetičaru da nanese vosak na određene delove koje želi da ukloni, umesto na šire područje. Dlačice moraju biti između četvrtine i tri četvrtine inča kako bi se uklonile, a ponovni rast se javlja za otprilike tri do šest nedelja.

Preciznost i brzina su plus za mnoge žene, a depilacija voskom je manje bolna od metode izvlačenja dlačica koncem. Takođe, možete se sami depilirati kod kuće pomoću seta za samostalnu upotrebu, što ga čini i pristupačnijim. Neki ljudi mogu biti osetljivi na sam materijal voska i mogu imati retke alergijske reakcije. Depilacija voskom nije preporučljiva ako imate osetljivu kožu koja lako pocrveni na sunčevu svetlost, alergiju na neke od sastojaka u vosku ili ste uzimali lek koji se zove izotretinoin u poslednjih šest meseci.

Kako funkcioniše izvlačenje dlačica koncem?

Izvlačenje dlačica koncem, koje obavlja sertifikovani kozmetičar, podrazumeva povlačenje pamučnog konca duž nepoželjnih dlačica i njihovo uklanjanje iz folikula. To je prirodno i higijenski jer uključuje samo konac koji se odbacuje nakon upotrebe. Dlačice ponovno rastu za oko četiri nedelje, a ova metoda je idealna za ljude sa suvom ili osetljivom kožom koju bi depilacija voskom mogla iritirati.

Kako funkcioniše lasersko uklanjanje dlačica?

Lasersko uklanjanje dlačica koristi laser da uništi koren dlake, što znači da ta određena dlaka ne može ponovno rasti. Da biste zaustavili rast dlačica na licu, možda će vam biti potrebno šest do osam tretmana, s razmacima od četiri do šest nedelja. Lasersko uklanjanje dlačica najbolje funkcioniše kod pacijenata svetle puti i tamne kose, jer pigment dlake upija svetlost lasera. Kada se obave dovoljne sesije, lasersko uklanjanje dlačica je trajno na većini delova tela. Međutim, to nije slučaj za lice, jer hormoni mogu podstaknuti budući rast dlačica. Lasersko uklanjanje dlačica takođe nije jeftino. To je jedna od skupljih metoda uklanjanja dlačica.

Kako funkcioniše šećerisanje dlačica?

Šećerisanje je način uklanjanja dlačica na licu uz pomoć paste napravljene od limuna, vode i šećera. Pasta se nanosi na dlačice u suprotnom smeru rasta. Kada se osuši, dlačice se uklanjaju kratkim, trzajućim pokretima koji dlake uklanjaju u smeru u kojem rastu, što izvlači dlačice iz folikula. Postupak šećerisanja sličan je depilaciji voskom, ali može ukloniti kraće dlačice od depilacije voskom – dlačice od osmine do četvrt inča, umesto od četvrtine do tri četvrtine inča – i može biti blaža alternativa depilaciji voskom. Dlačice ponovno rastu za četiri do šest nedelja.

Kako funkcionišu hemijski depilatori za uklanjanje dlačica?

Kreme za uklanjanje dlačica rastvaraju dlačice iznad i neposredno ispod površine kože. Mogu izazvati iritaciju kože i hemijske opekotine ako se ne koriste tačno prema uputstvima. Rezultati takođe ne traju mnogo duže od brijanja. Iako su jednostavne, praktične i jeftine za upotrebu, kreme za uklanjanje dlačica traju samo dva do pet dana dok dlačice ponovno ne izrastu, zavisno o tretiranom području. Ako prvi put koristite kremu za uklanjanje dlačica, obavezno testirajte malo područje na telu pre nanošenja kreme na veće delove tela ili lice kako biste se uverili da ne izaziva iritaciju kože.

Kako funkcioniše čupanje i pincetiranje za uklanjanje dlačica na licu?

Možete koristiti pincetu za čupanje nepoželjnih dlačica na licu. Kada pravilno čupate, uklanjate čitav folikul i dlačicama treba dve do šest nedelja da ponovno izrastu. Međutim, ova metoda može biti bolna. Ako izvučete puno dlačica s istog područja, to može izazvati ponovni rast dlačica. Stoga je najbolje povući jednu ili dve pojedinačne dlačice povremeno i ostaviti veće površine za druge metode.

Kako funkcioniše elektroliza?

Kod elektrolize, obučeni tehničar ubacuje tanak žičani konac u folikul dlake ispod površine kože. Električna struja zatim teče niz žicu do dna folikula, uništavajući koren dlake. Oštećenje folikula sprečava rast dlačica i uzrokuje ispadanje postojećih dlačica. Elektroliza je veoma precizna, vremenski zahtevna i skupa. Prednost je što se može obaviti za bilo koju boju kose i kombinaciju kože, a često je jedina opcija za trajno uklanjanje svetlih ili belih dlačica na licu.

Ostavite komentar