Prebranac je jedno od onih jela koja bude uspomene na detinjstvo i mirise iz bakine kuhinje. Ova tradicionalna srpska delicija priprema se od pasulja i luka, uz savršeni spoj začina koji mu daju prepoznatljiv ukus. Iako se prebranac smatra jednostavnim jelom, tajna njegovog savršenstva krije se u pažljivoj pripremi i strpljenju koje naše bake nikada nisu štedile. Donosimo vam recept za prebranac koji će vas vratiti u neka lepša, toplija vremena.
Sastojci:
Za pripremu prebranca potrebni su sledeći sastojci:
- 500 g belog pasulja
- 4-5 glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 2-3 lovorova lista
- 1 kašičica aleve paprike (ljute ili slatke, po ukusu)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica šećera
- 100 ml ulja (ili masti, za autentičniji ukus)
- 1-2 kašike brašna
- 1 kašika paradajz-pirea (opciono)
- Voda po potrebi
Priprema:
1. Priprema pasulja
Pasulj operite i potopite u hladnu vodu preko noći kako bi omekšao. Sutradan ga kuvajte u svežoj vodi dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Vodu prospite, a pasulj ostavite sa strane. Ovo je ključan korak, jer pravilno skuvan pasulj doprinosi savršenoj teksturi prebranca.
2. Priprema luka
Luk sitno iseckajte i pržite na zagrejanom ulju dok ne postane staklast. Dodajte so, šećer i lovorov list, pa nastavite da ga pržite na laganoj vatri dok ne omekša i blago porumeni. Dodavanje šećera pomaže karamelizaciji luka, što daje bogatiji ukus jelu.

3. Začinjavanje
Dodajte brašno i alevu papriku u proprženi luk i sve dobro promešajte. Ukoliko koristite paradajz-pire, dodajte ga u ovoj fazi i kuvajte još nekoliko minuta, uz stalno mešanje, kako bi se ukusi sjedinili.

4. Sloj po sloj
U dublju vatrostalnu posudu ili zemljani lonac ređajte red pasulja, pa red pripremljenog luka. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem luka. Po želji, možete između slojeva dodati beli luk isečen na tanke listiće za dodatnu aromu.
5. Pečenje
Preko slojeva pasulja i luka sipajte toplu vodu da sve bude blago prekriveno. Posudu pokrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 1,5 do 2 sata. Pred kraj pečenja, otkrijte posudu kako bi se na površini formirala zlatno-smeđa korica.
Saveti za savršen prebranac:
- Autentičan ukus: Ako želite da prebranac ima bogatiji i autentičniji ukus, koristite mast umesto ulja.
- Dodaci: Prebranac se može obogatiti suvim mesom, poput slanine ili kobasica, ali originalni recept naših baka uglavnom je posan.
- Serviranje: Prebranac je najbolje služiti uz svež hleb i turšiju, što dodatno ističe njegovu tradiciju.

Zašto je prebranac omiljen?
Prebranac nije samo jelo – to je deo našeg kulinarskog nasleđa koje spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa. Njegova priprema zahteva vreme i pažnju, ali rezultat je jelo koje greje i telo i dušu. Savršen je za hladne dane, kada tražimo hranu koja pruža osećaj topline i domaće atmosfere.
Uzmite vremena da pripremite ovaj recept i podsetite se ukusa iz detinjstva. Uživajte u svakom zalogaju i podelite ga s onima koje volite – baš kao što su to radile naše bake.