Seckani jagnjeći odrezak sa spanaćem u belom luku

Kako napraviti seckani jagnjeći odrezak sa spanaćem u belom luku

Ovaj seckani jagnjeći odrezak koristi mlevene jagnjeće pljeskavice koje se griluju, a zatim poslužuju sa spanaćem u belom luku i mekim kozjim sirom.

Sastojci:

  • 1/2 šolje spanaća
  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 mali crveni luk
  • 1 i 1/2kg mlevenog jagnjećeg mesa
  • 2 kašike crvenog suvog vina
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1/4 kašičice cimeta
  • so i sveže mleveni crni biber
  • 1 veliki čen belog luka
  • 4 kriške seoskog hleba
  • 100g svežeg kozjeg sira
  • listovi majčine dušice

Uputstva:

  1. Zagrejte srednji tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte veliku šaku spanaća i kuvajte uz mešanje dok se listovi ne uvenu.
  2. Prebacite uvenuli spanać u cediljku i ponovite postupak sa preostalim listovima. Nežno ocedite višak tečnosti iz spanaća, grubo ga iseckajte i ostavite sa strane.
  3. U istom tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja. Dodajte crveni luk i kuvajte na srednjoj vatri oko 7 minuta, dok ne omekša. Prebacite luk u veću posudu i ostavite da se ohladi.
  4. Dodajte mleveno jagnjeće meso u posudu sa lukom i nežno ga rukama izmesite. Dodajte crveno vino, kim, cimet, so i crni biber i dobro promešajte. Nežno formirajte smesu u četiri pljeskavice prečnika 10 cm.
  5. U istom tiganju zagrejte preostale 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte iseckani beli luk i kuvajte na umerenoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte uvenuli spanać i kuvajte uz mešanje dok se zagreje. Posolite i pobiberite spanać, prekrijte ga i držite ga toplo.
  6. Upalite roštilj. Blago premažite hleb maslinovim uljem i pecite ga na roštilju, okrećući jednom, dok ne postane blago zlatno smeđi, oko 1 minut sa svake strane. Namažite sveži kozji sir na hleb i preko stavite beli lukom obogaćeni spanać.
  7. Premažite pljeskavice maslinovim uljem i lagano posolite i pobiberite. Pecite ih na roštilju na umereno jakoj vatri oko 4 minuta sa svake strane, okrećući jednom, dok lepo ne porumene sa spoljne strane, a unutra ostanu srednje pečene.
  8. Prebacite seckane jagnjeće odreske na hleb, ukrasite listovima majčine dušice i poslužite uz viljušku i nož.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.