Priprema za predškolsko obrazovanje

Predškolsko obrazovanje predstavlja ključnu fazu u životu svakog deteta. To je period kada se temelje postavljaju za dalji akademski i socijalni razvoj. Priprema za predškolsko obrazovanje ima veliki značaj jer pruža deci osnovne veštine i znanja koja su im potrebna za uspeh u školi i životu. U ovom uvodu, istražićemo važnost pripreme za predškolsko obrazovanje i ključne aspekte koji treba uzeti u obzir kako bi se deca optimalno pripremila za ovu važnu fazu svog obrazovanja. Od socijalnih veština do kognitivnog razvoja, motoričkih sposobnosti i emocionalne pripreme, otkrićemo sveobuhvatan pristup koji će deci omogućiti da započnu predškolsko obrazovanje sa samopouzdanjem i spremnošću za učenje.

Priprema za predškolsko obrazovanje: Godina ogromnog rasta

Predškolsko obrazovanje se završava, a sledeće godine će se svakodnevna rutina vašeg deteta promeniti na veliki način! Nova pravila, nova struktura i posledice za njihove postupke su nešto drugačiji. Nema više popodnevnih spavanja, manje vremena za igru i nova socijalna iskustva su samo neke od promena koje će doživeti. Moj sin je završio godinu u predškolskom obrazovanju, gde je išao pola dana. Od predškolskog do predškolskog obrazovanja je ogromna promena i ove godine ćete videti dramatičnu transformaciju svog deteta iz faze deteta u fazu deteta koje se odvija pred vašim očima. Postoje načini da pripremite svoje dete za ovu godinu o kojima možda niste razmišljali. Ako je vaše dete koje kreće u predškolsko obrazovanje vaše najstarije dete, znajte samo jedno – ove godine će se suočiti s društvenim dramama i postaće veoma osetljivi na postupke svojih vršnjaka! Ako ovo nije prvi put da šaljete dete u predškolsko obrazovanje, znam da ste se složili i da se možete povezati s poslednjom rečenicom.

Bila sam toliko zabrinuta zbog akademskih obaveza i dana bez popodnevnog spavanja da nisam ni razmišljala o pripremi na socijalnom planu. Najvažnija veština koju treba naučiti je čitanje. Iskusni nastavnik čitanja otkriva dokazanu formulu koja omogućava svakom roditelju da postavi osnovu za uspeh svog deteta u čitanju. Imati tu veštinu… Daje deci sposobnost i samopouzdanje da postignu uspeh i ostvare svoj puni potencijal. Ne imati je… Može dovesti do doživotnih teškoća u čitanju i neuspeha… Želim da podelim svoja iskustva sa sinom i vama iz ove godine i šta je za njega funkcionisalo u upravljanju dramskim situacijama u predškolskom obrazovanju!

Budite angažovan roditelj

Ako možete, budite angažovani! Uđite u tu učionicu. To je vaš prozor u svet vašeg deteta i stvara poseban odnos sa njihovim učiteljem koji će vam pružiti bolji uvid u to kako se oni nose i snalaze tokom cele godine. Ako radite puno radno vreme, možda vaš supružnik ili roditelj mogu volontirati. Čak i ako možete izdvojiti samo jedan sat nedeljno, pomoć učitelju će biti od velike koristi, a za vas će to biti izuzetno iskustvo!

Društvena drama

Oni su tako osetljivi u ovoj dobi! Budite spremni da dođu kući, polovinom u suzama jer ih je neko nazvao lažovom ili što im danas nije hteo da se igra s njima! Nisam bio spreman na emocionalnu reakciju mog sina dok je prolazio kroz ovo novo socijalno iskustvo. Odmah sam shvatio da ga trebam voditi i ne praviti veliku stvar od toga, već ga slušati jer je frustriran i želi da bude saslušan. Ako ne naglašavam, ni on neće. Deca postaju ćudljiva, udaraju, ali takođe uče da takvo ponašanje može dovesti do toga da izgubite prijatelje. Moja je namera bila da budem odrasla osoba s mojim sinom. Rekao bih mu da je u redu reći svojim prijateljima da su bezobrazni ili zli i da mu nije stalo da se danas igra s njima zbog toga. Zatim bih mu rekao da se ponekad njegovi prijatelji mogu zadržati dugo budni ili su imali naporno vikend, i da kada su deca umorna, postaju ćudljiva. Znao sam da se može povezati s tim i uveravao bih ga da će njegov ćudljivi prijatelj verovatno doći u školu sledećeg dana boljeg raspoloženja. Kada deca čuju da se neko ne želi igrati s njima jer se ne ponašaju kako treba? Vidite kako se ćudljivo dete brzo popravlja i menja svoje ponašanje kako bi bilo prihvaćeno. I njihovi vršnjaci će ih voditi. To je način na koji moj sin, na nenametljiv način, daje do znanja svojim vršnjacima da zlobno ponašanje neće rezultirati zabavnim igrama za njih. Ovo je dobro funkcionisalo za mog sina i pomaže mu da ne shvata tuđa postupanja prema njemu tako ozbiljno!

