Kako napraviti seckani jagnjeći odrezak sa spanaćem u belom luku
Ovaj seckani jagnjeći odrezak koristi mlevene jagnjeće pljeskavice koje se griluju, a zatim poslužuju sa spanaćem u belom luku i mekim kozjim sirom.
Sastojci:
- 1/2 šolje spanaća
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 mali crveni luk
- 1 i 1/2kg mlevenog jagnjećeg mesa
- 2 kašike crvenog suvog vina
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1/4 kašičice cimeta
- so i sveže mleveni crni biber
- 1 veliki čen belog luka
- 4 kriške seoskog hleba
- 100g svežeg kozjeg sira
- listovi majčine dušice
Uputstva:
- Zagrejte srednji tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte veliku šaku spanaća i kuvajte uz mešanje dok se listovi ne uvenu.
- Prebacite uvenuli spanać u cediljku i ponovite postupak sa preostalim listovima. Nežno ocedite višak tečnosti iz spanaća, grubo ga iseckajte i ostavite sa strane.
- U istom tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja. Dodajte crveni luk i kuvajte na srednjoj vatri oko 7 minuta, dok ne omekša. Prebacite luk u veću posudu i ostavite da se ohladi.
- Dodajte mleveno jagnjeće meso u posudu sa lukom i nežno ga rukama izmesite. Dodajte crveno vino, kim, cimet, so i crni biber i dobro promešajte. Nežno formirajte smesu u četiri pljeskavice prečnika 10 cm.
- U istom tiganju zagrejte preostale 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte iseckani beli luk i kuvajte na umerenoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte uvenuli spanać i kuvajte uz mešanje dok se zagreje. Posolite i pobiberite spanać, prekrijte ga i držite ga toplo.
- Upalite roštilj. Blago premažite hleb maslinovim uljem i pecite ga na roštilju, okrećući jednom, dok ne postane blago zlatno smeđi, oko 1 minut sa svake strane. Namažite sveži kozji sir na hleb i preko stavite beli lukom obogaćeni spanać.
- Premažite pljeskavice maslinovim uljem i lagano posolite i pobiberite. Pecite ih na roštilju na umereno jakoj vatri oko 4 minuta sa svake strane, okrećući jednom, dok lepo ne porumene sa spoljne strane, a unutra ostanu srednje pečene.
- Prebacite seckane jagnjeće odreske na hleb, ukrasite listovima majčine dušice i poslužite uz viljušku i nož.
1 Comments