Akademski uspeh

Do početka predškolskog obrazovanja, postoje neke stvari koje bi trebali znati kako da rade! Neka nabrojim samo nekoliko ključnih stvari koje bi trebali znati: pisati svoje ime i prezime osnovne boje brojeve od 1 do 10 u redosledu pojam rime koristiti toaletne prostorije i samostalno se oblačiti u toaletu sedeći mirno 5-10 minuta pospremiti za sobom razumeti većinu zvukova slova. Još jednom, ne mogu dovoljno naglasiti da je čitanje broj jedan veština koju vaše dete mora odlično da savlada. Iskusni nastavnik čitanja otkriva dokazanu formulu koja omogućava svakom roditelju da postavi osnovu za uspeh svog deteta u čitanju. Imati tu veštinu… Daje deci sposobnost i samopouzdanje da postignu uspeh i ostvare svoj puni potencijal. Ne imati je… Može dovesti do doživotnih teškoća u čitanju i neuspeha…

Ciljevi tokom leta – Priprema za predškolsko obrazovanje

Iskoristite ovo leto da još više izgradite njihovo samopoštovanje. Gledajte ih u oči dok govore, slušajte ih. Kao mali, navikli smo se da pretpostavljamo njihove potrebe i želje na osnovu onoga što smatramo najboljim za njih. Sada kada vaše dete postaje starije, cenite njihova mišljenja. Dajte im zadatak u njihovoj svakodnevnoj rutini koji žele da promene i dozvolite promenu ako je to prikladno. Bacite taj plan obaveza koji imaju još od svoje druge godine i sedite s njima da napravite novi “veliki dečaci i devojčice” plan. Čitajte! Čitajte svake večeri. Pošaljite ih u školu kao predškolca s pozitivnim stavom i navikom da svakodnevno čitaju. Najverovatnije, to će biti zadatak za domaći rad godinama koje dolaze – čitati svake večeri! 20 minuta je standard dnevno. Dopustite im da sami izgovaraju reči, ili bar pokušaju. Pronađite knjige koje nisu previše napredne kako biste ih ohrabrili da se upuste u zvukove slova.

Idite zajedno u biblioteku

Ovo je sjajno doba da pronađete knjige prvog nivoa poglavlja ili serije. Pokrenite interesovanje ne samo za posmatranje knjiga kao reči koje moraju znati i izgovarati kao obavezu, već ih ohrabrite da budu uzbuđeni zbog “šta će se sledeće desiti”. Ranih dana predškolske godine naučiće o “mentalnim slikama”. To je termin koji koristi njihov učitelj kako bi im pomogao da ožive priču u svojoj glavi dok čitaju. Vežbajte mentalne slike tako što ćete pročitati nekoliko redova, a zatim ih pitati šta misle šta će se sledeće desiti – a onda nastavite sa čitanjem da biste videli! Postoji toliko saveta koje mogu dati: Pripremite ih socijalno i akademski i sarađujte s učiteljem. Kada sebe stavite u učionicu, to će imati ogroman uticaj na iskustvo koje ćete imati vi i vaše dete ove godine, što zaista počinje da ih definiše kao dete! Iskusni nastavnik čitanja otkriva dokazanu formulu koja omogućava svakom roditelju da postavi osnovu za uspeh svog deteta u čitanju. Imati tu veštinu… Daje deci sposobnost i samopouzdanje da postignu uspeh i ostvare svoj puni potencijal. Ne imati je… Može dovesti do doživotnih teškoća u čitanju i neuspeha.

Zaključak

Priprema za predškolsko obrazovanje i početak školske godine je važan period u životu deteta. Kroz ovaj proces, roditelji mogu pružiti podršku svojoj deci kako bi se uspešno prilagodila novim izazovima i promenama. Socijalne veštine i akademske sposobnosti su ključni aspekti koji se moraju razviti kako bi se osiguralo uspešno školovanje. Podržavanje detetove emocionalne dobrobiti i stvaranje pozitivnog stavu prema učenju su neke od ključnih strategija za pripremu deteta za predškolsko obrazovanje. Ohrabrivanje redovnog čitanja, posete biblioteci i podsticanje mašte i mentalnih slika takođe su važni elementi u razvoju čitalačkih veština. Uz angažovanost roditelja, podršku učitelja i pravilan pristup, deca će imati priliku da ostvare svoj puni potencijal i postignu uspeh u predškolskom obrazovanju.

Ostavite komentar